Skaitytoja klausia: anyta mano vaiką pavadino autistu, ar ji teisi?

Pustrečių metų sūnų auginanti moteris sunerimusi dėl jo raidos ir klausia patarimo.

Indrės klausimas:

„Sveiki, mano sūnui 2 metai ir 5 mėnesiai. Jis kalba tik angliškai, nors namie bendraujame lietuvių kalba. Tam įtakos, manau, turėjo nuolat žiūrimi mokomieji filmukai, todėl jis puikiai pažįsta skaičius, spalvas, geometrines figūras ir abėcėlę. Užtat lietuviškai nekalba. „Mama“ sako tik kritiniais momentais, kai jam labai liūdna. „Ačiū“ irgi tik tada, kai jam norisi.

Visa tai man nebūtų pasirodę keista, jei ne anytos išsakyta mintis, jog jis turbūt autistas. Po šio pašnekesio aš liguistai pradėjau jį stebėti. Na, taip, jis kitoks. Visuomet randa kuo užsiimti, nesitrina kaip kiti, neturėdami ko veikti.

Į aplinkinius jis reaguoja ramiai, tačiau artyn neprisileidžia (jei tuo metu aš esu šalia). Bet, pradėjus lankyti darželį (adaptacija vyko puikiai), jam prasidėjo pykčio priepuoliai: kai kas nors vyksta ne pagal jį, puola muštis, mėtyti daiktus. O vakar pamačiau, kad specialiai įpykęs tranko lengvai galvytę į lovos kraštą. To dar nėra buvę. Šiaip vaikas linksmas, guvus, noriai bendrauja su šeimos nariais. Ar reiktų sunerimti ar jau pats laikas rodytis specialistams?“

Atsako Gediminas Tumėnas, psichologijos studentas, Individualiosios psichologijos konsultantų programos dalyvis (www.ipi.lt).

Laba diena, Indre. Labai gerai, kad kreipiatės patarimo, tačiau sudėtinga būtų internetu atsakyti, ar Jūsų vaikui pasireiškia pirmieji autizmo požymiai.

Kalbos raidos sulėtėjimas, stereotipiškas elgesys, sunkumai bendravime gali būti vieni iš indikatorių apie tai, tačiau, kaip Jūs pati rašote, vaikas noriai bendrauja su šeimos nariais, yra guvus, kas gali tam prieštarauti.

Tikslus vaiko raidos įvertinimas reikalauja detalaus vaiko aprašymo ir papildomos informacijos, kad būtų galima atskirti normalią vaiko raidą nuo tam tikrų pakitimų.

Pykčio priepuoliai ir destruktyvus elgesys jų metu yra neretai būdingas 2-3 metų amžiaus vaikams, todėl vargu, ar tai jau reikėtų laikyti sutrikimu, tačiau verta atkreipti dėmesį į tokio elgesio sunkumą, dažnumą.

Atsakant į Jūsų klausimą, ar verta sunerimti ir kreiptis specializuotos pagalbos (ar bent jau vaiko raidos įvertinimo), norisi atspindėti Jūsų jausmą, kuris jau signalizuoja apie Jūsų susirūpinimą sūnaus gerove.

Todėl raginčiau vis dėlto kreiptis į specialistus (vienas iš galimų kelių – kalbėtis su bendrosios praktikos gydytoju ir gauti siuntimą tolesniam vaiko įvertinimui).

Jeigu Jūsų vaikui iš tiesų yra pasireiškę pirmieji autizmo spektro sutrikimo požymiai, ankstyvoji diagnostika gali padėti parinkti tinkamą ankstyvąją pagalbą ir maksimaliai amortizuoti sutrikimo padarinius, taip užtikrinant sėkmingesnę tolesnę vaiko raidą.

Jeigu išaiškės, jog Jūsų sūnaus elgesys daugiau atitinka normalią vaiko raidą, tuomet galėsite pati jaustis ramiau ir geriau atpažinti, ko reikia Jūsų sūnui. Bet kuriuo atveju didesnis vaiko supratimas yra naudingas ir, tikėtina, padėsiantis tiek Jūsų sūnui, tiek Jums.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis