Iki dvejų metų bus privaloma žindyti visoms mamoms

Tai, kad mamos pienas yra pigiausias ir geriausias maistas naujagimiui, šiais laikais neabejoja niekas. Skiriasi tik priemonės, kuriomis skirtingos šalys skatina jaunas mamas žindyti. Šią savaitę įdomios naujienos apie žindymą pasiekė mus iš Jungtinių Arabų Emyratų.

Nežindančias mamas vyrai galės įskųsti

Šią savaitę JAE buvo priimtas naujas įstatymas, kuris apibrėžia ir labiau sustiprina vaikų teises šioje šalyje. Iš viso įstatymas apima net 70 skirtingų sričių, apibrėžiamos sąvokos, kas yra vaikų išnaudojimas, kaip vaikai yra saugomi nuo fizinės jėgos panaudojimo savo šeimoje.

Vienas iš įstatymo punktų nusako ir vaiko prigimtinę teisę į mamos pieną. Žindymas yra apibrėžiamas kaip moters pareiga.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Meilę dukrytei Robbie Williamsas įamžino netradiciniu būdu
15 faktų apie naudingąjį česnaką

Jaunos mamos turės žindyti vaikus iki dvejų metų. Jeigu jos to nedarys, vyrai savo sutuoktines galės įskųsti valdžiai, ir jos bus nubaustos. Būtent ši įstatymo dalis ir buvo aršiai kritikuojama ir sulaukė daugiausiai ginčų. Nepaisant to, įstatymas priimtas.

Priimtas įstatymas sulaukė daug kritikos

Valgyti mamos pieną yra kiekvieno vaiko teisė. Žindymas stiprina mamos ir vaiko tarpusavio ryšį. Štai tokius argumentus pateikė įstatymo šalininkai Parlamente, o juos pacitavo arabiškasis naujienų portalas „The National". Tačiau ne visi buvo sužavėti tuo, kad mamas žindyti nuo šiol įpareigos įstatymas. Šalies socialinių reikalų ministrė Mariam Al Roumi suabejojo jo nauda. Pasak ministrės, toks įstatymas galėtų sukurti terpę nereikalingiems teismo procesams.

AP/Scanpix

Mokslinės studijos ne kartą yra įrodę teigiamą žindymo naudą ir mamai, ir vaikui. Tačiau yra tam tikrų medicininių priežasčių, dėl kurių  moteris negali žindyti kūdikio. Jeigu taip nutiktų moteriai, naujasis įstatymas JAE numato, kad  jai į pagalbą būtų pakviesta kita žindyvė, kuri žindytų vaiką. Tačiau nėra nurodyta, kiek tokiu atveju ji turėtų laiko žindyti ir kas jai apmokėtų šias paslaugas.

Mamos pieno nauda - įrodyta

Moksliniai tyrimai įrodė, jog žindymas yra naudingas. Štai Brown Universiteto (JAV) mokslininkai yra įrodę, jog žindymas turi teigiamos įtakos kūdikių smegenų vystymuisi. Neseniai atliktas tyrimas, kurio metu buvo atliekami magnetinio rezonanso smegenų tyrimai, parodė, jog žindomų kūdikių baltosios smegenų masės augimas yra  20-30 procentų spartesnis, negu nežindytų kūdikių.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose priimtu įstatymu susidomėjo įvairios žindymą skatinančios tarptautinės organizacijos. Kol kas jų pozicija tokia, kad norint pagerinti žindymo rodiklius šalyse, reikia sukurti pagalbos mamoms sistemą, šviesti gimdymo namų personalą, suteikti moteriai pagalbą, jei ji patiria žindymo nesklandumų. Tuo tarpu toks žindymo skatinimas „per prievartą" gali turėti neigiamų rezultatų.

O ką manote jūs?


Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis