Beata Nicholson – apie vaikų gimtadienius +vaflių receptas

Gimtadienis yra svarbiausias metų įvykis nuo tada, kai pradedi juos skaičiuoti. Vaikams - tai jų svajonių išpildymo laikas, o tėvams...

Oficialioji praėjusių metų statistika byloja, jog daugiausiai vaikų Lietuvoje gimsta liepos - rugpjūčio mėnesiais. Aš pati esu vasaros vaikas, o mano vaikai - vienas vėlyvo pavasario, kitas vidurvasario kūdikis.

Vaikystėje gimtadienį visada švęsdavau namuose. Susirinkdavo nemaža kompanija ir mano, ir tėvų draugų - gera proga susirinkti prieš mokyklą! Žinoma, būdavo tortas, žagarėliai, rimtesnių vaišių nelabai ir pamenu. Rodos, tada nieko daugiau ir nereikėjo, tik draugų ir ėjimui galvomis galo nebuvo. Dabar gi vaikų gimtadienio organizavimas virtęs kone svarbiausių šeimos metų įvykiu, jam ruošiamasi kaip kokiam rimtam festivaliui.

Kai aš Izabelės trečiajam gimtadieniui į namus sukviečiau visus jos draugus ir savo drauges mamas, tai praktiškai buvau įrašyta į herojų lentą, mat Anglijoje nėra įprasta kviestis dviejų dešimčių vaikų į savo namus. Matau, kad Lietuvoje taip pat neatsiliekame - gimtadieniai smagūs visur ir žaidimų kambariuose, kurių dažnai pageidauja jaunimas, ir namuose.

Pažįstu mamų, kurios visai pameta galvą rengdamos keturmečio gimtadienį ir net naktimis nustoja miegoti...Mielieji, neužsikrėskime šiuo nerimu ir jei nėra sąlygų surengti šventės su dar neregėtais personažais, o kamuoliukų baseinai užimti pusmečiui į priekį, švęskime namuose! Namai, namų kiemas, sodas ar parkas puikiausia erdvė. Ypač vasarą. Pavyzdžiui, praėjusiais metais Izabelės gimtadienį sutikome Latvijos pajūryje, labai mažam būryje, o tortą iškepiau iš blynų... Ir šiaip manau, kad gimtadienius švęsti visur smagu, o namie ar savo aplinkoje smagiausia.

Raimondos Vyšnios nuotr.

Taip sutinku, kad tai sudėtingesnis būdas, reikalaujantis daugiau dėmesio ir laiko planavimui, pasiruošimui, bet kai jau imiesi, viskas gana paprasta. Todėl būtinai mano naujausioje knygoje „Beatos virtuvė: mamų knyga" privalėjo būti gimtadienio skyrius ir turiu pasakyti, kad jam ruoštis buvo smagiausia. Rengėme jį draugės namuose, patys gaminome dekoracijas, puošėme namus, ruošėmė vaišes. Tą dieną šventėme visų atėjusių vaikų gimtadienius, o labiausiai - Beno, kurio tikrasis gimtadienis buvo po kelių dienų.

Kadangi dažnai sulaukiu klausimų apie vaikų gimtadienio meniu, tai štai sudariau visą rimtą planą su patarimais kaip pasipuošti ir kokiu kremu pertepti tortą, kurio galbūt prireiks tėvams dar šią vasarą.

Kaip pasipuošti?

Namus puoškite patys, idėjos tikrai sklando ore, tiesiog pagaukite jas. Kokį tada pajusite įkvėpimą ir smagumą, o vaikams koks džiaugsmas ir pasididžiavimas. Knygos dailininkės Linos dekoravimo idėjos buvo tokios paprastos ir nuoširdžios iki širdies gelmių, bet namus pakylėjo iki šventiškiausio lygmens.

Kuo puošėmės:

girliandomis, suvertomis iš vaikų piešinių;

karūnomis kiekvienam svečiui iš tapetų likučių ar kito popieriaus atraižų;

arkliukais ant sienos, spalvintais ir dekoruotais siūlais;

popierinėmis stiklinėmis, apipieštomis tuo, kas tik šauna į galvą;

burtų lazdelėmis iš lauke rastų pagaliukų ir spalvoto krepinio popieriaus.

Ką gaminti?

Svarbu - mažiau yra daugiau. Meniu lengvai įveikiamas ir ne per didelis. Juk visi šventės metu valgo tortą ir saldumynus, tai bent jau gimtadienio dieną lai jie būna vaikų džiaugsmas. Ruoškite paprastus, neteplius užkandžius, kuriuos galima lengvai paimti ranka ir valgyti be įrankių - mėsos ir daržovių vėrinukus ant iešmelių, daržovių traškučius, sumuštinukus ar tortilijas įdarytas daržovėmis.

Raimondos Vyšnios nuotr.

Saldūs reikalai visada maloniausi ir sulaukia daugiausiai komplimentų. Ar jau bandėte spragintų kukurūzų? Aplipdytų išvirta karamele, skystu medumi su cinamonu ar tiesiog pabarstytų spalvota cukraus pudra? Vafliai ant pagaliuko ir įvairiaspalviai morengai garantuotai taps gimtadienio hitais, o pagaminti tokius labai paprasta.

Torto reikalas

Tortui galioja ta pati saiko taisyklė. Kuo mažiau kremo ir kuo daugiau stabilumo. Kiekviena mama ir kiekvienas tėtis labai panorėję tikrai gali išsikepti tortą patys ir tikrai nebūtina, kad jis atrodytų kaip automobilis, žmogus voras ar barbė, ir dar būtų gausiai padengtas valgomomis cukrinėmis puošmenomis...

Raimondos Vyšnios nuotr.

Vaikiškas tortas geriausias tada, kai vaikas gali jį paimti ranka ir išlėkti į kiemą. Biskvitui pertepti rekomenduoju šį paprastą, bet ypatingai gardų kremą, kuris išeis standus ir tirštas, tad jį bus lengva ir užtepti peiliu, ir išspausti konditeriniu švirkštu:

2 šaukštus agavų sirupo sumaišykite (galite jį pakeisti skystu medumi) su 2 nubrauktais šaukštais kakavos. 250 g maskarponės sūrio paplakite elektriniu mikseriu kol suminkštės ir supilkite sirupą su kakava. Pamažu įmaišykite ir 150 g rupaus žemės riešutų sviesto. Viskas! Tepkite.

Toks kremas puikiais tiks ir ant keksiukų vietoje torto, kurių kepimo ir dekoravimo idėjoms ribų turbūt nėra. Keksiukus labai patogu nešti į mokyklą, darželį, pikniką ar kitą šventimo vietą.Būtinai įtraukite ir vaikus į torto kepimo bei dekoravimo procesą, taip jie jausis svariai prisidėję prie šventės.

Gražieji vafliai ant pagaliuko

Per dukters gimtadienį vaflius ant pagaliuko labai sėkmingai užmovė mano draugė Vaida. Viskas, kas ant pagaliuko, man atrodo ir yra skaniau.

Šie vafliai iškepti elektrinėje vaflių keptuvėje – jie pakankamai tvirti, kad išlaikytų formą, bet kartu minkšti ir saldūs. Prikepę tokių vaflių galite leistis į didžiausias fantazijas ir puošti, puošti, puošti: karamele, šokoladu, džiovintomis uogomis.

Vafliams reikia:

4 kiaušinių trynių;

2 kiaušinių;

100 g lydyto sviesto;

150 g rudojo cukraus;

100 ml kefyro;

220 g miltų;

0,5 šaukštelio kepimo miltelių;

3–4 šaukštų grietinės;

sviesto ar aliejaus keptuvei patepti.

Karamelei ir puošmenoms:

200 g cukraus;

150 ml vandens;

saujelės smulkintų džiovintų uogų, riešutų, sėklų ar šokolado drožlių.

Kepame vaflius:

1. Kiaušinius ir trynius šluotele paplakame su cukrumi.

2. Į plakinį supilame lydytą sviestą, kefyrą, grietinę ir išmaišome.

3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įsijojame į tešlą. Gerai išmaišome šaukštu.

4. Į įkaitintą vaflių keptuvę liejame samtelį tešlos ir kepame, kol gražiai paruduos.

5. Iškepusius vaflius išskirstome širdelėmis ir užmauname ant pagaliuko.

6. Išverdame karamelę: į puodelį supilame vandenį ir suberiame cukrų, viriname nemaišydami, kol cukrus pradės kilti dideliais burbulais ir tamsėti.

7. Greitais judesiais šakute ar šaukšteliu ant vaflių vedžiojame karamelines gijas, pabarstome džiovintomis uogomis, šokolado drožlėmis, sėklomis ar smulkintais riešutais.


J.Kuniškytės nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis