Kodėl iš karto po gimdymo kūdikis įvertinamas balais? Apgar skalė

Tėvai dažnai pernelyg apsėsti vertinimų: geriausių darželių dešimtukas, medaliai moksleivių krepšinio lygoje, geriausi baigiamųjų egzaminų pažymiai. Rodos, visi nori, kad jų vaikai gautų aukščiausius įvertinimus ir bėgtų greičiausiai. Niekuo nesiskiria ir tėvų rūpestis dėl naujagimio pagal Apgar skalę - kai tučtuojau po gimimo įvertinama naujagimio sveikata.

Tėvai susirūpinę klausdavo manęs, kodėl jų vaikai Apgar skalėje nebuvo įvertinti dešimtuku, tarsi jie varžytųsi olimpiadoje. Tačiau, kaip galbūt supratote, Apgar skalė nepadeda nuspėti, kaip vaikui ateityje seksis mokykloje ar darželyje.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Įspūdingas video: kaip maži vaikai pasitinka iš darbo grįžtančius tėčius
Jurgis Didžiulis: kompiuterį savo vaikams ribojame griežtai

Tad kas toji Apgar skalė?

Apgar skalė leidžia gydytojams skubiai įvertinti naujagimio fizinę būklę po gimimo ir nustatyti, ar reikia skubios medicininės pagalbos. Vertinamos 5 kategorijos nuo 0 iki 2 balų, didžiausia bendra balų suma yra 10.

       0       1      2
Odos spalva mėlyna mėlynos galūnės (akrocianozė) rausva
Raumenų tonusas suglebę silpna fleksinė laikysena aktyvūs judesiai
Širdies veikla nėra mažiau nei 100 daugiau nei 100
Kvėpavimas nėra silpnas verksmas stiprus verksmas
Psichomotorinis sujaudinimas (atsakas į sujaudinimą) nėra atsako grimasos stiprus verksmas, traukimasis

Balus mintyse pirmą, penktą ir dešimtą gyvenimo minutę apskaičiuoja akušerė ar gydytojas, rūpinęsis vaikučio gimimu; vėliau vertinimai įrašomi į naujagimio kortelę. Balams įtakos gali turėti keletas veiksnių: motinai duoti vaistai ar su naujagimiu atliekami veiksmai. Pavyzdžiui, dauguma vos gimusių kūdikių būna suglebę arba turi pamėlusias rankutes ir kojytes, todėl jų pirmoji Apgar balų suma būna maža. 

Tačiau kai gydytojas kūdikį sušildo antklodėmis ir smarkiai stimuliuoja trindamas, įprastai problemos išsisprendžia ir kita Apgar balų suma būna kur kas didesnė. Jei motina buvo gavusi vaistų, tokių kaip magnis, kad sulėtėtų sąrėmiai ar normalizuotųsi aukštas kraujo spaudimas, naujagimio kvėpavimas iš pradžių gali būti sulėtėjęs, o žemas raumenų tonusas išlikti, kol išsivadės vaistai. Tačiau, jei reikia, motina dėl šios priežasties neturėtų atsisakyti vaistų.

Net jei pirmoji kūdikio Apgar balų suma yra žema, ji padidės taikant pagalbines priemones ar tiesiog praėjus kuriam laikui. Įsidėmėkite, svarbiausi yra paskutiniai balai. Jei pradinė balų suma yra penki, o paskutinė - devyni, svarbi paskutinioji. Be to, kad gauti tobulą dešimtuką labai sunku. „Vertinimo komisija" visada atima po tašką už odos spalvą, tonusą ar verksmą.

Sveiko proto patarimas

Ar jūsų kūdikis, gavęs mažiau nei Apgar dešimtuką, vis tiek yra tobulas? Taip!

Ištrauka iš Scott W. Cohen knygos " Valgo, miega ir kakoja" (leidykla "Alma littera").

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis