Gimdymo namuose sukeistų kūdikių drama: tiesa paaiškėjo

Istorija, kuri nutiko dviem šeimoms iš Tatarstano (Rusija) primena meksikietišką muilo operą, skirtumas tas, kad visa tai nutiko iš tiesų, o ne buvo sugalvota kūrybingų režisierių.

Rugpjūčio šeštą dieną Naberežnyje Čelnai ligoninėje vienu metu gimė dvi mergaitės. Jų mamoms cezario pjūvio operacijos buvo atliktos kone vienu metu, ir mergaičių gimimo laikas skyrėsi vos viena minute. Atrodytų, čia istorija galėtų ir baigtis. Vaikučiai sveiki, gavę įvertinimus 8 ir 9 pagal Apgar skalę, mamos laimingos, bet... Čia istorija tik prasidėjo...

Pirmieji įtarimai - tuoj po gimdymo

Vienai iš dviejų gimdyvių, 27 metų moteriai, iš karto po operacijos buvo pasakyta, kad dukrytė sveria 2,8 kg. Kitos mamos naujagimė buvo sunkesnė, gydytojai informavo mamą, kad ji sveria apie 3,3 kg.

TAIP PAT SKAITYKITE:
25 nėštumo savaitę gimusį sūnų filmavęs tėtis sukūrė jaudinantį filmą.
Vyrai, dalyvavę gimdyme: įspūdžiai ir nuomonės.

Kai atsigavusioms po operacijos moterims kitą dieną atnešė mažyles maitinti, jos iš karto pastebėjo, kad kažkas čia ne taip. Mergaitė, kuri sakė sverianti du su puse kilogramo, atrodė pasunkėjusi, o toji, kuri svėrė pusketvirto kilogramo, po paros laiko atrodė gerokai sulysusi.

Mergaitės mamoms pasirodė iš išvaizdos kitokios, negu joms buvo parodytos iš karto po operacijos, todėl viena iš mamų pasiteiravo personalo, ar  tai tikrai jos duktė, gal kažkas supainiojo ir atnešė kitą vaiką?

Medikai nuramino, kad klaidos negali būti

Medicinos personalas atmetė bet kokią mergaičių sukeitimo tikimybę ir sakė, kad tai tikrai tų moterų naujagimiai. Tačiau gimdyvės Liudmila Trofimova bei Liudmila Dubajeva nenurimo ir su „pagimdytomis dukrytėmis" grįžusios namo. Viena iš mergaičių buvo pavadinta Ana, kita - Aišat.

Tam, kad išaiškėtų tiesa, prireikė net trijų mėnesių. Būtent Anos mama pirmoji įkalbėjo vyrą pasidaryti DNR testą, kad įsitikintų, ar juos su vaiku sieja kraujo ryšys. Savo iniciatyva šeimos atliko DNR testus kaimyniniame Ufos mieste, ir rezultatai patvirtino tai, apie ką įtarė jų motiniškos širdys - jos nėra tikrosios mamos tų vaikų, kuriuos parsivežė iš gimdymo namų. Jos kasdien prie širdies glaudė ir maitino ne savo vaikus.

Tačiau net ir turint DNR rezultatus, atsikeisti vaikais nebuvo  lengva - tam reikėjo kreiptis į teismą - juk mažylės jau buvo užregistruotos ir turėjo asmens dokumentą. Jos buvo pilnateisės nebiologinių šeimų dukterys. Tiesa lyg ir aiški, tačiau viską reikia daryti pagal įstatymą. Šis laikas abiems šeimoms buvo itin sunkus.

Ligoninė pripažino netyčia sukeitusi naujagimius

Šeimos kreipėsi į teisėsaugą, ir buvo pradėtas tyrimas, kuris įrodė, jog ligoninėje naujagimės buvo netyčia sukeistos. Ligoninei po ilgų atsikalbinėjimų teko pripažinti šį faktą. Jos vadovai klaidą aiškino tuo, jog operacijos abiems moterims buvo atliktos vienu metu, abi gimdyvės buvo vardu Liudmilos, o jų mergaičių vardai prasidėjo iš A. 

Jos buvo paguldytos viena šalia kitos po gimdymo ir po to netyčia sukeistos. Ligoninėje per dieną gimsta apie 18 naujagimių, taigi, medikų darbo intensyvumas didelis, aiškinosi aplaidžiai dirbę medikai.

Iš darbo atleista visa krūva valdininkų, o mamoms reikia psichologo pagalbos

Po šio įvykio iš darbo buvo atleisti akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas bei vyriausioji akušerė, po kelių dienų iš darbo buvo atleistas visos ligoninės direktorius ir regiono sveikatos apsaugos skyriaus vedėjas. Aukščiausi šalies sveikatos sistemos valdininkai atsiprašė abiejų šeimų ir prižadėjo atlikti gimdymo skyrių patikrinimą visame Tatarstane.

Prieš atsikeitimo kūdikiais procedūrą šeimos su kūdikiais buvo paguldytos į ligoninę, kur abiems mažosioms mergaitėms buvo atlikta kruopšti sveikatos patikra. Medikai sakė, kad su mamomis dirba psichologai, mat šis įvykis abi mamas Liudmilas labai stipriai paveikė.

Duodamos interviu televizijai abi mamos sakė esančios sukrėstos įvykio ir džiaugiasi, kad tiesa išaiškėjo po trijų mėnesių, o ne po trejų ar trisdešimt metų. Beje, abi moterys jau turėjo pirmagimius vaikus, ir augindamos svetimas naujagimes matė, kad jos visiškai nepanašios į vyresniuosius brolius. Tuo tarpu atsikeitus vaikais, panašumas į brolius buvo akivaizdus.

Ši istorija į viešumą iškilo praėjusią savaitę, praėjus lygiai trims mėnesiams nuo Anos ir Aišat gimimo. Tikėkimės, kad šiandien mažylės jau savo tikrųjų mamų glėbiuose.

Tarp kitko, tai ne pirmas kartas Tatarstane, kai gimdymo namuose sukeičiami vaikai. Praėjusių metų gruodžio mėnesį Rusijos žiniasklaida rašė apie dvi tenykštes šeimas, kurios taip pat augino svetimus vaikus, sukeistus dar gimdymo namuose. Tiesa, jų atveju tiesa paaiškėjo tik po 25 metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis