Kaip sumažinti alergijos riziką kūdikiams?

Alergija maisto produktams dažniausiai pasireiškia kūdikiams ir mažiems vaikams. Taip yra dėl to, kad jų virškinimo sistema ir imuninė sistema nėra išsivysčiusios. Yra žinoma atvejų, kai būtina atkreipti dėmesį į padidėjusią maisto alergijos riziką ir siekti ją sumažinti. Kaip rodo tyrimai, nors dauguma vaikų ir išauga alergiją, pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais ir metais tėvai turi pritaikyti mitybą savo alergiškam mažyliui arba, esant alergijos rizikai, taip pat atidžiai sekti pasireiškiančius požymius, poveikį ir jos vystymąsi. 

Alergijos rizika ir jos tikimybė


Virškinimo sutrikimai, pasireiškiantys kaip maisto atpylimas, viduriavimas, stiprūs diegliai, yra viena iš pagrindinių ankstyvojo gyvenimo etapų problemų. Šie požymiai būdingi apie 60 proc. kūdikių. Pirmaisiais vaiko gyvenimo metais apsilankymai pas gydytoją beveik 50 proc. atvejų yra susiję su alergija.


Alergija maisto produktams labai dažnai paveldima iš tėvų. Yra atvejų, kai nė vienam iš alergišką mažylį turinčių tėvų nebuvo pasireiškę alergijos požymių, vis dėlto dažniau vienas ar abu tėvai turi kurią nors iš jos formų.


Padidėjusią alergijos riziką maisto produktams turi vaikai, kurių vienas iš tėvų arba brolių ar seserų yra alergiškas (tai gali būti įvairūs požymiai ir priežastys).


Jei abu tėvai yra alergiški, tikėtina, kad alergijos rizika vaikui sieks net 40–60 proc. Jei vienas iš šeimos narių yra alergiškas, rizika, kad alergiją turės ir kūdikis, padidėja 20–40 proc.


Alergijos rizika padidėja, jei kūdikis gimsta po cezario pjūvio, jeigu pirmaisiais gyvenimo metais gėrė antibiotikų arba šeima gyvena užterštoje aplinkoje (pavyzdžiui, kuris nors iš artimųjų rūko).


Cezario pjūvio operacija alergijos riziką didina 30 proc.

• Antibiotikų vartojimas padvigubina riziką susirgti astma.

• Užterštoje aplinkoje dusulio rizika padidėja iki 20 proc.


Palaipsniui pirmaisiais gyvenimo mėnesiais mažylio virškinimo sistemoje apsigyvena reikiamos bakterijos, kurios teigiamai veikia virškinimo sistemą, taip pat imuninę sistemą. Po cezario pjūvio naujagimis patenka į kitokią aplinką negu tuo atveju, kai gimdymas vyksta natūraliai, todėl kūdikio, gimusio, atlikus cezario pjūvį, pirmaisiais gyvenimo mėnesiais gali būti kitokia žarnyno mikroflora. Žarnyno mikrofloros pakitimai tyrimuose yra siejami su alergijos vystymusi, todėl svarbu, kad kuo greičiau kūdikio virškinimo sistemoje formuotųsi naudinga mikroflora.


Taip pat antibiotikų vartojimas keičia žarnyno mikrofloros pusiausvyrą, todėl alergijos rizika yra siejama su antibiotikų vartojimu.


Alergijai maisto produktams (taip pat kitų tipų alergijoms) įtaką daro:

• Genetiniai veiksniai.

• Aplinkoje esantys alergenai.

• Išoriniai faktoriai, tokie kaip tabako dūmai, oro užterštumas ir infekcijos.


Motinos pienas – geriausias maistas kūdikiui, todėl rekomenduojama mažylį žindyti pirmuosius 4 mėnesius, papildomai nemaitinant jo kitokiu maistu ir neduodant jokių kitų gėrimų. Nuo 4 mėnesių amžiaus į kūdikio mitybą patariama įtraukti papildomų maisto produktų. Tyrimai taip pat rodo, kad alergijų maisto produktams atvejų gali sumažėti, į vaiko mitybą įtraukiant papildomų produktų nuo 4 iki 6 mėnesių.


Tuo atveju, jei nėra galimybių žindyti, kūdikiui būtina parinkti tinkamą mišinuką. Renkantis pieno mišinį, svarbu įvertinti, ar mažylis neturi padidėjusios alergijos rizikos, nes tokiu atveju, tinkamai pasirinkus pieno mišinį, sumažėja galimybė vystytis alergijai. Šiuo atveju svarbu išsirinkti mišinį, į kurio sudėtį įeina specialiai apdoroti baltymai, t. y. iš dalies hidrolizuoti, su smulkiau skaldytais baltymais. Šie smulkiai suskaldyti baltymai mažiau provokuoja organizmo alergijos formavimąsi ir organizme skatina apsaugos susidarymą (toleranciją).



Aptamil maistelis
Aptamil maistelis
Partnerio archyvas

„Aptamil PROSYNEO HA 2“


Mityba daro poveikį imuninės sistemos vystymuisi per žarnyną ir tai padeda sumažinti alergijos riziką.


Motinos pienas yra tinkamiausias maistas jūsų kūdikiui, nes geriausiai skatina jo vystymąsi.


Kai nėra galimybės žindyti, tačiau yra svarbu sumažinti alergijos išsivystymo riziką, galima rinktis „Aptamil® PROSYNEO HA 2“.


Dabar jūs galite nuveikti daug daugiau, norėdami padėti nežindomiems kūdikiams su alergijos išsivystymo rizika. „Aptamil® PROSYNEO HA 2“ kartu su patentuotu SYNEO™ kompleksu yra specialiai tam sukurtas mišinys.


„Nutricia“ turi daugiau nei 120 metų kūdikiams skirtų pieno mišinių gamybos patirties, o jos komanda, kurią sudaro daugiau kaip 500 mokslininkų ir specialistų, jau 40 metų vykdo inovatyvius tyrimus. Šie tyrimai padėjo sukurti


„Aptamil® PROSYNEO HA 2“. Tai vienintelis pieno mišinys, kuris suvienija SYNEO™ kompleksą ir unikalią, į mažesnes daleles suskaldytų baltymų struktūrą. Jo sudėtyje taip pat yra vitaminai C ir D, kurie prisideda prie kūdikio imuninės sistemos vystymosi ir normalios veiklos.*


* Vitaminų C ir D kiekiai atitinka teisės aktuose numatytus reikalavimus, taikomus tolesnio maitinimo pieno mišiniams (mišiniai kūdikiams nuo 6 mėn.).


DVIGUBA SINERGIJA:


PRO: hidrolizuoti baltymai;

•  SYNEO™: „Nutricia“ patentuotas kompleksas sukurtas, remiantis klinikiniais tyrimais:

• skaidulinės medžiagos GOS/FOS – galaktooligosacharidų ir fruktooligosacharidų patentuotas junginys. Šios medžiagos maitina kūdikio žarnyne esančias gerąsias bakterijas. Taip pat tai yra svarbus veiksnys gynybinėms funkcijoms formuotis;

Bifidobacterium Breve – gerosios bakterijos (probiotikai), kurios natūraliai randamos žindomo kūdikio žarnyne.


SVARBI PASTABA! Geriausias maistas kūdikiui yra motinos pienas. Mišinys vartojamas tik pagal gydytojo nurodymus. Vyresniems kaip 6 mėn. kūdikiams gydytojas gali patarti vartoti nuo šio amžiaus tinkantį papildomą maistą. Dėl sudėtyje esančių dalinai hidrolizuotų karvės pieno baltymų mišinys yra kartoko skonio. Netinkamas maisto ruošimas, laikymas ir vartojimas gali pakenkti kūdikio sveikatai.


Platintojas: SIA „Nutricia“

www.aptaclub.lt

Užsakymo nr.: PT_62759

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis