Kaip gimsta milžinai: sunkiausi 2013 - ųjų metų naujagimiai

Specialistai pastebi, kad paskutiniaisiais dešimtmečiais vis dažniau gimsta didesnio svorio naujagimiai. Anksčiau visus stebinę 4 kilogramų svoriu, šiais laikais naujagimiai sveria ir 5, ir net 6 kilogramus!

Pretendentas į sunkiausią 2013 metų JAV naujagimio titulą

6350 gramų sveriantis naujagimis greičiausiai bus pripažintas sunkiausiu šiais metais gimusiu naujagimiu JAV. Mažylis, vardu Joel, gimė gegužės 9 dieną po cezario pjūvio operacijos vienoje ligoninėje Jutos valstijoje. Kaip sakė jo mama Sara Brandon, ir jai, ir gimdymą stebėjusiems gydytojams tai buvo siurprizas. Nėštumo metu atlikti ultragarso tyrimai prognozavo, kad kūdikis yra didesnio, negu įprasta, svorio. Tačiau tokio rekordinio svorio niekas nenumanė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Auskarai kūdikiui: taip ar ne?
12 berniukų auginanti šeima svajoja apie mergaitę

6350 gramų svorio ir 56 cm ūgio berniukas gimė 38,5 nėštumo savaitę, iš karto gimęs turėjo kvėpavimo problemų, todėl buvo nugabentas į naujagimių intensyviosios terapijos skyrių. Čia mažylis praleido savaitę, kol galėjo vėl būti su mama. Dabar Joel, mamos žodžiais, yra "sveikas ir stiprus berniukas". 

Po paskutiniojo apsilankymo pas vaikų ligų gydytoją, šis informavo mamą, jog savo ūgiu ir svoriu pagal savo amžių jis atitinka 150 procentilę ūgio ir svorio lentelėje. Mama Sara sako, jog šiuo metu jos kūdikiui tinka tokio dydžio sauskelnės, kokias dėvi jos vyresniosios dvejų metų dvynės.

Šešis kilogramus sveriančią naujagimę mama pagimdė pati

Vokietijos Leipcigo mieste liepos 29 -ąją gimusi mergaitė vardu Jasleen yra vienas didžiausių visų laikų naujagimių Vokietijoje. 6110 gramų svorio ir 57,5 cm ūgio naujagimę mama pagimdė pati. Universitetinės klinikos, kurioje gimė naujagimė, vadovas, prof. Holgeris Stepan sakė, kad tokį didelį svorį galėjo lemti nėštumo diabetas, kuris nebuvo laiku diagnozuotas Jasleen mamai. 

Su Jasleen įsiamžino slaugytoja bei gydytojas konsultantas Matthias Knuepfer.
Scanpix

Diabeto atvejais naujagimiai gimsta didesni, negu vidutinis jų svoris, tuo tarpu rūkančios moterys, neatsisakančios šio žalingo įpročio ir per nėštumą, gimdo mažesnio svorio vaikus.

Ispanijoje vasarą pasiektas rekordas nustebino medikus

Šių metų rugpjūčio 7 dieną britų kilmės Maxime Marin Ispanijoje pagimdė 6200 gramų sveriančią mergaitę. Keturiasdešimtmetei neprireikė ne tik cezario pjūvio operacijos, bet ir nuskausminamųjų vaistų. 

6200 gramų mergaitė- sunkiausias visų laikų Ispanijoje natūraliai gimęs naujagimis.
Reuters/Scanpix

Tai sunkiausias visų laikų naujagimis Ispanijoje, kurį mama tokio svorio pagimdė natūraliai.
Kaip po gimdymo sakė ligoninės Pediatrijos skyriaus vedėjas, ir mama, ir naujagimė jaučiasi gerai. Mergaitė dėl savo didelio svorio buvo kruopščiai stebima medikų.

Naujagimė svoriu savo bendraamžius aplenkė dvigubai.
Reuters/Scanpix

Maxime Marin  tai yra trečiasis kūdikis, pasak jos, šis nėštumas jai buvo niekuo neypatingas. Moteris sako žinojusi, kad mažylė bus didesnio svorio, negu įprasta, bet tokio rekordo ji nesitikėjo.

Milžiniško dydžio dukrytę pagimdžiusią moterį sveikina jos vyresnieji vaikai ir artimieji.
Reuters/Scanpix

Medikai pastebi, kad per pastaruosius du dešimtmečius išsivysčiusiose šalyse padaugėjo didelio svorio naujagimių. Įprastai naujagimiai sveria 3000 -3500 g, berniukai dažniausiai sveria sunkiau, negu naujagimės mergaitės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis