Kokių klaidų nedaryti vežant automobilyje vaiką

Vaikai - brangiausias mūsų turtas. Nuolat rūpinamės, kad jie saugūs jaustųsi namuose, nerimaujame išbėgus į kiemą, nuogąstaujame net palikę kompetentingų specialistų priežiūrai vaikų darželyje. Užtikrinti savo atžalų saugumą kelyje ir vežant automobiliu - neabejotina visų tėvų pareiga, tačiau ar visi žino, kaip tinkamai tuo pasirūpinti keliaujant?



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai, norintiems suteikti efektyvią apsaugą savo vaikams, pirmiausia rekomenduodami įsigyti patikimą, specialiai vaikams pritaikytą sėdynę, montuojamą automobilio salone.

„Tinkamai įtaisyta saugos priemonė tvirtai laiko vaiką jam skirtoje kėdutėje ir apsaugo nuo smūgių automobilio viduje, taip išvengiama pavojaus būti išmestam iš automobilio. Taip pat ji sugeria dalį smūgio jėgos, todėl kelyje atsitikus nelaimei vaikas turi daugiau galimybių išvengti sužalojimų ar net mirties," – teigia visuomenės sveikatos specialistė Nijolė Mozūraitienė.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Vaikas labai išrankus maistui: ką daryti?

11 mitų apie vaikų sveikatą, kuriais neverta tikėti

Norint, kad transporto priemonėje įrengta vaikiška apsauga veiktų efektyviai, ji turi būti tinkamai įtvirtinta. Tyrimai rodo, jog dažniausiai pasitaikantis neteisingo šių priemonių naudojimo atvejis – tai blogas įrangos paruošimas eksploatavimui. Bet kokia klaida gali tapti lemtinga, todėl svarbu nesuklysti tvirtinant tiek patį saugos įrenginį automobilio salone, tiek įkurdinant savo mažylį jam patogioje ir tinkamoje sėdynėje.

Viena dažniausių klaidų – automobiliniai saugos diržai juosia vaiko kaklą ir pilvuką, o ne petį ir dubens sritį, kaip turėtų.
Viena dažniausių klaidų – automobiliniai saugos diržai juosia vaiko kaklą ir pilvuką, o ne petį ir dubens sritį, kaip turėtų.
Vida Press

Dažniausiai klystama, kai tvirtinant kėdutę paliekamas per daug laisvas automobilio saugos diržas arba juo neteisingai apjuosiamas saugos įrenginys. Taip pat svarbu stebėti, kad saugos diržo sagtis būtų gerai užsegta, nes remdamasi į kėdutės konstrukciją, avarijos metu sagtis gali sulūžti arba atsisegti. Prisegus saugos sėdynę automobilyje, būtina apžiūrėti, ar teisinga vaiko kėdutės rankenos padėtis.

Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, ar turima įranga tinka būtent tam automobiliui, kuriame ji naudojama. Tėvai, siekdami maksimalios savo vaikų apsaugos privalo įvertinti, ar jų įsigyta kėdutė nėra per sena ar techniškai netvarkinga . Taip pat reikia nuolat vertinti, ar vaikas dar neišaugo, ar, priešingai, priemonė ne per didelę jų mažyliui. Įsodinus mažąjį keleivį į tinkamai pritvirtintą kėdutę būtina patikinti, ar automobiliniai saugos diržai tinkamai apjuosia vaiką.

Daugelis tėvų žino, tačiau pravartu priminti, jog važiuoti automobiliu pasisodinus vaikus ant kelių taip pat nesaugu, nes eismo įvykio metu vaikas patenka tarp suaugusiojo kūno ir automobilio detalių. Net jei esate prisisegę saugos diržais, avarijos metu vaikas išplėšiamas iš rankų, todėl jo išlaikyti niekaip neįmanoma. Taip pat labai pavojinga užsegti tuo pačiu saugos diržu save ir vaiką (ar du vaikus).

Saugiausias būdas vežti vaikus automobilyje – jų ūgiui ir svoriui pritaikytose automobilinėse saugos kėdutėse ir laikantis visų saugumą užtikrinančių rekomendacijų. Neskubėkite tiek ruošdamiesi į kelionę, tiek kelyje, nes bet koks neatsargus ar neapgalvotas veiksmas gali brangiai kainuoti.

Tinkamai įtaisyta saugos priemonė tvirtai laiko vaiką jam skirtoje kėdutėje ir apsaugo nuo smūgių automobilio viduje, taip išvengiama pavojaus būti išmestam iš automobilio.
Tinkamai įtaisyta saugos priemonė tvirtai laiko vaiką jam skirtoje kėdutėje ir apsaugo nuo smūgių automobilio viduje, taip išvengiama pavojaus būti išmestam iš automobilio.
Vida Press

Dažniausios klaidos, daromos keliaujant automobiliu su vaikiškomis saugos kėdutėmis:

- per daug laisvas automobilio saugos diržas;

- automobilio saugos diržas neteisingai juosia saugos kėdutę;

- neteisingai užsegta sagtis (kai sagtis remiasi į vaiko saugos kėdutės konstrukciją, avarijos metu sagtis gali sulūžti arba atsisegti);

- neteisinga vaiko kėdutės rankenos padėtis;

- vaiko saugos kėdutė nepritaikyta automobiliui, kuriame ji naudojama;

- vaiko saugos priemonė per sena ar techniškai netvarkinga;

- vaikas dar per mažas ar jau per didelis naudojamai saugos kėdutei;

- automobiliniai saugos diržai juosia vaiko kaklą (o ne petį), pilvuką (o ne dubens sritį).

Paengta pagal Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro informaciją

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis