Tymų protrūkis Lietuvoje: ką privalo žinoti kiekviena mama ir tėtis?

Lietuvoje žaibiškai daugėja susirgimų tymais. Kodėl, ir ką reikia žinoti visiems vaikus auginantiems tėveliams?

Užregistruojama rekordiškai daug susirgimų tymais

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai ragina tėvus peržiūrėti savo vaikų skiepų pasą, ar jie tikrai yra paskiepyti nuo tymų, nes susirgimų šia sunkia infekcine liga Lietuvoje daugėja.

Iki gegužės 27 dienos mūsų šalyje iš viso užregistruoti 22 tymų atvejai: susirgo trys vaikai iki 18 metų ir 19 suaugusiųjų. Visi jie nebuvo skiepyti arba skiepyti tik viena tymų vakcina. Palyginimui, pernai per visus metus Lietuvoje registruoti du įvežtiniai tymų atvejai - susirgo iš užsienio grįžusios motina ir dukra.

Tymų protrūkis pareikalavo mirčių

Šiuo metu labai dideli tymų protrūkiai registruojami Gruzijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Pastarojoje užregistruota apie 1500 tymų atvejų ir vienas mirties atvejis. Gruzijoje tymais serga apie 3800 žmonių, užregistruotos ir dvi mirtys, iš jų viena - 11 mėnesių kūdikio.

Vienintelė galima profilaktika - skiepai

Užkrečiamųjų ligų specialistai primena, kad viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją, savavališkai nepažeidinėjant vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriaus schemos. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Tymais vis dar labai dažnai sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos. Tymai nėra tik vaikų liga, šia liga serga ir suaugusieji.

Skiepijama du kartus

Lietuvoje vaikai nuo tymų skiepijami 15 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Skiepijama kombinuota tymų - epideminio parotito - raudonukės (MMR) vakcina. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus. Suaugusiems, neskiepytiems nuo tymų ir nesirgusiems tymais (Lietuvoje nuo tymų pradėta skiepyti 1964 m), rekomenduojama pasiskiepyti. Labai svarbu tai padaryti prieš keliaujant į užsienį.

Kaip užsikrečiama?

Tymų infekcijos šaltinis - sergantis žmogus. Iš infekuoto asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus, pradedant pirmomis ligos dienomis, iš viso 4-7 dienas. Pagrindinis perdavimo būdas - aerogeninis, tai yra, kalbant, čiaudint, iškvepiant ir įkvepiant orą. Tymams imlūs yra ir vaikai, ir suaugusieji. Taigi, užsikrėsti galima bet kurioje viešoje vietoje, kur yra sergantysis - poliklinikoje, prekybos centre, viešajame transporte ir pan.

Kaip atrodo pirmieji ligos požymiai?

Ligos inkubacinis periodas trunka 7-17, kartais - iki 21 dienos. Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1-2 dienų pasireiškia bėrimas, pirmiausia - galvos srityje, vėliau „leidžiasi" žemyn, apima liemenį, galūnes. Sergant tymais, dažnos komplikacijos, tai plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, rečiau - smegenų uždegimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis