Kaip kovoti su namų dulkių erkėmis: gydytojos patarimai

Namų dulkių erkėms alergiškus vaikus auginantys tėvai susiduria su nemažai iššūkių. Vienas iš jų - kaip buityje sumažinti namų dulkių erkių riziką.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Kaip namuose pasigaminti veiksmingų priemonių nuo peršalimo
Kaip namuose pasigaminti bulvių traškučių: išbandytas receptas

- Geriau naudoti sintetinius čiužinius. Galima įsigyti specialių, namų dulkių erkių alergenų nepraleidžiančių čiužinių, pagalvių, antklodžių užvalkalų. Vien tik tinkami užvalkalai nepalengvins simptomų, tačiau naudojami su kitomis aplinkos kontrolės priemonėmis mažins sąlytį su namų dulkių erkėmis.

- Kabinkite medvilnines, lengvai skalbiamas užuolaidas, kurias skalbkite ne žemesnėje nei 60°C temperatūroje, arba lengvai valomas žaliuzes.

- Knygas ir drabužius laikykite uždarose lentynose ar spintose; nepalikite drabužių ant grindų ar kabančių ant kėdės.

- Rinkitės lengvai valomą grindų dangą: parketą, plyteles ar linoleumą. Netieskite daug kilimų, kadangi juos sunku švariai išvalyti.

- Minkštus žaislus reguliariai skalbkite 60°C temperatūroje. Galima minkštus žaislus, įdėjus į maišelį, palaikyti šaldiklyje 24 valandas.

Shutterstock nuotr.

- Nelaikykite ant lovos nereikalingų daiktų ir leiskite patalams vėdintis. Patalynę (paklodes, pagalvių ir antklodžių užvalkalus) skalbkite ne rečiau kaip kas 2 savaites ne žemesnės kaip 60°C temperatūros vandenyje. Kartą per metus karštai išvalykite ar išskalbkite pūkines pagalves ir antklodes.

Drėgnai valykite namus, kiekvieną savaitę valykite kambarius dulkių siurbliu, naudodami didelio efektyvumo oro filtrą (HEPA 13 arba 14). Ypač stenkitės išsiurbti dulkes iš kampų ir plyšių.

- Sumažinkite drėgmę namuose, įrengę oro džiovintuvą. Nuolat tikrinkite, kad nebūtų vandens nuotėkio iš kriauklės, tualeto, vonios. Sutaisykite atsiradusius nuotėkius lietvamzdžiuose, kad nedrėktų sienos.

- Kiekvieną dieną, net ir žiemą, po 30 minučių vėdinkite visus gyvenamuosius kambarius. Palaikykite oro temperatūrą kambariuose apie 18-20°C, santykinę oro drėgmę apie 45-50%.

- Jei turite naminių gyvūnų, neleiskite jų į miegamąjį. Gyvūnai palieka savo pleiskanų, kuriomis maitinasi namų dulkių erkės.

Cheminės medžiagos namų dulkių erkėms naikinti nėra labai efektyvios.

Informaciją parengė gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Neringa Buterlevičiūtė.

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis