Verslą įkūrusi daugiavaikė klaipėdietė: būna dienų, kai keliuosi 3 ryto FOTO

Klaipėdoje gyvenanti Lina Zaveckienė spėja pasirūpinti ir sūnumis, ir savo verslu "Liza Svajos". Drabužius vaikams bei suaugusiems kurianti veikli mama augina 3 sūnus – Titą (8 m.), Kristupą (3 m.) ir Timotį (2 m.).

Kaip kilo idėja imtis drabužių vaikams kūrybos?

Man visada patiko išsiskirti iš kitų. Rinkdamasi drabužius parduotuvėse, ieškodavau kažko įdomaus, kitokio. Tačiau retai rasdavau tai, kas man tikrai patikdavo. Todėl dažnai pati kurdavau modelius ir eidavau pas siuvėją, kad įgyvendintų mano svajones. Man labai svarbu, kad vakarėlyje ar renginyje nesutikčiau moters, dėvinčios tokią pat suknelę. Be to, aš niekada nemėgau ir dabar nemėgstu juodos spalvos. Mano drabužinėje nėra juodos spalvos drabužių.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Nauja karališkojo kūdikio nuotrauka
Iki pat mirties vyras abejojo, ar vaikas jo

Gimus vaikams turėjau daug laisvo laiko. Antras sūnus Kristupas buvo labai ramus, todėl man natūraliai norėjosi kažką veikti. Atsirado laiko kūrybiniams apmąstymams, norėjau save realizuoti. Kadangi esu veikli, kūriau įvairius rūbų modelius, ieškojau tinkamų medžiagų ir eidavau pas siuvėją. Drabužiai patiko mano draugėms – ėmė prašyti, kad pasiūčiau ir joms panašių. 

Po kurio laiko viena mano draugė pasiūlė kūrybą nufotografuoti ir įdėti į „facebooką“. Taip ir padarėme. Tą kartą pati buvau ne tik savo drabužių kūrėja, bet ir modelis. Dabar kuriu ir suaugusiems. Beveik visos draugės vilki mano kurtus drabužius. Sukneles, sportinius kostiumus, kombinezonus ir paltus pamėgo ne tik Lietuvos moterys, bet ir užsienyje gyvenančios lietuvės. Ypač daug mano kurtų rūbelių iškeliauja į Londoną.

L. Zaveckienės sūnūs ir modeliai
L. Zaveckienės sūnūs ir modeliai
Asmeninio archyv. ir organizatorių archyv. nuotr.

Sukurti drabužių kolekciją – nėra pigus malonumas: drabužių kūrimas pagrindinis darbas ar turite ir kitą veiklą?

Dabar tai mano pagrindinis darbas. Labai džiaugiuosi, kad mano darbas yra ir pomėgis, ir savirealizacija. Į darbą visada einu kaip į šventę, kupina energijos ir naujų kūrybinių idėjų. Žinoma, kol kas ši veikla didelio pelno neneša, be to, kurti vienetinius drabužius yra labai brangu, tačiau tikiu, kad vieną dieną mano verslas įsivažiuos ir viskas klostysis puikiai.

L. Zaveckienės modeliai
L. Zaveckienės modeliai
Organizatorių archyvas

Iš kur semiatės idėjų kolekcijoms?

Dar tada, kai neturėjau vaikų, žinojau, kad savo vaikus rengsiu ryškiais, originaliais ir išskirtiniais drabužiais. Tokia buvo mano vizija ir ji nepasikeitė. Vaikams drabužėlių reikia į darželį, įvairias šventes. Kas geriau gali žinoti, kas tinka berniukams nei trijų sūnų mama? Jaučiu, kas jiems tinka ir patinka. Noriu, kad jie vilkėtų originaliais, ryškiais, patogiais ir stilingais drabužiais. Sūnūs mano didieji mokytojai, kritikai ir patarėjai. Patikėkite, jie savo nuomonę (ir dar kokią) visada išreiškia. Matau, kas jiems tinka, kaip kas dėvisi, todėl tai, ką kuriu, galiu drąsiai ir kitoms mamoms siūlyti. Tikriausiai nė sakyti nereikia, kaip dažnai reikia skalbti berniukų drabužėlius.

L. Zaveckienės šeima
L. Zaveckienės šeima
Asmeninio archyvo nuotr.

L. Zaveckienė su sūnumis
L. Zaveckienė su sūnumis
Asmeninio archyvo nuotr.

Beveik visada mano vaikai ne tik pirmieji įvertina mano drabužius, bet ir tampa pirmaisiais modeliais. Jie visuomet labai objektyvūs. Tačiau didžiausias mano vertintojas, patarėjas ir kritikas vis dėlto yra vyras. Jis negaili ne tik gražių žodžių, bet ir dažnai pakritikuoja.

Aš ir pati visuomet renkuosi savo pačios kurtus drabužius. Kodėl turėtų būti kitaip? Drabužėliai žaismingi, patogūs, iš kokybiškų audinių, lengvai skalbiami. Savo vaikų net neįsivaizduoju su kitais drabužiais.

L. Zaveckienės mažylis
L. Zaveckienės mažylis
Asmeninio archyvo nuotr.

Visos idėjos ateina savaime. Iš gyvenimo, vaikų, gamtos. Su šeima gyvename labai aktyviai, ypač vasarą. Su vyru kaituojame, mėgstame leisti laiką prie jūros, keliauti. Tiesa, dažnai kažką sukuriu ir pasiuvu ir iš natūralaus poreikio. Neseniai reikėjo vaikams pižamų į darželį. Apibėgau visas Klaipėdos parduotuves ir niekur neradau tokių, kurios būtų gražios ir iš natūralaus audinio. Grįžau namo, nubraižiau modeliukus, suradau audinį ir pasiuvau. Mano vaikai tikrai nuo galvos iki kojų rengiasi mano pačios kurtais ir siūtais drabužiais. Na, dar tik kojinių ir apatinių kelnaičių nesiuvu.

L. Zaveckienės mažyliai
L. Zaveckienės mažyliai
Asmeninio archyvo nuotr.

Ką manote apie šiandieninę vaikams skirtų drabužių pasiūlą?

Šiuo metu drabužėlių pasiūla vaikams yra didžiulė, ne taip kaip anksčiau. Kiekvienas gali rasti pagal savo poreikį puikiausių drabužėlių: ir įvairiausių spalvų, ir formų, ir audinių. Ko kam reikia. Tik man kiekvieną kartą norisi kažko kitokio, kažko įdomesnio, originalesnio. Gal todėl mano drabužiai ir išsiskiria spalvų gausa. Be to, aš vaikams drabužius kuriu iš bambukinio veliūro, kuris ne tik spalvingas, minkštas, mielas, labai patogus, bet ir lengvai skalbiamas.

L. Zaveckienės modeliai
L. Zaveckienės modeliai
Organizatorių archyvas

L. Zaveckienės modeliai
L. Zaveckienės modeliai
Organizatorių archyvas

Kaip sekasi derinti darbą ir motinystę?

Kai nori, viskas įmanoma. Tačiau tikrai nelengva, ypač kai vaikučiai serga. Mano laikas visada suskaičiuotas minučių tikslumu. Būna dienų, kai tenka keltis 3 valandą ryto! Dienomis dirbu: kuriu, derinu visa su siuvėjomis, susitikinėju su klientėmis, o vakare, kai sūnus Titas grįžta iš mokyklos ir pasiimu mažuosius iš darželio, būnu tik mama. Tuomet jau jokio telefono ir jokio kompiuterio. Savaitgaliais su vyru taip pat nedirbame. Tai – laikas šeimai.

L. Zaveckienės sūnūs
L. Zaveckienės sūnūs
Asmeninio archyvo nuotr.

Kuo išskirtiniai Jūsų kuriami drabužiai?

Galiu pasakyti, kad mano kurti drabužiai - ryškūs, originalūs iš kokybiškų audinių ir labai patogūs vaikams.

L. Zaveckienės modeliai
L. Zaveckienės modeliai
Organizatorių archyvas

Į ką svarbu atkreipti dėmesį, kuriant drabužius vaikams ir ieškant kokybiškų pirkinių?

Mano vaikai rengiasi tik mano kurtais drabužiais. Rinkdama drabužius vaikams pirmiausia žiūriu, kad būtų patogu, nevaržytų judesių, gerai nešiotųsi, gerai skalbtųsi ir būtų gražūs. Labai vertinu lietuvių gamintojus. Savo vaikams perku tik batus. Bet ir juos užsakau pas vietinius kūrėjus.

Kokios tendencijos vyrauja šiandieninėje vaikams skirtoje madoje?

Vaikų drabužėliai labai įvairūs, dažniausiai spalvingi. Šiuo metu tikrai yra didžiulė pasiūla įvairiems skoniams ir stiliams. Kiekvienas renkasi tai, kas jam tinka ir patinka. Tiesa, pastebėjau vieną tendenciją – mamytės šiuo metu ieško kuo įdomesnių ir originalesnių drabužėlių, ne tokių, kuriais prekiaujama įprastose parduotuvėse.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis