Atsisakė krikštyti vaiką, nes tėvai nesusituokę bažnyčioje Įskaudintos mamos laiškas

Susiruošusi pakrikštyti dukrelę, vilniečių šeima nesitikėjo tokio atsakymo: "Nekrikštysime vaiko, nes jūs nesusituokę bažnyčioje". Apie konfliktinę situaciją - mamos laiške.

Sveiki, kreipiuosi į jus, norėdama paviešinti, su kokiomis problemomis susidūrėme norėdami pakrikštyti vaiką.

Krikštas - tai viso krikščioniškojo gyvenimo pagrindas, gyvenimo su Jėzumi Kristumi pradžia, blogio ir nuodėmės išsižadėjimas, vartai į Bažnyčios bendruomenę, durys į Dievo karalystę, kurioje visi susitiksime kaip vienos mylinčios šeimos nariai.

Nusprendėme pakrikštyti savo dar metukų neturinčią dukrytę su geriausiais ketinimais, ne dėl mados, o dėl to, kad norime vaikelį vesti krikščionišku keliu. Tačiau to padaryti, deja, negalime.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokio amžiaus vaikui labiausiai reikia tėčio?

Gyvename Vilniuje ir pamanėme, kad būtų gražiausia vaikelį pakrikštyti savo parapijoje. Pirmiausia paskambinau kunigui, sutarėme, kad turiu ateiti pasikalbėti. Pokalbis buvo trumpas, užteko paklausti vieno klausimo „Ar esate susituokę bažnyčioje?"... Atsakiau, kad ne. Tuomet viskas vyko žaibiškai: kunigas užvertė savo užrašų knygutę ir pasakė, kad atsisako krikštyti vaikelį. Liepė eiti namo ir pasikalbėti su vyru, esą, norint pakrikštyti vaiką reikia pirmiausia susituokti!!! Na, gerai, sutinku, kad žvelgiant iš krikščionybės taško gyvename nuodėmėje, tačiau kuo dėtas tas mažas nekaltas vaikelis?

Ištrauka iš Vilniaus Arkikatedros Bazilikos internetinio puslapio:

Kam teikiamas Krikšto sakramentas?

„Kūdikius ir mažus vaikus krikštijame todėl, kad tęsiame nuo seno galiojusią tradiciją dieviškomis dovanomis aprūpinti savo šeimų narius, kad Viešpaties gyvybė ir galia bei dovanotas tikėjimas padėtų bręstančiai asmenybei augti ir skleistis. Šeima įsipareigoja padėti krikščioniui augti, parodyti Dievo meilę per mylinčias rankas ir širdis, drauge melstis ir parodyti krikščioniškų vertybių lobius. Kūdikiai krikštijami tik tada, kai bent vienas iš tėvų ar globėjų to nori."

Nieko nesiaiškinau, grįžusi namo viską papasakojau vyrui. Tada jis nuvažiavo į bažnyčią, paaiškino kunigui, kad mes nesame tikri dėl savo jausmų vienas kitam, kad tuoksimės tik tuo atveju, jei šeimoje įsivyraus darna, ramybė ir meilė. Kunigas atsakė, kad krikštas - tai ne skiepas, kad jis neprisiima atsakomybės ir liepė ateiti pirmadienį kalbėtis dėl to su klebonu.

Atėjom. Istorija pasikartojo. Pralaukėme valandą, kol atėjo klebonas ir bandėme kalbėtis pačia gražiausia ir aiškiausia kalba, viską kartu paaiškinom, kaip jaučiamės, o jautėmės tuo metu kaip tikrų tikriausi nusikaltėliai.

Klebonas vėl nusprendė, kad mes neverti krikštyti savo vaiko, kad esam nuodėmingi ir jis mums, deja, bet šių nuodėmių nedovanojo, atsakymas buvo neigiamas. "Mano atsakymas šiandien NE" - pasakė.

Tuomet užvirė karšta diskusija, mes niekaip negalėjome gauti aiškaus atsakymo, kodėl? Kodėl bažnyčia atsisako dar vieno krikščionio? Nes mes jo nevesime krikščionišku keliu, nerodysime jam meilės Dievui? Taip išeina, kad reikia meluoti, eiti į bažnyčią ir prisiekti amžiną meilę tam, kad vaiką galėtum pakrikštyti?

Ai, dar yra kita galimybė - jei nesi susituokęs bažnyčioje, negimdyk, padaryk abortą, nes tas vaikelis bus pasmerktas pačios bažnyčios? Tada tiesiai šviesiai paklausėm: „Kiek jums sumokėti?" Tyla! Kitas mūsų klausimas, kada vėl galime ateiti? „Kai pasikalbėsite su Dievu!" - atsakė. „O kai pasikalbėsime, ar tada jau galėsime krikštyti? - Tyla! Kunigas rengiasi savo dieviškuosius rūbus, o akyse tiek pykčio! Tada pasakėme, kad kunigui pačiam reikia pasikalbėti su Dievu, o mums nueinant išgirdom dar ir tokius žodžius: „Ko čia lojate kaip šunys ant kunigų?" Tokiais žodžiais mus "išlydėjo " bažnyčios klebonas. Ką daryti ir kur eiti toliau, nežinau...

Pikčiausia, kad niekur neradau parašyta, kad nesusituokus bažnyčioje krikštyti vaiko negalima. Radau tik informaciją, kad krikštui NIEKAS negali sukliudyti, o kunigas turi teisę nebent paskatinti susituokti bažnyčioje.

Diana

Istorijos tęsinys su Bažnyčios teisės specialisto komentaru

Ką galėtumėte patarti jaunai mamai? Kaip jums sekėsi krikštyti vaiką? Ar teko patekti į nemalonias situacijas su bažnyčios atstovais?

Jeigu turite įdomių istorijų, visada laukiame jų el.p. tavovaikas@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis