2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys

Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai reguliariai gauna šilto ir šviežiai ruošto maisto, neskatinamas užkandžiavimas. Ribojami cukraus, druskos kiekiai, laikomasi draudžiamų maisto produktų ir priedų (konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių) sąrašo. Jame taip pat yra ir iš dalies hidrinti riebalai.

Asmeninio albumo nuotr.
Deja, viešojo maitinimo įstaigose, namuose vaikai valgo skrudintą, spragintą, gruzdintą maistą. Tokie mitybos netolygumai išderina natūralų skonio suvokimą, neformuojami sveikatai palankūs mitybos įpročiai. Maisto technologė, mitybos specialistė ir sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė inicijavo socialinę iniciatyvą „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas", kurios metu stengiamasi kompleksiškai mažinti mitybos netolygumus. Jūsų dėmesiui – du sveikatai palankesni patiekalai, kuriais mielai pasidalijo Raminta Bogušienė:

Purus varškės apkepas su sorų kruopomis ir ciberžole

Be pridėtinio cukraus (tausojantis). Idealiai tinka vakarienei.

Reikia:

Varškė (9 proc. riebumo)100 g

Sorų kruopos 10,5 g

Vanilė 1 g

Bananas 40 g

Kiaušiniai (4 vnt.) 21 g

Kokosų drožlės 10,5 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas kepti) 0,5 g

Šaldytos arba šviežios uogos (braškės), vaisius 16 g

Ciberžolė 1 g

Natūralus jogurtas 30 g

Technologinis aprašymas: sorų kruopas išvirkite: užpilkite dvigubu kiekiu vandens ir apie 20 min. kaitinkite, kol vandens nebeliks. Palikite šiek tiek pravėsti. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Į virtuvinį kombainą sukrėskite varškę, bananus ir sutrinkite iki vientisos masės. Galite trinti ir rankiniu elektriniu trintuvu. Į varškę suberkite kokosų drožles, virtas sorų kruopas, vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinius. Viską labai gerai išmaišykite.

Formos kraštus patepkite sviestu arba aliejumi. Supilkite varškės masę, įberkite ciberžolės ir išmaišykite. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45–60 min. konvekciniu režimu. Didesnėje skardoje apkepas iškeps greičiau. Mažesnėje bus aukštas, bet keps ilgiau. Ant gatavo apkepo užberkite uogų arba vaisių gabaliukų ir tiekite su natūraliu jogurtu. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažesnė kaip 75 laipsniai.

Daržovių troškinys

Tausojantis patiekalas. Idealus valgis pietums, kai vieną dieną nevartojama mėsos.

Reikia:

Ryžiai 200 g

Šparaginės pupelės 250 g

Kalafioras 250 g

Morkos 90 g

Pomidorai 100 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas terminiam apdorojimui) 80 g

Vanduo 600 g

Ciberžolė 4 g

Kalendra (maltos sėklos) 6 g

Joduota druska 2 g

Technologinis aprašymas: ryžius perrinkti, perplauti ir užmerkti 20-25 min. Pomidorus nuplauti, nusausinti, nulupti žievelę ir smulkiai supjaustyti. Morkas nuplauti, nulupti ir supjaustyti pailgomis juostelėmis. Šparagines pupeles, kalafiorus nuplauti, kalafiorus susmulkinti žiedynais. Į įkaitintą puodą įpilti aliejaus. Tada sudėti morkas ir kepinti jas vis pamaišant, kol pasikeis spalva (apie 3-4 min). Po to sudėti kalafiorus ir šparagines pupeles, įberti druskos, ciberžolės ir pakepinti. Po 3 min. įberti maltos kalendros ir paruoštą sutrintą pomidorą, padidinti ugnį ir 3 min maišant kaitinti. Tada supilti vandenį, vandeniui užvirus sumažinti ugnį ir suberti nusunktus ryžius. Maišant pavirti 3-4 min., kad ryžiai prisigertų daržovių sultinio. Po to supilti likusį karštą vandenį ir virti ant mažos ugnies, kol ryžiai sugers vandenį, tada uždengti dangčiu ir jo nekilnoti. Taip patroškinti 5-7 min. ir išjungus ugnį dar palaikyti 5-7 min. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažiau kaip + 75°C.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis