Astrologė apie vaikų ir tėvų santykius vaikas - Šaulys

Šauliai yra nepriklausomi ir laisvę mylintys vaikai. Juos traukia nuotykiai ir jie nuolat ieško kažko naujo, dar nepažinto. Apie šio Zodiako ženklo vaikus bei jų santykius su skirtingų ženklų tėvais pasakoja Astrologė Rita Vainauskienė.

Koks yra vaikas Šaulys?

Šauliai yra optimistai, jie gali „užkrėsti" aplinkinius savo tikėjimu, kad viskas bus gerai. Tai įvairiapusiai ir atviri vaikai, be to žvelgiantys į ateitį ir nevengiantys garbės.

Šaulys moka ir mėgsta vadovauti, tačiau jam trūksta paprastumo ir nuoširdumo. Daugelis jį gerbia, bet draugų turi mažoka, nes iškelia save aukščiau aplinkinių. Iš mažų dienų moka taip viską organizuoti, kad tėvai ir giminės rikiuotųsi aplink jį. Vaikystėje Šaulių tėvai turėtų sudaryti jiems galimybę konkuruoti su vertu „priešininku".

Reikėtų paaiškinti, kad nedžiūgautų dėl savo išskirtinumo, o nuolat mokytųsi, tobulėtų, plėstų akiratį. Kad jaunuoliškame amžiuje pasiektų didelės sėkmės, jį reikia išmokyti kreipti dėmesį į smulkias detales.  Tėvai turi mokyti Šaulį įsiklausyti į kitaip galvojančių nuomonę, skaitytis su kitų poreikiais. Tačiau, kad vaikas klausytų tėvų, jie turi patys tapti jam autoritetu.

Vienas iš Šaulio bruožų - tiesumas, ir jeigu jūsų vaikas žino tiesą, tai būkite pasirengę ją išgirsti. Taktiškumas nėra jo geroji pusė, todėl išmokykite jį galvoti prieš ką nors sakant. Nuo pat vaikystės Šaulį reikia mokyti užsienio kalbų, o geriausiai net dviejų, skatinti dalyvavimą įvairiuose renginiuose. Keliaukite kartu su vaiku - jie lengvai išgyvena atsiskyrimą nuo namų.

Šauliams reikalingas didelis fizinis aktyvumas, leiskite savo vaikui išbandyti save įvairiose sporto šakose ir pažiūrėkite, kurią iš jų jis pasirinks. Turint omenyje ženklo simboliką, jūsų vaikas, tikriausiai, mylės žirgus ir visą, kas su jais susieta. Šauliai į viską žiūri filosofiškai ir mano, kad bet kuri gyvenimo situacija gali daug ko išmokyti. Šiems vaikams teikia didelį džiaugsmą iškylos gryname ore, gamta ir gyvūnai.

Tėvai turi įsiminti, kad jų vaikai priešinsis visiems apribojimams ir rutinai, todėl jiems reikia išaiškinti, kad asmens laisvę reikia derinti su asmens atsakomybe.

Šaulys mėgsta, kad aplink jį viskas judėtų, todėl jam nebus nuobodu su mama-Avinu. Abu jie bendraujantys ir mėgsta viską kas nauja, nors mama kartais mano, kad jos vaikas per dažnai keičia savo pomėgius: jis galėtų pasiekti daugiau, jei rinktųsi ką nors vieną. 

Mama-Avinas nori, kad Šaulys klasėje būtų tarp pirmaujančių ir, galbūt, įgyvendintų jos nerealizuotas ambicijas. Šaulys, žinoma, yra pakankamai protingas, bet jis nenori rinktis tai, ko nėra jo planuose. Būtų geriau jei mama duotų galimybę jam pačiam rasti savo gyvenimo kelią. Bet mamos entuziazmas jam tik į naudą. Ir apskritai, puiku, kad yra mama, kuri myli gyvenimą nemažiau nei jos vaikas! 

Tiesa, Avinas turėtų iš anksto susitaikyti su mintimi, kad jos Šaulys anksti paliks tėvų namus. Jis skuba deklaruoti savo nepriklausomybę, o motina-Avinas dažnai mano, kad jos vaikas tiesiog negali išsiversti be jos. Mažasis Šaulys nervinasi, kai jis neturi ką veikti, bet jo mama neturi paruošusi tiek daug idėjų! Šaulys ir pats gali sugalvoti ką nors įdomaus, bet jam susidaro įspūdis, kad mama žino, kaip visa tai įgyvendinti. Be to gi ji nieko neatideda ateičiai. Ji negalvoja - ji veikia. Ir jai taip viskas puikiai gaunasi! Jis gi taip pat norėtų ... 

Avinas-tėvas visada užsiėmęs ir jis ne iš tų tėvų, su kuriais galima būtų kalbėtis tokiomis intymiomis temomis, kaip jausmai. Apskritai, jis mano, kad likimo smūgiai - yra efektyviausias mokslas, o emocijų tiesiog niekam nereikia.

Tėvas nori, kad Šaulys daug pasiektų ir būtų ištvermingas ir sėkmingas, kaip ir jis pats. Nors Šaulys gali ir neturėti tėvo ambicijų, bet jis gerai supranta, ko iš jo tikisi tėvas. Avinas-tėvas turėtų žinoti, kad Šauliui padeda šiltas jo žodis ir draugiškas palaikymas. Tada vaikas-Šaulys būtinai atliks viską iki galo, nesiblaškydamas. Šaulys kartais idealizuoja savo tėvą, manydamas, kad jis niekada nesugebės tapti toks kaip jis. O jei taip - kodėl stengtis? Net mažas tėvo palaikymas padės vaikui atmesti nereikalingas abejones. 

Avinas, gerbdamas vaiko sugebėjimus, turėtų Šauliui padėti gyvenime teisingai apsispręsti. Na, o Šaulys yra pasirengęs išmokyti savo tėvą daugiau galvoti apie kitus - net jei jo paties sėkmė jam svarbesnė už viską!

Mama Jautis yra iš tų mylinčių mamų, kurioms sunku suprasti jų nenustygstantį vaiką. Ji pasirengusi daryti prielaidą, kad vaikas yra jos nuosavybė, manydama, kad viskas, kas jai patinka, turi patikti ir jam. Bet Šaulys pirmenybę teiks nuotykiams ir linksmybėms, vietoj vakaro su knyga prie židinio. Taip, ši mama mėgsta įprastą ramų gyvenimą, bet vargu ar tai tiks jos vaikui. Žinoma, jis gi apie tai pareikš!

Jautis bandys suprasti savo vaikus ir visada ras laiko juos išklausyti. Bet neramus ir nepastovus Šaulys su savo begaliniais klausimais - tai jau per daug ir kantriai mamai! Mama Jautis su savo pastovumu tiesiog gali nesuprasti savo vaiko, nuolat besiveržiančio į priekį ir visada aktyvios natūros. Šaulys bando pastumti savo mamą iš jos įprastinės nuomonės ir įkvėpti naujų idėjų, bet jai tai tikrai neįdomu.

Jautis nepakenčia konfrontacijos ir pabandys nepastebėti aštrių Šaulio išsišokimų. Bet viskas turi savo ribas, ir kai jos vaikas pradeda elgtis pernelyg triukšmingai ir tai tampa nepadoru, mama Jautis praranda savitvardą. Turiu pasakyti, tai yra šiek tiek panašu į žemės drebėjimą ... Ir vargšui Šauliui lieka tik spėlioti, ką jis padarė blogai. Reikia jam pasakyti. Šaulys yra ne iš tų, kurie sąmoningai leidžia sau netinkamai elgtis. Jis atlaidus ir nekerštingas, o mama ne iš karto pamiršta savo nuoskaudas. Iš esmės, būtų išmintingiau ramiai paaiškinti vaikui, kodėl ji nori, kad jis elgtųsi kitaip, o ne laukti, kol viskas „sprogs". Nereikalaukite iš vaiko taisyklių, kurių jis tiesiog nesupranta, ir todėl nekreipia į jas dėmesio.

Nors šie du labai nepanašūs vienas į kitą, jie gali puikiai bendrauti - nebent jie nenori. Abu geraširdžiai, bet turi visiškai skirtingą požiūrį į namų ir gyvenimo vertybes. Jei flegmatiškas Jautis mano, kad namai - tai pasaulio centras, Šauliui tai tik vieta, kur galima atsipalaiduoti tarp dviejų nuotykių. Tėtis Jautis dažnai piktai išsakys neramiam Šauliui apie tai, kad šis pažeidžia ramią ir jaukią atmosferą šeimos namuose.

Jaučiui patinka, kai vaikai elgiasi gerai, pastarieji su dėkingumu priims meilę ir rūpestį, kuriuo jis juos apsupa. Bet iš Šaulio nėra lengva sulaukti dėkingumo, jei jis mano, kad jo tėvas neleidžia jam to, kas jam patinka. Jautis ir iš tikrųjų gali būti itin griežtas, nusprendęs, kad su neramiu vaiku nėra kito būdo bendrauti. Tačiau būtų geriau pabandyti susitarti: Šaulys būtinai išklausys ir padarys išvadas.

Mamą-Dvynius džiugina malonus jos vaiko reagavimas ir idealizmas. Ji su malonumu užsiima visais vaiko interesais, tačiau kartais ji perima jo iniciatyvą, nes ji yra itin aktyvi. Na, o Šaulys - kūrybinga ir nepriklausoma asmenybė, ir vargu jam tai patiks. Galbūt, kiek subrendęs, jis paprašys nekišti nosies į jo asmeninį gyvenimą! Jis nori turėti galimybę gyventi taip, kaip jam patinka.

Šie du ženklai nepakenčia nuobodulio. Jiems būtinas nuolatinis energijos srautas, kuris užimtų jų vaizduotę. Galbūt, jo mama-Dvyniai supažindins vaiką su visais savo draugais. Panašu, kad jie dažnai kelsis iš buto į butą. Laimei, Šaulys moka prisitaikyti prie naujos aplinkos, nors jį gali erzinti tai, kad jo motinai vis norisi permainų. Laimė, Šaulys žino, kas yra naujos idėjos ir kaip sunku gyventi be permainų.

Mamos-Dvynių nenuoseklumas ir jos nemeilė kokioms nors taisyklėms sukeltų nesmagumą daugeliui kitų Zodiako ženklų, tačiau tik ne Šauliui. Jis ir pats nėra šalininkas konkretumo, nors kartais ir nori, kad jo mama nebūtų tokia permaininga. Tačiau jos toks greitas, toks judrus protas ir įkvepiantis požiūris į viską naują - visiškai kaip ir jo! Galbūt, jiems abiems visada bus įdomu kartu ...

Su fantazija tėvo-Dvynio taip pat viskas gerai. Jis pasakoja savo vaikui istorijas, kurios užburia mažojo Šaulio vaizduotę. Jis žino, kaip žaisti pačius linksmiausius žaidimus. Bet vaikas neatleis, jei supras, kad jo tėvas bando gudrauti ar kaip tai išnaudoja jo pasitikėjimą. Ir jis labai nusimins, jei tėvui staiga taps nuobodu su juo, ir jis mes žaidimą jo įkarštyje.

Dvynys dažnai būna labai užimtas žmogus, galvojantis apie savo karjerą ir apie ryšius bendruomenėje. Akivaizdu, kad vaikai ne visada užima jo gyvenime pirmą vietą. Tačiau mažajam Šauliui su jo saviraiškos troškimu, su jo begaliniai ryškiomis idėjomis taip reikia tėvo draugystės! Kaip, beje, ir patiems Dvyniams vaiko draugijos.

Žinoma, Vėžys - puiki ir mylinti mama. Jos intuicija sufleruoja jai, kad jos vaikui reikia paramos, ir ji moka apgaubti vaiką švelnumu ir meile. Tiesa, jai nebus paprasta susitaikyti su tuo, kad ypatingo emocinio artumo su Šauliu gali ir nebūti. Be to, kartais jis toks netaktiškas! Žinoma, jo grubokos pastabos - tai atvirkštinė jo sąžiningumo pusė, bet mamą-Vėžį vis tiek tai žeidžia. Ji ims į širdį ir jo pastabas dėl jos konservatyvumo. Šauliui kur kas labiau rūpi ateitis, o ne praeitis, ir jis veiks taip, kaip jam atrodo tinkama!

Ši mama turi labai išvystytą savininkiškumo jausmą. Na, o Šaulys mėgsta jaustis laisvas ir priešinsis bet kokiam bandymui jį kontroliuoti. Motinai teks susitaikyti ir su tuo, kad Šaulys mėgsta rizikuoti ir turi stiprų nuotykių potraukį. Neturėtumėte tikėtis, kad jis visada bus greta savo mamos. Tai vaikas su aukštu nepriklausomybės jausmu, todėl mamai-Vėžiui reikia būti pasirengusiai tam, kad jos vaikas Šaulys anksti išskris iš lizdo.

Mamą stebina tos brandžios pastabos, kurias kartais ji išgirsta iš savo vaiko. Ji mano, kad vaikai yra vaikai, ir tegul jie tokiais lieka... Ji nenori, kad jos mažasis Šaulys per greitai augtų. Jai daug kas jame patinka: ir gerumas, ir gebėjimas lengvai prisitaikyti prie naujų sąlygų, ir noras padėti kitiems. Net jo maištinga dvasia ir optimizmas! Ji žino, kad joje pačioje niekada nebuvo nei jo nesulaikomo nuotykių troškimo, nei jo tokių šviesių ateities vilčių. Bet kartais ji norėtų to išmokti!

Nesvarbu, kiek Vėžys bemylėtų savo mažąjį Šaulį,  jis mano, kad šis vaikas galėtų būti daug ramesnis. Kaip jį išsaugoti, jeigu jis nuolat kažką sugalvoja ir jo nuotaika nenuspėjama?

Šaulys gi mano, kad jo tėvo-Vėžio „nepatogus" charakteris, nes jam nepatinka, kad kiti savo emocijomis gadintų jam nuotaiką. Jis nori jaustis laisvai: lai niekas netrukdo jam žaisti, lakstyti ir linksmintis! Mažai tikėtina, kad Vėžys bus toks linksmas tėvas, kokiu norėtų jį matyti Šaulys, nors jis, žinoma, tikrai pasistengs duoti savo vaikui viską, ką tik gali.

Vėžys, skirtingai nei Šaulys, ne itin pasitiki žmonėmis, ir nors jis sugeba išmokyti savo vaiką nebūti pernelyg atviru su nepažįstamaisiais, jis turi stebėti, kad neužgesintų Šaulio natūralaus komunikabilumo. Tiesa, už tai bus atlyginta tuo, kad tėvas bandys vežioti savo atžalą į įvairias keliones ir susitikimus, visokeriopai plėsdamas jo pomėgių ratą.   Tiesa, Šaulys kartais tėvo pastangas ir dosnumą gali suvokti kaip savaime suprantamus dalykus ...

Greta tokios mamos vaikas  jaučiasi gyvenantis apsuptas meile ir rūpesčiu. Kai mama Liūtė prisimena savo vaikystės saulėtas dienas, jai netgi norisi prisijungti prie vaiko linksmų žaidimų.  Bet yra pavojus, kad per tam tikrą laiką motina pradės kėsintis vis daugiau ir daugiau į jo asmenybę, tikėdamasi iš vaiko tų pasiekimų, apie kuriuos ji svajojo kadaise pati.

Šauliui gi reikia paramos ir palaikymo, o savąjį kelią, savo vietą gyvenime jis ras pats. Mamai- Liūtei teks prilaikyti savo spaudimą, bet jos entuziazmas ir noras padėti savo vaikui bus jam naudingas. Svarbu, kad mama išlaikytų savo optimizmą, nes Šaulys sustos pusiaukelėje, supratęs, kad neteko motinos paramos, arba pajaus, kad ji galvoja, visų pirma, apie savus interesus.

Liūtės mėgsta didžiuotis savo vaikais ir Šaulio gebėjimas įgyti draugų, jo atvirumas bei linksmas optimizmas ją tikrai džiugins. Kartu jie pabuvos įdomiose kelionėse, o bet kokia galimybė išeiti iš namų suteikia šiam mažajam keliauninkui gausybę įspūdžių.

Šaulys iš mamos išmoks lengvumo bendraujant, bet vargu ar jis galės pasiekti jos populiarumo, jei neatsikratys sarkastiškų pastabų įpročio. Motinai teisingas, tačiau kartais netaktiškas pastabas labai sunku ištverti!

Tėtis Liūtas žino, kaip kalbėtis su vaikais, o vaikas-Šaulys labai kalbus - nuo labai ankstyvo amžiaus. Jie abu mėgsta eiti pasivaikščioti, vėliau ilgai aptaria kartu praleistą dieną, pilną įdomių patyrimų. Liūtas vertina mažojo Šaulio nepriklausomybę, meilę tiesai ir norą suprasti viską iki galo. Tačiau jis mano, kad vaikas turėtų žinoti savo vietą, ir pavirs tikru liūtu, jei vaikas leidžia jam suprasti, kad jis elgiasi kaip senas kvailys ... Na, o Šaulys turės kontroliuoti savo žodžius! Ir galbūt, neverta kreipti dėmesio į tėvo pernelyg demonstratyvų elgesį ar ypatingą aprangos manierą, juk jei tėvas būtų nuobodus ir įprastas, tai būtų dar blogiau!

Linksmas Šaulys pripildo šviesa ir juoku Mergelės gyvenimą. Jis išmokys ją ne taikytis prie kitų, o jaustis laisvai ir nerūpestingai. Ji taip pat mokys ir padės Šauliui tapti kantriu ir pasufleruos, kaip vadovautis sveiku protu ir nepatekti į kvailas padėtis.

Galbūt jis juoksis iš kruopščios Mergelės. Jis dega noru imtis ko nors nieko nelaukiant ir nemato prasmės kapstytis smulkmenose ir detalėse. Ir negali suprasti, kaip gali jo motina-Mergelė visą rytą tvarkyti virtuvę, o ne žaisti su juo!

Bet jie visada turi apie ką pakalbėti, ir kol mama darbuojasi su šluoste arba dulkių siurbliu, mažasis Šaulys eis jai iš pasakos klausinėdamas. Jie gali aptarti ir  svarbias temas, ir dalintis namų ūkio naujienomis. Abu jie yra ne itin emocingi ar sentimentalūs, ir gali greitai reaguoti į galimą ginčą, sprendžiant viską be jokių nuoskaudų.

Idealistiškasis  Šaulys vertina savo motinos poreikį pasidalinti su kitais pyrago gabalu, gerais patarimais arba teikti konkrečią paramą vyresnio amžiaus kaimynams. Šaulys suvokia esmę, o Mergelė panirsta į detales, bet abu sugeba mąstyti greitai, taip, kad Mergelei lengva susidoroti su Šaulio ištisu srautu opių klausimų.

Tėtis-Mergelė mano, kad viską sprendžia šeimos galva, o laisvę mylintis Šaulys reikalauja savo pasirinkimo laisvės, ypač paauglystėje. Tačiau bet kuriuo atveju protingas tėvo auklėjimas jam tik į naudą, nes jis mokosi elgtis taktiškai, priimti teisingus sprendimus, konstruktyviai pasinaudoti savo energija ir protingai tvarkytis su pinigais.

Tėvas sunkiai ir daug dirba, tikisi to paties iš savo vaiko. Jis yra pasirengęs duoti jam daug patarimų, kurie padės pasirinkti būsimą profesiją, suprasti daugelį planų ir pasirinkti tai, kas gali būti naudinga praktiniu požiūriu.

Tėtis-Mergelė yra tradicinio auklėjimo šalininkas ir vertina tvarką bei discipliną. Jis nepritaria pernelyg laisvam Šaulio požiūriui į pasaulį ir nesupranta jo neramumo. Jis mėgsta ramų, įprastą gyvenimą, tačiau nesmerkia ir Šaulio veržimosi į nuotykius, jei tik jie neveda į nemalonumus, problemas, kurios verstų tėvą įsikišti.

Šie du yra tikri draugai, nes saulėtas Šaulio optimizmas suprantamas jo mamai-Svarstyklėms. Mama klauso ir girdi, ką sako jos mažasis svajotojas ir pozityviai atsiliepia į jo planus. Mama-Svarstyklės supranta jo puikias idėjas - tai kaip aštrus padažas gyvenimui, ir net jei jos niekur neveda, galima mėgautis vien tik jas aptariant.

Draugiškoms Svarstyklėms patinka atviras ir sąžiningas mažasis Šaulys, ir mama skatina ryškų savo vaiko intelektą, juokiasi iš jo pokštų ir maivymosi, moka laiku palaikyti, jei jis suklupo. Paprastai mama-Svarstyklės supranta vaikus, ypač tokius linksmus kaip Šaulys. Be to, šis vaikas gana anksti pradeda kalbėti ir jų pokalbiai bus įdomūs, nes Šaulys suaugusiems užduoda daug klausimų.

Tačiau kartais jie abu gali susipykti. Mama - pagrįstų ir pateisinamų sprendimų šalininkas, o Šaulys užsispyrusiai reikalauja tiesos, neatsižvelgiant į tai, malonu tai tėvams ar ne. Jei mažasis Šaulys atranda, kad mama kažką slepia nuo jo, pastebi jos vidinį konfliktą, ir vaiką tai neramina. Jis norėtų išgirsti tiesą, nesvarbu kokia skausminga ji gali būti.

Dauguma tėvų, kurie gimė po Svarstyklių ženklu, dievina savo šeimą, aplink ją yra organizuojamas visas gyvenimas ir su savo vaikais bendraujama lygiomis teisėmis. Toks požiūris tenkina Šaulį.

Mažasis Šaulys turi pakankamai brandžių pastebėjimų, kuriuos tėvas-Svarstyklės priima su pagarba. Bet kai jie kartu pasirodo visuomenėje, Šaulys nustoja būti suaugęs. Esmė ta, kad Svarstyklėms visada yra svarbu padorus įvaizdis, o Šaulys pernelyg išdykauja tik todėl, kad paerzintų savo tėvą!

Bet iš esmės jie puikiai sutaria. Šaulys padeda Svarstyklėms susidoroti su neryžtingumu ir yra visada pasiruošęs pasidalinti su tėvu savo džiaugsmu. Na, o tėvas didžiuojasi savo vaiku, ypač jei mato, kaip lengvai jis tampa kompanijos siela. O labiausiai jis džiaugiasi tuo, kad jie yra tikri draugai.

Ši mama nenusileis energija savo energingam ir gyvybingam vaikui Šauliui. Jie daug laiko leis kartu ir su malonumu, kol motina nepradės stumti Šaulio ta kryptimi, kurią ji dėl savo ambicijų apibrėžė jam pati. Šaulys yra ne iš tų, kuris leidžia mamai per daug kontroliuoti save, nors motina-Skorpionas yra pasiryžusi šeimoje būti svarbiausiąja ir visiems vadovauti. Žinoma, turime pripažinti, kad ji gali padėti Šauliui pasiekti geriausio, nei jis galėtų pats vienas. Ji nuolat palaiko jį, skatina ir pritaria, yra pasirengusi investuoti į jo pomėgius. Bet ką daryti su jos noru kontroliuoti visą jo gyvenimą?

Ši mama žino, kaip sutramdyti nenuslopinamą Šaulį ir susidoroti su jo netvarkingumu, nustatant namuose protingą tvarką ir gana griežtas taisykles. Bet ji turi būti atsargesnė, kad nesutraiškytų Šaulio spontaniškumo ir betarpiškumo. Jai patinka jo vaizduotė ir gebėjimas ginti savo tiesą, nors ji gali suprati, kad nėra taip lengva priversti jį paklusti. Linksmas Šaulys mano, kad mama yra per rimta. Bet labiausiai jis myli ją, kai ji šypsosi ir su juo žaidžia.

Žinoma, Šaulys motiną gerbia, nes ji į gyvenimą žiūri su tuo pačiu susidomėjimu ir smalsumu, kaip ir jis pats.

Savo griežtą tėvą-Skorpioną Šaulys stebi atsargiai: nes jis aiškiai leidžia suprasti, kad netoleruoja nei jo neleistinų išvykimų iš namų, nei savanaudiško elgesio. Toks tėvo reiklumas Šauliui atrodo skausmingas. Skorpionas neslėps savo jausmų, žiūrėdamas į savo augantį vaiką. Dėl jo Skorpionas pasirengęs daug kam ir, žinoma, nori padėti savo atžalai gyvenime ko nors pasiekti.

Toks tėvas gali reikalauti iš visų paklusnumo ir rūsčiai duoti nurodymus. Bet gerai jam būtų atminti, kad Šaulys elgiasi geriau, kai jis yra laimingas. Geriau virš jo nekaboti tarsi juodas debesys - Šaulys turi jaustis laisvai.

Mama-Šaulys į pasaulį žiūri savo vaiko akimis, nes ji taip ir netapo suaugusia! Jai patinka žaisti su mažuoju Šauliu ir mokyti jį visko, ko vaikas turi išmokti.

Ši mama visada turi teisingus ir net žaismingus atsakymus į visus jo žingeidžius klausimus. Ji supras jo gyvą susidomėjimą nuotykiais ir visada ras jam tinkamą profesiją. Ją džiugina, kad jis greitai reaguoja į viską ir į gyvenimą žiūri suaugusiųjų akimis. Su mažuoju Šauliu ji vėl atidarys sau pusiau pamirštą smalsumo, entuziazmo, įspūdžių ir entuziazmo pasaulį.

Vaikui-Šauliui lengva bendrauti su mama, nes ji turi tokį platų interesų ratą! Tačiau kartais jie gali vienas kitą nustebinti pernelyg dideliu nuoširdumu, nors abu ras, kad tai juokinga ir tiesiog pasijuoks iš to. Jie  vienas su kitu elgsis kaip lygus su lygiu, o ne kaip mama ir vaikas. Mama-Šaulys ramiai žiūri į tai, kad vaikas laikas nuo laiko pagrįstai rizikuoja. Ji žino, kad tai jo prigimtis - kaip ir jos. Ji ne prieš jo keliones, nes ji ir pati jas dievina.

Šie du niekada nepavargsta vienas kito draugijoje, ypač todėl, kad motina žino, kokia gera, teisinga ir sąžininga ją nori matyti jos mažasis-Šaulys. Ji susidomėjusi klausys jo bet kokiame ginče, gerbdama jo požiūrį. Ji parodys susidomėjimą visais jo pomėgiais ir užsiėmimais, papildys jo žinias ir tuo pačiu metu mokysis iš savo vaiko. Na, argi tai ne nuostabu?

Kai kurie Šauliai-tėvai taip užsiėmę savais interesais, kad tiesiog neturi laiko vaikams. Mažajam Šauliui, galbūt, anksti teks išmokti savarankiškumo, nors jam tai nebus itin didelė problema.
Tėvą nestebina vaiko veržlumas, nes tai tik domėjimasis gyvenimu, kuriam jis visiškai pritaria. Jis taip pat supranta mažojo Šaulio norą, kad jam paaiškintų, ko iš jo reikalaujama, ir neaiškintų to įsakančiu tonu. Tėvas padės atskleisti vaiko kūrybinius sugebėjimus, išugdyti jo ryžtingumą ir pasitikėjimą. Jis išmokys vaiką būti savimi ir pajusti pasididžiavimą dėl to, kad jis gali būti toks tiesus, sąžiningas ir draugiškas žmogus - nepriklausomai nuo amžiaus.

Motina-Ožiaragis turi tiek ambicingų savo vaiko planų! Žinoma, ji turi teisę didžiuotis protingu ir visų mylimu mažuoju Šauliu. Tiesa, ką daryti su tuo, kad jis nori skrajoti per gyvenimą, tikėdamas, kad tai gana linksma, ir nenori klausyti rimtų motinos pamokymų? 

Tiesa, jame yra tiek daug žavesio ir ją džiugina vaiko entuziazmas, sąžiningumas, energija ir drąsa. Dėl to mama Ožiaragis yra pasiruošusi atleisti jam daug ką... Jie abu mėgsta muziką ir meną, ir religiją, nors Šaulys gali turėti savo požiūrį į viską - ne tokį konservatyvų, kaip jo motinos. Jie abu moka sunkiai dirbti, kad pasiektų tai, ko jie patys suplanavo. 

Ožiaragio tikslai aiškiai apibrėžti, o Šaulys blaškosi nuo vieno prie kito dėl per didelio domėjimosi viskuo vienu metu. Sėkmė, pareiga ir atsakomybė labai daug reiškia Ožiaragiui, o Šauliui pirmoje vietoje yra paties gyvenimo džiaugsmas. Šauliui nelabai rūpi, kad jis būtų vertinamas kaip sėkmingas. Tai jo motina nori turėti garbingus namus, puikų automobilį ir tikrai garbingą vietą visuomenėje, o Šauliui visa tai yra ne kas kita, kaip našta, kuri trukdo pajausti laisvę.

Mama-Ožiaragis pasistengs, kad Šaulys mokykloje rimtai mokytųsi, laikytųsi visų atitinkamų taisyklių, svajotų apie sėkmingą karjerą ir kaip galima produktyviau panaudotų savo potencialą. Šaulys labiau priklausomas nuo savo entuziazmo - svarbu tik laiku jį sudominti ir nesiskųsti, jei laikas nuo laiko jis nuklys nuo vėžių. Per griežtos pastabos gali sukelti  situaciją, kai jis viską mes, tam, kad paerzintų savo mamą. 

Mažasis Šaulys norėtų būti toks pat sėkmingas, kaip ir jo tėvas, Ožiaragis. Bet jei jis ir pasieks „viršūnę", tai savo puikaus proto dėka, o ne dėl sunkaus darbo! Taip, šie du turi labai skirtingus požiūrius į gyvenimą. Šaulys mėgsta keliauti, o Ožiaragis žinomas kaip namisėda. Tėvas bando padaryti, kad viskas būtų gerai organizuota ir būtų jo visiškai kontroliuojama, bet Šaulys mėgsta žinoti, kad gyvenimas - tai visų pirma naujos galimybės. 

Ožiaragis mano, kad kantrybė - pagirtinas bruožas, bet Šaulys nemėgsta ir nemoka laukti. Tėvas tiki, kad kelias į gerovę ir sėkmę yra per konformizmą (nuolaidumą, paklusnumą, prisitaikymą), bet Šaulys nori būti pats savimi ir tiesiog spjauna į būtinybę susitarti, sutikti su visais!

Mamai-Vandeniui įdomu su energingu, neramiu mažuoju Šauliu, o jo entuziazmui net pavydi. Jai malonu suteikti jam galimybę būti savimi, vystantis natūraliai ir laisvai. Be to, šis vaikas yra visiškai nepriklausomas ir nepriekabus, ir jo nepriklausomas protas yra panašus į jos.

Vandenis-mama tiesiog negali be draugų, ir ji turi platų interesų ratą. Šaulys laimingas sudarys jai kompaniją, be to, ne kartą nustebins motiną savo įžvalgiomis pastabomis. Jie ne itin išsiskirs savo nuomonėmis, nors ir be ginčų neapsieis. Ir kai Šaulys bus beprarandąs savitvardą, mama - Vandenis sugebės išlikti rami. Na, o įžeidimus lengvai pamiršta abu - taip pat ir atleidžia vienas kitam. Jie vienodai vertina laisvę ir žmogaus teises. Mama Vandenis yra politiškai labai aktyvi, ji tiki, kad ir vaikai turėtų būti su ja mitinguose ar protesto maršuose.  Šauliams patinka padėti kitiems, tačiau jiems visgi svarbiausia yra savi interesai. Taigi, jei tas ar kitas  judėjimas jam nepatinka, jis tiesiog nedalyvaus jame.

Mama-Vandenis gali išmokyti Šaulį nerodyti nereikalingo užsispyrimo ir nukreipti savo energiją į kažką konkretaus, neišsibarstyti visomis kryptimis. Šauliui patinka, kad jo mama labai moderni ir nenori atsilikti nuo savo vaiko, mokančio žiūrėti į ateitį.

Tėvas - Vandenis tik juokiasi, kai jo Šaulys užsispiria, o vaiko visai neglumina tai, kad tėvas gali atkreipti dėmesį kuo nors neįtikėtinu.

Vandenis mėgsta Šaulio nepriklausomybės siekį, ir jis netgi gali jam patarti, kaip tai padaryti. Jis moko vaiką visada būti savimi, padėdamas jam įgyti pasitikėjimą. Vandenis gali įteigti vaikui meilę mokymusi, interesą naujai informacijai ir visų idėjų rūšių tobulinimui - tėvų namuose tikrai bus pilna knygų įvairiomis temomis, kurias Šaulys su malonumu perskaitys.

Mama-Žuvys yra labai meniška, todėl galės pažadinti Šaulio kūrybiškumą, o jos neįprasta intuicija padės sugauti tą beveik nepagaunamą momentą, kai jos vaikas pradės prarasti pasitikėjimą savimi.

Tačiau laikas nuo laiko Žuvys gali pavargti nuo savojo ugningo mažojo Šaulio. Jame tiek daug impulsyvaus entuziazmo, o Žuvys - būtent ta mama, kuriai būtina atsipalaiduoti. Be to, jai ne visada lengva susidoroti su veržlia savo vaiko nuotaika. Kartais ji suteikia jam progą prikalbėti įžūlių dalykų ir išeiti, išvengiant bausmės, tačiau, jei prieis iki kantrybės ribos, ji gali sprogti. Šaulys retai nori ką nors įžeisti - jis tik šiek tiek nekantrus ir nelabai taktiškas, o todėl gali pasakyti ką nors nepagalvojęs. Jis yra pasirengęs pasakyti į akis ir karčią tiesą, kas skaudina jo labai pažeidžiamą mamą...

Žuvys dažnai turi truputį mistinį polinkį religijai. Šaulį taip pat domina religija, be to, priešingai jo parodomajam grubumui, jis iš esmės yra idealistas, o Žuvims tai patinka. Bet Šaulio tiesumas gali būti nesusipratimų priežastimi, nes mama Žuvys turi įprotį išvengti tiesos arba apeiti iškylančias problemas (pvz., savigynos tikslu). Šaulys gali išgyventi karčių nusivylimų, jei paaiškėja, kad viskas yra ne visai taip, kaip sakė mama. Todėl su šiuo vaikui geriau apie viską kalbėti atvirai.

Tėtis-Žuvys priklauso mylinčių tėvų rūšiai ir su malonumu leis laiką žaisdamas ar kalbėdamas su mažuoju Šauliu. Na, o Šaulys mėgsta dėmesį. Be to, subtilumas ir tėvo įžvalga padarys jų santykius ypač stiprius.

Bet emocinė tėvo prigimtis - tai ne tik pliusas, bet ir minusas, nes būtent tai daro jį pernelyg jautrų, veda į nuotaikų svyravimus ar triukšmingus sprogimus, kai Šaulys nesąmoningai atveda jį iki „virimo" taško. Šaulys yra labai racionalus ir negali suprasti, kodėl reikėtų taip susijaudinti, nusiminti dėl menkniekių. Bet jis yra pasirengęs duoti atkirtį ir gana stiprų, o tėtis-Žuvys su jo kraštutiniu jautrumu nėra tam pasirengęs.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis