5 naujų mamų klaidos, kurių nesunkiai galima išvengti

Išmokti būti mama nėra paprasta. Yra daug dažnai pasitaikančių klaidų, kurias padaro beveik kiekviena naujai iškepta mamytė. Taip, klaidos gali padėti jums tapti geresne mama, tačiau kartais galima tiesiog jų išvengti.

Pateikiame 5 klaidas, kurias, mūsų nuomone, padaro daugelis mamų susilaukusios vaikelio.


1. Bando per greitai atsigauti


Viena didžiausių klaidų, kurią daro daugelis naujų mamyčių - tai bandymas per greitai atsigauti po vaiko gimimo. Bėda ta, kad naujai iškepta mamytė labai trokšta kuo greičiau atsistoti ant kojų ir prisiimti naujas pareigas. Be to, ji nepaliauja rūpintis tuo, kuo ir iki tapimo mama - pusryčių, pietų ir vakarienės gaminimo visai šeimai, namų tvarkymo ir kitų daugybės buities dalykų.


Jei jūs esate nauja mama, pasistenkite suteikti savo kūnui pakankamai laiko atsigauti. Nesistenkite aprėpti visko ir daryti šimto darbų kasdien. Šiandien Lietuvoje dirbantiems tėčiams suteikiama galimybė vieną mėnesį po gimdymo pasiimti Tėvystės atostogų. Pasinaudokite šia proga ir pasidalinkite rūpesčius perpus.


Nauji receptai, kuriuos planavote išbandyti artimiausiu metu, tegul palaukia. Nevalyti langai irgi niekur nepabėgs. Pirmosios dienos ir savaitės po gimdymo skirtos tik jums ir jūsų mažyliui. Pasimėgaukite šiomis akimirkomis, neskubėkite niekur ir nesistenkite būti „supermama". Jeigu jūsų širdis sako, kad šiuo metu norite ramybės, išmokite pasakyti NE skubantiems pas jus lankytojams. Kai atsigausite, atsiras jėgų palankynoms ir susitikimams.


Shutterstock nuotr.


2. Daro viską pagal vadovėlį


Susilaukus pirmojo kūdikio, šią klaidą daro daugelis - juk mažylio auginimas pirmakartėms yra nauja ir nepažinta veikla. Tačiau bėda yra ta, kad vadovėliuose aprašytos situacijos yra tik statistiniai vidurkiai, apibendrinimai, kurie gali visiškai netikti jūsų vaikeliui. Labai svarbu klausytis ir savo intuicijos, daryti ne „taip, kaip reikia", o taip, kaip „geriausia mano vaikeliui".


Knygose rašoma, kad mažyliui reikia kirpti nagučius, tačiau tai, kad juos galima (ir dažniausiai taip patogiau) kirpti jam miegant, o ne būdraujant, mamos sužino tik iš praktikos. Juk kai jūs įsimylite, nebėgate skaityti protingų knygų, ką ir kaip pasakyti mylimajam per kitą pasimatymą. Panašiai ir su vaiko auginimu: auginkite jį su meile ir įsiklausydamos į savo širdį.


3. Nuvertina save


Deja, bet dažnai naujos mamos nuvertina save. Nors išmokti rūpintis mažyliu yra sudėtinga, tačiau turite prisiminti, kad niekas to nepadarys geriau už rūpestingą mamą. Negalvokite, kad esate bloga mama, jei padarysite kažką ne taip. Jūs esate puiki mama, kuri myli savo vaiką ir rūpinasi juo. Jūsų mažyliui, kaip ir jūsų vyrui, reikia jūsų pasitikėjimo savimi.


Nuvertinimo jausmą sukelia ir tobulų motinų įvaizdžiai socialiniuose tinkluose. Daugybė tinklaraštininkių, iš karto po gimdymo dedančių nuotraukas iš sporto klubų, nudailintos instagramo istorijos – visa tai gali sukelti „nevykėlės“ jausmą. Tačiau atminkite, kad jūs nežinote, kokia iš tiesų yra šių mamų tikrovė. Instagramo realybė dažnai būna padailinta daugybe filtrų ir daugybe fotokadrų, iš kurių išrenkamas vienas, labiausiai „tobulas“. Jūs neturite atitikti jokių kažkieno sugalvotų standartų – nei kaip rengtis, nei kaip atrodyti, nei kur eiti po gimdymo.


Shutterstock nuotr.


4. Neįvertina tėčių pagalbos


Įsijautusios į naujos mamos vaidmenį, mamos gali pamiršti tėčių pagalbą ir svarbą auginant vaikus. Dažniausiai tai yra viena tų netyčinių klaidų, kurią padaro daugelis mamų. Laimė, ją lengva atitaisyti. Tiesiog pasistenkite kuo dažniau įtraukti vyrą į rūpinimąsi mažyliu. Pasitikėkite juo, nenuvertinkite jo pastangų, nereplikuokite, net jei jums atrodo, kad tą veiksmą jūs padarytumėte geriau, negu jis. Mažyliui nuo pirmos dienos reikia abiejų - ir tėčio, ir mamos. Suteikite šią progą jam. Ir jūsų vyrui.


Vida Press


5. Apsikrauna daiktais


Nauja mama neretai stengiasi, kad jos vaikas turėtų „visko", ir neretai dar nėštumo metu prisiperka daiktų, kurių niekada taip ir neišpakuos. Venkite šios klaidos - taip sutaupysite pinigų, kurie jums pravers iš tiesų. Skirtingų rūšių sūpynės, maniežai, kėdutės, nešynės, pientraukiai, čiulptukai, žindukai, sterilizatoriai, šildyklės ir t.t. dažnai nepasiteisina taip, kaip galvojote.


Pasitarkite dėl jų pirkimo su patyrusiomis draugėmis. Idealu, jei turite galimybę juos pabandyti - taip sužinosite, ar daiktas tinka ir patinka jūsų vaikui. Pinigų taupo ir pirkimas iš „antrų rankų", įvairiose mamų mugėse, kur savo vaikučių daiktus parduoda patyrusios mamos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis