Akių miežis: kaip atpažinti ir gydyti

Vienus akies miežis kamuoja rečiau, kitus - dažniau. Ką reiktų žinoti apie akių miežį, kurio, pasirodo, būna kelios skirtingos formos, pasakoja akių ligų gydytoja Eglė Danielienė.

Išorinis miežis


Išorinis miežis yra blakstienos folikulo ir greta esančių voko krašto liaukučių pūlingas uždegimas. Jį sukelia bakterijos, vadinamos stafilokokais. Stafilokokai gali patekti iš nosies, kai pasitrynę nosį paliečiame akį. Stafilokokai gali „gyventi" vokų kraštuose, jei žmogus serga lėtiniu vokų kraštų uždegimu.


Voko krašte iškyla raudonas skausmingas patinęs mazgelis, kuriame po poros dienų susiformuoja geltona viršūnėlė (kaip odos spuogo).


Gali ištinti visas vokas, bet ir tada jame galima apčiuoti mazgelį. Po 5-7 dienų miežis pratrūksta voko krašte ir pūliai išteka.


Net ir negydomas išorinis miežis regėjimui nekenkia ir praeina be pasekmių.


Gydant sausa šiluma bei antibiotikų lašais ar tepalais, praeina greičiau. Retai uždegimas gali išplisti į aplinkinius audinius, pakilti temperatūra. Tada reikia gydyti geriamais ar leidžiamais antibiotikais.


Vidinis miežis


Vidinis miežis išauga vidinėje voko pusėje. Jis atsiranda, užsikišus meibomo liaukutei ir joje išsivysčius uždegimui. Meibomo liauka gamina riebalus, kurie reikalingi, kad neišdžiūtų ašaros.


Vidinis miežis gali praeiti savaime, bet gali tekti jį ir prapjauti bei drenuoti. Dėmesio - iš pradžių vidinį miežį sunku atskirti nuo šalto miežio.


Patarimai:


- Jei tik atsiradusį mazgelį pradėsime gydyti sausa šiluma, miežis gali ir neiškilti, „ištirpti". Paimkite karštą bulvę ar išvirtą kiaušinį, suvyniokite į švaraus audinio skiautę ir priglauskite prie miežio. Laikykite apie 10 min., kartokite 3-4 kartus per dieną.


Jei atsiranda pūlinga viršūnėlė, šiluma padeda miežiui greičiau pratrūkti, susilpnina skausmą. Pašildę įlašinkite ar įtepkite gydytojo paskirtą preparatą. Kai miežis pratrūksta, šildyti nebereikia.


- Jokiu būdu negalima miežio spausti kaip spuogo! Užkratas gali patekti į kraują.


- Jei pakyla temperatūra, būtinai kreipkitės į gydytoją.


- Jei vokų kraštai dažnai būna paraudę, su traiškanomis, galbūt jūs sergate lėtiniu vokų kraštų uždegimu (blefaritu). Tada miežiai gali kartotis, todėl būtina gydyti blefaritą.


Šaltas miežis


Užsikimšus meibomo riebalinei voko liaukutei, joje vystosi lėtinis uždegimas. Šaltas miežis gali prasidėti panašiai kaip ūmus vidinis miežis, bet po kelių dienų paraudimas praeina ir lieka mazgelis.


Mazgelis kartais matomas voko išorėje, aukščiau voko krašto, bet dažniausiai jis būna vidinėje voko pusėje, ir jį galima pamatyti išvertus voką, o iš išorės tik apčiuopti. Dažnai šaltas miežis išauga nepastebimai. Voke palengva atsiranda kietas neskausmingas mazgelis.


Per kelis mėnesius nedidelis šaltas miežis gali išnykti be gydymo. Galima gydyti sausa šiluma, masažu ir antibiotikų - steroidų tepalais. Jei per kelis mėnesius mazgelis neišnyksta, galima į jį suleisti steroidų arba operuoti.


Patarimai:


- Didelis šaltas miežis spaudžia akies obuolį, todėl vaikams gali atsirasti astigmatizmas. Tokį miežį reikia operuoti.


- Jei mazgelis nedidelis ir regėjimas nepakitęs, neskubėkite operuoti - per pusmetį šaltas miežis gali išnykti.


- Jei šalti miežiai kartojasi, pasakykite gydytojui - tai gali būti ne šaltas miežis, o voko auglys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis