Vaikas ir kelionės: 4 populiariausi tėvų klausimai

Atėjus vasarai redakciją užplūdo laiškai su mamų klausimais apie atostogas su kūdikiu. Konsultuoja gydytoja neonatologė dr. Eglė Markūnienė.

Primaitinimas keliaujant


"Kaip maitinti primaitinamą kūdikį per atostogas? Nesinori sėdėti visą dieną prie puodų... Ieškoti tinkamo maisto kavinukėse ar pirkti pramoniniu būdu ruoštą tyrelę kūdikiams?"


Labai svarbu, kad mamai atostogos netaptų rutina. Tikrai nieko bloga nenutiks, jei savaitę ar dvi kūdikis dažniau bus maitinamas ne mamos virta košele, o pramoniniu būdu pagamintu maisteliu kūdikiams. Jei kūdikiui nėra metukų, kavinėse tinkamo maisto ieškoti nepatarčiau, nes kavinių troškiniai ir sriubos gausiai gardinami druska ir prieskoniais.


Dienos režimas ir atostogos


Ar reikėtų paisyti įprasto dienos režimo per atostogas?"


Reikėtų stengtis išlaikyti įprastą ir miego, ir valgymo režimą. Miegoti geriausiai grįžti į viešbutį, tačiau galima migdyti kūdikį ir vežimėlyje parke. Labai svarbu vežimėlio su miegančiu kūdikiu nelaikyti saulės atokaitoje.


Vanduo ar mamos pienas?


Ar žindomam kūdikiui per kaitrą galima duoti vandens? Kiek, kokio? Specialistų nuomonė, pastebėjau, šiuo klausimu kažkodėl skiriasi."


Žindymo specialistų nuomone, iki pusės metų jokių vandenų kūdikiui dažniausiai nereikia, reikia tik dažniau pasiūlyti krūtį. Kad galėtume žinoti, ar kūdikiui užtenka skysčių, turime žinoti, kiek kartų per dieną jis šlapinasi esant įprastai oro temperatūrai. Tiek pat turėtų šlapintis ir per karščius. Dažniau žindykite.


7-8 mėn. jau primaitinamam kūdikiui didesnį skysčių kiekį taip pat galima užtikrinti dažniau jį žindant, tačiau galima pasiūlyti jau ir vandenuko. Tinka parduotuvėje pirktas paprasčiausias geriamasis vanduo, tik ne mineralinis ir be „burbuliukų".


Koks kūdikio amžius tinkamiausias atostogoms?


Kokio amžiaus kūdikis gali „rimčiau" atostogauti, pavyzdžiui, prie jūros ar net užsienio kurortuose?


Praėjus pirmajam adaptacijos laikotarpiui, t. y. dviem pirmiesiems mėnesiams po gimimo, kai būna mažiau jautrus pokyčiams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis