Kaip iš tiesų atrodo ir jaučiasi moteris po gimdymo

Po gimdymo atrodyti taip, lyg ką tik būtumėte nužengusi nuo podiumo, galima. Jei savo kompiuteryje turite „Photoshop" programą ir mokate ja naudotis. O kaip moteris atrodo ir jaučiasi pirmomis valandomis ir dienomis po gimdymo iš tiesų - mūsų parengtoje trumpoje apžvalgoje.

Krūtys


Pirmomis valandomis po gimdymo krūtys vis dar atrodo minkštos, bet per ateinančias dvi - tris paras tai pasikeis. Maitinti kūdikį galima nuo pirmų jo gyvenimo dienų, netgi minučių. Kaip sako žindymo specialistai, patariama pamaitinti naujagimį per pirmą valandą po gimimo.


Pirmomis dienomis gaminasi vadinamasis priešpienis. Gelsvos spalvos priešpienio būna nedaug, bet jame gausu maistingų medžiagų, kalorijų ir baltymų kūdikiui. Naujagimis maitinamas pagal poreikį.


Vėlesnėmis dienomis krūtys papilnės, pasidarys kietesnės, jos gali imti kaisti, kai kurios moterys jaučia veržimo pojūtį. Nenusiminkite, jei kažkas nepavyksta - maitinti krūtimi daugeliui moterų nelengva, ypač pirmą kartą. Drąsiai klauskite ligoninės darbuotojų rūpimų klausimų, jei nepavyksta, ieškokite žindymo konsultantų telefonų.


Speneliai pirmomis paromis gali būti jautrūs, sutrūkinėti. Klauskite patarimų gimdymo namų personalo, susiraskite žindymo savanorių kontaktus, kurios konsultuoja mamas, susiduriančias su problemomis. Visada paprašykite pagalbos, juk jūs tik mokotės būti mama, o gyvenime dabar šitiek pokyčių. Normalu jaustis pervargus ar įsitempus.


Jūsų kūdikis


Ši maža būtybė, kurios taip ilgai laukėte, pagaliau čia ir nekantrauja su jumis susipažinti. Iš karto po gimimo labai rekomenduojamas oda prie odos kontaktas. Jeigu jaučiatės per silpna, tegu partneris palaiko kūdikį. Pirmomis gyvenimo dienomis kūdikiui reikia daug kontakto, švelnumo. Neišsigąskite, jei pirmą parą kūdikis tik miega - tai normalu. Daug mamų klausia, kiek kartų reikia maitinti naujagimį. Tai labai individualu: vienam mažyliui per pirmą parą reikia kokių 6 kartų, bet kai kuriuos kūdikius tenka pamaitinti 10 - 12 kartų.


Normalus dalykas - tiršta lipni juoda ar žalia masė kūdikio sauskelnėse - tai mekonijus, kurio būna kūdikio žarnyne ir su pirmais žarnų judesiais jis išsiskiria.


Kūdikis pažadins jus bet kuriuo paros metu. Kartais atrodys, kad neįmanoma jo nuraminti, bet apsišarvuokite kantrybe - tai visiškai normalu.


Jūsų kūnas


Pilvas dar nesusitraukė, o per naktį ir nesusitrauks. Iš tiesų pilvas gali labai ilgai neatrodyti taip, kaip anksčiau, nors Holivudo pasakose sekama, kad su asmeninių trenerių ir dietologų pagalba viskas įmanoma. Iš tiesų norint atgauti buvusias formas reikia laiko, energijos ir pastangų. Bet dabar ne metas apie tai galvoti. Džiaukitės naujagimiu ir ilsėkitės. Galite padaryti pratimų dubens dugnui stiprinti, o apie rimtą sportą dar negalvokite.


Tiesa, galvokite, ką valgote. Jei maitinate krūtimi, reikia valgyti daug vaisių, daržovių, mėsos, pieno produktų, kad kūdikiui netrūktų maistingų medžiagų.


Pirmomis dienomis (ar net savaitėmis) po gimdymo neteksite kraujo. Tai normalu. Kraujo krešuliai vieną dvi paras irgi normalu. Žinoma, visada galite pasikonsultuoti su medikais. Kai gimda pradės susitraukinėti, pajusite spazmus. Kai kurios moterys sako, kad spazmai primena gimdymo skausmus.


Emocijos


Iš pradžių gali būti sunku emociškai suvokti motinystę ir gyvenimo pokyčius. Kai pagaliau suvoksite, galite ramiai priimti pokyčius arba pajusti stresą. Jei tikrai sunku, pasikalbėkite su artimu žmogumi ar paieškokite pagalbos.

Natūralu, kad pirmomis dienomis po gimdymo kunkuliuoja ir sparčiai keičiasi emocijos. Ne tik trūksta miego, bet ir tenka įprasti prie besikeičiančių hormonų, motinystės. Natūralu, kad kartais gali pristigti kantrybės. Jei prislėgta nuotaika nepraeina, kreipkitės pagalbos. Stenkitės išlikti pozityviai nusiteikusi, susilaukti kūdikio yra išskirtinis įvykis. Jūsų kelionė drauge dar tik prasideda.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis