Būsi negeras - Kalėdų senelis neatneš dovanų! Specialistės komentaras

Ar galime Kalėdų seneliu „pagąsdinti" išdykusį ir pernelyg įsismarkavusį vaiką? Juk perspėjimas, kad „neklusniems vaikams Kalėdų senelis dovanų neneša" gali būti iš tiesų veiksmingas. Gavę redakcijoje štai tokį klausimą, nuskubėjome su juo pas specialistę.

Iš mamos laiško:

„Noriu sužinoti jūsų, ar yra pedagogiška gąsdinti vaikus Kalėdų seneliu ir prašyti jų elgtis tinkamai, antraip per šventes dovanų nebus... Pažįstu vieną šeima, auginančią du smalsius ir išdykusius berniukus. Jų mama labai laukia Kalėdų, nes tada vaikai būna...geresni. Taip, taip. Pasirodo, padeda žinojimas, kad per Šv. Kalėdas Kalėdų Senelis atneša dovanų tik geriems vaikams, ir jie visą mėnesį stengiasi būti geresni - nesipešti tarpusavyje, būti mandagesniais, pasikloti ryte lovas, o vakare susitvarkyti žaislus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Lauros meduolių receptas ir idėja, kaip juos įdomiai supakuoti
Lietuvės mamos išradimas stebina originalumu ir paprastumu

Kartą, kai jie labai įsisiautėjo, mama sugalvojo tokį scenarijų: paskambino vienam bendradarbiui ir paprašė jo pabūti „Kalėdų Seneliu per telefoną". Taip berniukams paskambino „Kalėdų Senelis" ir paprašė, kad jie būtų geri, nesimuštų ir lauktų jo dovanų. Tai buvo tikrai efektyvu.

Man įdomu, ar galima vaikus motyvuoti/gąsdinti Kalėdų Seneliu. Apskritai, iki kokio amžiaus vaikai tiki Kalėdų Seneliu? O kaip elgtis, kai tas tikėjimas susvyruoja?"

Mama Daiva

Atsako „Šilagėlės" vaikų darželio pedagogė Rasa Judickienė:

Kas tas Kalėdų senelis?

Kalėdų Senelis (taip pat vadinamas Kalėdų seniu, Seniu Šalčiu) - tai Kalėdų personažas, naudojamas paaiškinti vaikams, iš kur jie gauna kalėdines dovanėles. Dažniausiai jis vaizduojamas kaip mielas, simpatiškas, storas vyras ilga, balta barzda, raudonais drabužiais ir kepure bei nešinas dovanų maišu. Vaikams pasakojama, kad jis Kūčių vakarą atskrenda šiaurės elniais pakinkytomis rogėmis ir išdalina dovanas.

Sakoma, kad dovanų gauna tik geri vaikai, todėl prieš Kalėdas dažnai Kalėdų Seneliui rašomi laiškai, kuriuose vaikai tikina buvę geri ir nurodo, kokių dovanų norėtų. Likusį metų laiką jis gyvena šiaurėje, kur kartu su savo pagalbininkais elfais gamina dovanėles kitiems metams. Daugelis vaikų iki tam tikro amžiaus tiki, kad Kalėdų Senelis yra tikras, o ne vaidybinis personažas.

Netinkamai besielgiantys vaikai nori būti geri

Nepaisant visų nesutarimų ir konfliktų, iki Kalėdų tėvai ruošia dovanėles, užrašo gražiausius linkėjimus. Vaikams, kurie yra labai išdykę ir gauna krūvas pastabų dėl netinkamo elgesio, labai svarbu žinoti, kad jie taip pat yra geri, nes gauna Kalėdų Senelio dovanų. Tai juos skatins būti geresniais, nors ir neilgą laiko tarpą.

Yra keletas aspektų dėl Kalėdų Senelio sistemos. Pirma, vaikais neturėtų būti manipuliuojama. Pagal šią sistemą vaikai vertinami labai vienareikšmiškai - tik kaip geras arba blogas vos tik dėl keleto veiksmų. Dažnai tėvai perspėja vaikus: "būsi blogas - Kalėdų Senelis neatneš dovanų",„darysi blogus darbus - po egle šiais metais nieko nerasi".

Taip tėvai mėgina valdyti vaikų elgesį ir skiepija tikėjimą, kad juos nuolat kažkas stebi iš šalies. Tada vaikų auklėjime dalyvauja ne patys tėvai, o kažkoks svetimas galiūnas. Vaikas negali visada stengtis ir būti vien tik geras. Jis bando ir klysta, pasielgia tai gerai, tai blogai, kažkiek pasistengia, kaip jam atrodo, jog turėtų įtikti tėvams, bet kartais niekas to nepastebi.

Vaikas labai nusivilia, kad vėl nepateisino tėvų lūkesčių. O kur vaikui išlieti nepasitenkinimą, susierzinimą ir pyktį, kai nė už ką negali priversti savęs elgtis tinkamai!? O jei jie tiesiog tokie! Juk būna visko. Visas Kalėdų Senelio mitas paremtas idėja, kad vaikai gauna dovanų. Nėra nieko blogo jų gauti. Juk mes, suaugę, taip pat gauname per Kalėdas dovanų, ir mūsų niekas negąsdina, tai kodėl turėtume gąsdinti savo vaikus? Tačiau visa sistema nukreipta į tai, jog vaikai elgtųsi taip, kad atitiktų tėvų lūkesčius ir gautų vis daugiau dovanų.

Nenumeskime Kalėdų Seneliui ugdomosios veiklos - tai yra tėvelių kasdienis darbas. O Kalėdų Senelio užduotis labai konkreti - įtikinti vaiką gerumo galia ir išmokyti gerus darbus atlikti savarankiškai. Visas šias vertybes diegia tėvai, tačiau Kalėdų Senelis pasirodo tik kartą per metus ir stebuklingu būdu viską apie visus žino. Dėl to nereikia iš vaikų per anksti atimti šio tikėjimo.

Kada paaiškėja tiesa apie Kalėdų senelį?

Kai tėveliai būgštauja, ar ne per anksti vaikui atskleisti tiesą apie Kalėdų senelį, ar nebus per vėlai, kai atžala iš kur nors kitur ją sužinos, patarčiau remtis dviem kriterijais: vaiko brandumu ir siekimu viską išsiaiškinti.

Kiekviename amžiaus tarpsnyje vaikai tuos pačius dalykus suvokia ir vertina skirtingai.

1-4 metų amžiaus mažyliai gali suprasti konkrečius dalykus, tarkime, roges, šiaures elnius, elfus, fėjas, nykštukus, Kalėdų Senelį kaip realius asmenis. Jie negali suprasti abstrakčios idėjos.

4-6 metų vaikai gali pradėti abejoti, ar Kalėdų Senelis yra realus asmuo.

Sulaukę 6-8 metų vaikai gali būti pasiruošę suprasti, kad Kalėdų Senelis yra realus, bet abejoti šia idėja konkretumo prasme. Kaip tik šiame amžiuje pradeda vystytis jų gebėjimas mąstyti abstrakčiai ir tęsiasi iki 14 metų. Beveik visi vaikai žino apie Kalėdų Senelį, net jei ir nelaiko jo realiu asmeniu. Didžioji dalis tikinčiųjų Kalėdų Seneliu yra iki 7 metų amžiaus.

Kaip atsakyti į vaikų klausimus?

Amerikietė docentė, psichologė mokslų daktarė Tasha Howe mano:„ Tėvai gali naudoti fantaziją skatindami vaikus kritiškai ir nepriklausomai mąstyti. Kai vaikai užduos klausimus, susijusius su Kalėdų Seneliu, kaip antai „ Ar iš tikrųjų yra Kalėdų Senelis?" arba „Kaip elniai gali skristi?", ji siūlo skatinti mažutėlius sugalvoti savo paaiškinimus.

Nėra jokių mokslinių tyrimų, rodančių, jog Kalėdų Senelis ir visa atributika gali būti naudinga arba žalinga vaikams. Taigi svarstantiems, ar jie turėtų skatinti Kalėdų pasaką, galima atsakyti paprasčiausiai: "Tai jūsų asmeninis pasirinkimas. Tačiau, kad ir koks jis būtų, nepakenks jūsų vaikui tiek, kad šis nustotų jumis tikėti".

Gražių švenčių!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis