Genny Gallo knyga „Maisto atlasas“ 

EUROPA


Ilgą laiką Europa buvo pasaulio kultūros centras, savo maisto gamybos meną ir valgius ji eksportavo beveik į visas pasaulio šalis: picų, kruasanų, bri sūrio ir makaronų su marinaros padažu galima rasti bet kur nukeliavus. Daugelio Europos šalių virtuvės yra įtrauktos į UNESCO nematerialaus pasaulio paveldo objektų sąrašą.


Europos pasididžiavimas, be abejo, yra Viduržemio jūros virtuvė, būdinga visoms prie Viduržemio jūros esančioms šalims. Pakako daržovių, kruopų, makaronų ir žuvų savitai maitinimosi tradicijai sukurti: ji visuotinai pripažinta pačia sveikiausia, laikoma savotišku jaunystės šaltiniu.


Tačiau Europa – ne vien šalys prie Viduržemio jūros. Šiaurinio ir centrinio regionų gyventojai vartoja daug mėsos ir sūrio; tiesą sakant, jie yra sukūrę keletą visame pasaulyje itin vertinamų sūrių rūšių.

 

ITALIJA


Italija visame pasaulyje garsėja puikiu maistu. Tūkstančiai po visą šalį išsibarsčiusių stambių ir smulkių gamintojų iš rinktinių vietos žaliavų daro stebuklus. Italijoje yra visko: nuo Alpių kalnų sūrių iki įvairiausių kvietinių miltų kepinių pietinėje šalies dalyje, nuo rūkytų mėsos gaminių Umbrijoje ir Toskanoje iki patiekalų, pagamintų iš žuvų, rūpestingai ir su pagarba sužvejotų prie pusiasalio krantų.


Sekdami tradiciniais receptais, kuriuos pirmą kartą suklasifikavo garsusis italas Pellegrino Artusi, namuose maistą ruošiantys virėjai šiuos firminius patiekalus keičia savaip, o visas pasaulis bando juos kopijuoti. Tagliatelle makaronai su ragu padažu, pica, ledai, duonelė ir aibė kitų skanėstų kilę iš Italijos.


Pica yra Italijos simbolis visame pasaulyje. Tešla iš miltų, vandens ir žiupsnio mielių suminkoma ir ilgam paliekama, kol iškils, tada iškočiojama į dailius apskritimus, jie ištepami pomidorų padažu, uždedama mocarelos ir visko, kas šauna į galvą. Pica kepama trumpą laiką labai karštoje krosnyje, geriausia kūrenamoje malkomis. Šio meno meistro, picos kepimo šefo, patirtis leidžia tobulai atlikti visą procesą ir iškepti lengvą gardžią picą, tokią kaip pirmoji, kurią 1889 metais Neapolyje karalienei Margaritai patiekė Rafaelis Esposito.


GRAIKIJA


Maisto gaminimas Graikijoje visada buvo rimtas reikalas. Senovės Graikijoje, kaip ir dabar, norėdamas tapti virėju, turėjai baigti mokyklą. Gastronomija netgi turėjo savo deivę Adefagiją.


Ir šiais laikais graikai mėgsta susirinkti prie stalo. Tradiciškai valgyti pradedama nuo rinkinio užkandžių, mezės, reprezentuojančios ilgų šimtmečių graikų kulinarinės kultūros pasiekimus. Pasirinkimas didelis, žemyninėje dalyje patiekalai šiek tiek skiriasi nuo gaminamų salose, kuriose karaliauja žuvis.


SAGANÀKI


Tai greitai paruošiamas ir labai skanus užkandis. Jam naudojamas tik pats geriausias fetos sūris, gaminamas iš avių pieno pagal receptą, kuriam jau daugiau kaip 6000 metų. Supjaustyk fetą 5 cm kubeliais, apvoliok miltuose, tada du kartus pakaitomis padažyk į kiaušinio plakinį ir į džiūvėsėlius. Apskrudink verdančiame aliejuje ir valgyk karštus.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis