Braškių ir žemuogių savybės, apie kurias girdėjo ne visi

Braškes ir žemuoges mėgstame daugelis, o ar žinote, kokių tiksliai naudingųjų medžiagų jose yra ir nuo kada galima pasmaližiauti vaikams?

Braškės turi cukraus, karotino, organinių rūgščių, pektininių, rauginių, mineralinių bei kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Šiose uogose galima rasti vitaminų C, PP, K, H, taip pat B grupės vit.


Deja, tačiau jos labai dažnai sukelia alergiją, nes išprovokuoja tam tikras organizmo medžiagas. Braškės gali išprovokuoti alergines reakcijas: oda gali parausti, iškyla pūslytės, ima niežėti.


Žemuogėse yra ir kalcio, fosforo, kobalto, pektinų, karotino, vitaminų C, K, E, P, B grupės. Kaip ir braškės, jos turi ypač daug geležies, tad tinka mažakraujystę turintiems vaikams.


Ir braškės, ir žemuogės gerina apetitą, padeda virškinimo sistemai. Uogų sultys naikina mikrobus, tad galima paskalauti gerklę esant uždegimui.


Shutterstock


Kada duoti vaikui?


Vaikui pirmą kartą paragauti galima tik pusę sutrintos braškės (kelias žemuoges) ir tik į pirmųjų metų pabaigą - 10-12 mėn. Jei mažylį nuo ko nors jau beria iki tol, net ir tos puselės reikia atsisakyti.


Sulaukęs metų vaikas gali pasimėgauti 2-3 braškėmis per dieną ar 2-3 šaukšteliais žemuogių. Jokiu būdu reikia nepersivalgyti: kai kada nuo kelių braškių nieko nenutinka, bet suvalgius daugiau gali išberti.


2 receptai iš braškių


LEDAI. Vasarą iš braškių galima pasigaminti labai skanių naminių ledų. Jie bus saldžiarūgščiai gaivūs. Visą ledų gaminimo aprašymą su nuotraukomis rasite ČIA.


NEKEPTAS PYRAGAS. Skaniausios ir sveikiausios yra termiškai neapdorotos uogos. Todėl rekomenduojame nekeptą braškių pyragą. Braškės puikiai dera su maskarponės sūriu, pyragas būna gaivus ir gardus. Nekepto braškių ir maskarponės sūrio pyrago receptą rasite ČIA.


Fotolia



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis