Visa šeima ant slidžių: naudingi patarimai

Tebesitęsiant slidinėjimo sezonui, daugeliui tėvų kyla klausimas, ar važiuoti atostogauti į kalnus drauge su vaikais? Ką gi jie veiks slidinėjimo kurorte?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Su dula gimdžiusi kaunietė alternatyvos ieškojo nusivylusi pirmuoju gimdymu
Lauko darželiuose vaikai praleidžia lauke 90 procentų visos dienos

Vienintelio teisingo atsakymo į šį klausimą nėra – tai priklauso ir nuo vaiko, ir nuo jūsų.

Turbūt kiekvienam besilankančiam slidinėjimo kurortuose teko matyti mažylių vežimėliuose, rogėse, tėvų kuprinėse, arba vaizdų, kaip tėvai ant slidžių stato tik neseniai išmokusį vaikščioti kūdikį. Tėtis pakelia jaunąjį slidininką, padeda ant sniego ir paleidžia, ir vaikas čiuožia kelis metrus žemyn į besišypsančios mamos glėbį. Slidžių batai jaunajam slidininkui siekia aukščiau kelių, kalbėti ir papasakoti ką jaučia vaikas dar nemoka, tačiau vienas dalykas akivaizdus – abu tėvai neapsakomai laimingi.

Taigi atsakymas į klausimą „nuo kokio amžiaus..." gali būti paprastas: nuo tokio, nuo kokio to nori tėvai. Tiesiog svarbu įvertinti vaiko poreikius ir galimybes, kurie tokios kelionės metu tampa svarbiausiu faktoriumi. Be abejo, patiems paslidinėti, kiek norėtųsi, neteks, reikės derintis prie jaunojo keliautojo diktuojamo ritmo.

Slidinėjimas su vaikais sustiprina bendrumo jausmą, suartina šeimos narius.
Vida Press

Nuo kada galima pradėti mokyti vaikus?

Mokyti savarankiškai nusileisti slidėmis nuo kalno pradedama nuo trejų metukų. Vaikas greitai išmoksta įveikti nedidelius ir nestačius šlaitus, kuriais besileidžiant greitis nebūna didelis. Svarbu, kad trasos pabaigoje būtų galimybė slysti tol, kol jos pačios sustos.

Vaikai iki 4-5 metų dar nemoka stabdyti pasukdami slides skersai šlaito. Išmokę slidinėti tiesiai, vaikai nesunkiai padaro posūkius, tačiau tik tada, kai patys to nori.

Ikimokyklinukui neverta aiškinti posūkio atlikimo technikos, geriau tiesiog sugalvoti žaidimą, kuriame reikėtų keisti kryptį. Atkreipkite dėmesį į ką nors įdomaus, ir nutiks nuostabus dalykas – slidės pačios pasisuks į tą pusę. Iš pradžių užtenka vieno posūkio vieno nusileidimo metu. Vėliau – keli posūkiai, kliūties apvažiavimas...

Pirmajame etape svarbu vaikus išmokyti laikyti slides lygiagrečiai čiuožimo metu ir jas pasukti kampu stabdant. Instruktoriai, mokydami vaikus, naudoja tokius palyginimus kaip „bulvytės fri" ir „gabalėlis picos". Vaikai puikiai mokosi patys, tereikia tik kelių vaizdingų užuominų, ir slidės elgiasi taip, kaip reikia.

Prieš planuodami atostogas, pasidomėkite, ar jūsų kurorte veiks vaikų slidinėjimo mokykla, kokio amžiaus vaikams ji bus skirta.
Vida Press

Paprastai vaikai būna labai gabūs, greit išmoksta slidinėti ir jiems tai labai patinka.

Jei jūs mėgstate praleisti šlaite 4-5 valandas, nesitikėkite, kad ir vaikai norės to paties. Stebėkite, ką jūsų mažylis veikia, kiek ilgai išlieka jo susidomėjimas, ar nepavargo, ar nesušalo.

Gal jau laikas pažaisti sniego gniūžtėmis, paprasčiausiai pasiridinėti sniege, atsigerti šiltos arbatos ar nusiauti sunkius slidininko batus ir nupiešti visus patirtus įspūdžius sėdint prie stalo jaukioje kavinėje.

Kiek laiko praleisti su vaiku šlaite, ir kada jau reikia keisti veiklą geriausiai mato „Treneris Mama“. Ilgiau nei dvi valandas slidinėkite tik labai geru oru, ir jei esate įsitikinę, kad vaikas visiškai sveikas.

Pamokos su profesionalu

Puikus sprendimas mokant slidinėjimo – užsiėmimai su instruktoriumi. Paprastai kurortuose būna instruktorių, mokančių bendrauti su vaikais, sukuriančių optimaliausias sąlygas, gebančių išnaudoti intuityvius vaikų gebėjimus.

Dažnai kurortuose vaikams, besimokantiems slidinėti su instruktoriais, įrengtos tik jiems skirtos trasos, kur yra specialūs vaikams pritaikyti keltuvai. Yra ir dar vienas vaiko mokymosi su instruktoriumi privalumas – tėvai, sumokėję už pamoką, kartu įsigyja ir valandą ar pusdienį vien sau skirto laiko, kurį gali praleisti nesirūpindami dėl savo mažylio.

Važiuojant į kalnus su mažu vaiku, reikia atminti svarbiausią taisyklę – nori nenori, reikės derintis prie jaunojo keliautojo diktuojamo ritmo.
Vida Press

Įranga vaikams

Be abejo, vaikui svarbi patogi apranga, nevaržanti judesių, šilta, neperpučiama ir neperšlampanti - kaip ir visoms aktyvioms žiemos veikloms.

Slidinėjimo įrangą vaikams reikia parinkti ypač atidžiai. Nepirkite slidžių „išaugimui“ arba seno modelio. Per ilgos slidės, nors ir sutaupys jūsų pinigus, tačiau greit nuvargins jaunąjį slidininką, sulėtins mokymosi pasiekimus ir galų gale jis praras susidomėjimą slidinėjimu kalnuose.

Gamintojai siūlo 70 cm ilgio slides, jos tinka 10-20 kg svorio slidininkui. Gal skamba neįprastai, tačiau vaikams slidės yra parenkamos ne tik pagal ūgį, bet ir pagal svorį. Šiuolaikinės slidės būna paklusnios ir gerai valdomos, kai ant jų stovintis slidininkas jas pakankamai prispaudžia savo svoriu ir išlenkia taip, kad vidurinė dalis liestų sniegą. Jei ant slidžių stovi per lengvas slidininkas, nėra gero sąlyčio su sniegu, priekinės dalys sminga gilyn ir valdyti jas sunku.

Vaikams, kurių svoris 20-32 kg, tiktų 90 cm ilgio, 32-41 kg tiktų 100 cm ilgio slidės. Tai nėra absoliuti taisyklė, gerai slides įvaldę vaikai gali čiuožti ir su ilgesnėmis slidėmis. Be to ir gamintojai pateikia savo rekomendacijas dėl slidžių ilgio parinkimo. Kai vaiko svoris pasiekia ir viršija 41 kg, slidės jam parenkamos pagal ūgį - slidės turi siekti smakrą arba nosį. Bendra taisyklė – geriau tegu slidės būna kiek trumpesnės, negu per ilgos.

Įranga ne pigi, o vaikas auga... Susipažinkite su kitomis slidinėjimą mėgstančiomis šeimomis, turinčiomis įvairaus amžiaus vaikų, ir dalinkitės įranga, išaugtą perleisdami tiems, kurie iki jos priaugo.

Kalnuose vaikams patiks ne tik slidinėti, bet ir žaisti sniego karą, ridinėtis nuo kalnelio ir žaisti kitus lauko žaidimus.
Vida Press

Saugumas kalnuose

Keli žodžiai apie saugumą. Slidinėjimo pavojai dažnai yra pervertinami. Vaikai retai patiria tikras „slidinėjimo“ traumas, kur kas dažniau įvyksta paprasti susitrenkimai arba persišaldymai. Tuo tarpu imunitetą ilgam sustiprina kalnuose patiriamos teigiamos emocijos bei fizinis aktyvumas gryname ore.

Slidinėjimas su vaikais sustiprina bendrumo jausmą, suartina šeimos narius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis