Vaiko atėjimą į šį pasaulį lydi keisčiausios tradicijos

Pas mus Lietuvoje kai kurios mamos pageidauja pasiimti iš gimdymo namų placentą ir vėliau užkasa ją prie savo namų, toje vietoje pasodindamos medelį. Kiekviena tauta turi savų gimdymo tradicijų, jūsų dėmesiui – 9 įdomūs gimdymo papročiai iš viso pasaulio.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Bambagyslė medinėje dėžutėje (Japonija)

Kai vaikas pirmą kartą kerpamas, dauguma tėvų išsaugo jo plaukų sruogą, o kiti saugo pirmuosius vaiko batukus... Japonės mamos saugo bambagyslę.

Japonijos ligoninėse virkštelė supakuojama į medinę dėžutę ir dovanojama motinai išleidžiant ją su kūdikiu namo. Į dėžutę kartais dedama lėlė, aprengta kimono, kuri simbolizuoja vaiko sielą. Kimono gali būti atlapotas, o bambagyslė įdėta į vidų. Manoma, kad tokiu būdu išsaugota virkštelė garantuoja teigiamą motinos ir vaiko ryšį.

Praėjus savaitei po gimdymo jaunieji tėvai ir jų artimieji atlieka vaikui ceremoniją, kurios metu prie šeimos altoriaus jam suteikiamas vardas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Gimė penketukas – visos penkios mergaitės

Lietuvoje gyvenanti etiopė - atvirai apie meilę, ašaras ir 3 vaikus

Pasodinkite vaiką ant grindų su išdėliotais simboliniais objektais, kad sužinotumėte jo ateitį (Armėnija)

Kai vaikui išdygsta pirmas dantis, armėnai tėvai švenčia Agra Hadig ceremoniją. Jie sodina vaiką ant grindų ir išdėlioja prieš jį simbolinius daiktus, tokius kaip ruletė, stetoskopas, kastuvėlis, knyga ir pan. Tėvai paprašo vaiko išsirinkti vieną iš jų.

Tas daiktas, kurį vaikas išsirenka ir su kuriuo žaidžia, simbolizuoja jo ateitį. Pavyzdžiui, jei berniukas išsirenka ruletę, reiškia, jis bus architektas arba inžinierius. Žinoma, tik laikas parodo, kuo jis taps iš tiesų.

Vaiko tėvai dalina raudonai dažytus kiaušinius – laimės ir gyvenimo pradžios simbolį (Kinija)

Kinų šeimose, kai vaikui sukanka mėnuo, atliekama Pilnaties ceremonija, pažymint pirmąjį gyvenimo mėnesį. Tai – pirmas svarbus įvykis naujagimiui.

30-osios dienos rytą giminaičiai ir draugai susirenka, kad palaimintų naujagimį ir padovanotų jam dovanų. Vaiko tėvai dovanoja dovanas savo giminaičiams ir draugams. Dovanų pobūdis priklauso nuo vietovės, bet raudonai dažyti kiaušiniai yra pati populiariausia dovana, greičiausiai todėl, kad kinų kultūroje kiaušiniai simbolizuoja besikeičiantį gyvenimo procesą. Apvali jų forma yra harmoningo ir laimingo gyvenimo simbolis, o raudona spalva simbolizuoja laimę.

Šventės metu giminaičiai ir draugai taip pat dovanoja dovanas. Močiutė ir senelis dažniausiai dovanoja anūkui savo aukso ir sidabro, kad parodytų, kokia stipri jų meilė. Žinoma, tėvai ir naujagimis gauna ir šiuolaikinių dovanų, tokių kaip vaikiški drabužiai, žaislai, knygos ir dovanų kuponai, bet populiariausia dovana yra pinigai, suvynioti į raudoną popierių.

Kūdikio kojos neturi liesti žemės, nes naujagimiai – dangaus palaiminimas (Bali)

Visi tėvai jaučia nerimą, palikdami kūdikius žaisti ant grindų, bet Balio kūdikių kojos neturi liesti žemės iki 210-os gyvenimo dienos, nes vaikas laikomas dievišku sutvėrimu, kuris nusileido iš dangaus. Kai vaiko koja paliečia žemę pirmą kartą, tai simbolizuoja peržengtą ribą – vaikas tampa žmogumi.

Pinigai naujagimio rankoje simbolizuoja klestėjimą (Trinidadas ir Tobagas)

Trinidade ir Tobage, kai žmonės pirmą kartą lanko naujagimį, jie paprastai duoda jiems pinigų į rankas, kad tai atneštų jiems klestėjimą ir palaiminimą. Kitas šios šalies paprotys – kai kurie tėvai neleidžia žmonėms peržengti jų namų slenksčio po 18:00, nes manoma, kad vakarinė rasa kelia vaikui pasibjaurėjimą.

Dvidešimt ar daugiau vaiko vardų (Nigerija)

Septintą dieną po nigeriečių mergaitės ir devintą po berniuko gimimo vaikui suteikiamos tam tikros savybės, kurios paprastai būna išreikštos kaip skonis ant motinos ir vaiko lūpų. Jiems duodama vandens, kad neturėtų priešų, palmių aliejaus, kad gyvenimas būtų lengvas ir sklandus, karčiojo kolos riešuto, kad gyvenimas būtų ilgas, bei druskos ir pipirų, kad saldus gyvenimas būtų prasmingas, kupinas emocijų ir laimės.

Tuo pat metu vaikui išrenkamas vardas. Be pavardės, vaikui suteikiami keli kiti vardai. Vienas iš jų apibūdina gimimo aplinkybes. Pavyzdžiui, vardas Idou reiškia „vaikas, gimęs po dvynių". Kitas pavyzdys – jei prieš gimstant mergaitei tam tikroje bendruomenėje mirė pagyvenusi moteris, mergaitė pavadinama Jetunde, arba „motinos sugrįžimas".

Tėvai vaiką dažnai vadina mažybiniu vardu, kuris nurodo, ką jie jame mato. Pavyzdžiui, Ajoke reiškia „tas, kuris palaimintas", o Titilajo – „amžinoji laimė".

Tą dieną tėvai paskelbia vaiko vardą, kurį jie išrinko, o giminaičiams siūlo išrinkti papildomus vardus, jei jie nori. Prieš pasakant vardą, jiems siūloma į krepšelį vaikui įdėti simbolį (piniginį indėlį). Po to, kai visiems suteikta galimybė suteikti vaikui vardą, piniginiai simboliai surenkami ir įteikiami tėvams, kad jie atidarytų sąskaitą. Kartais vaikui suteikiama dvidešimt ir daugiau vardų!

Ceremonija baigiasi maldomis, o po to visi puotauja.

Mama ruošia dovanas kiekvienam žmogui, kuris lanko vaiką (Brazilija)

Brazilijoje nėščia moteris ruošia krepšį su dovanomis, kurias dalija visiems, atvykstantiems į ligoninę lankyti naujagimio. Paprastai tai būna nedidelės dovanos, tokios kaip ledinukai, ant šaldytuvo klijuojami magnetai, nedideli bloknotai ir net mažyčiai kvepalų buteliukai. Visas jas mama renka prieš vaikui gimstant. Dažnai ant suvenyrų būna užrašytas vaiko vardas ir padėka už aplankymą.

Masažas karštais akmenimis ir viso kūno gydymas siekiant išvengti pokyčių po gimdymo (Malaizija)

Gimus vaikui, jauna motina Malaizijoje patiria pantangą, arba atskyrimą, kuris trunka apie 44 dienas. Šis laikotarpis skirtas išsaugoti motinos sveikatą ir moteriškumą. Jai daromas masažas karštais akmenimis, kad išsivalytų gimda, ir atliekamas viso kūno gydymas, kad oda pašviesėtų ir taptų švelni – taip siekiama ištaisyti kūno pokyčius po gimdymo. Jaunoms mamoms neleidžiama nešioti sunkių daiktų, joms negalima daryti nieko, kas nėra tiesiogiai susiję su kūdikio priežiūra. Visi namų ruošos darbai gula ant vyro ir giminaičių, savanoriškai pasisiūliusių padėti, pečių, arba pasamdomi pagalbininkai.

Mergaitė ar berniukas? (JAV)

Amerikiečiai turi tradiciją, kuri atsirado neseniai, bet jau pakankamai gerai prigijo. Gydytojas, kuris atlieka tyrimą ultragarsu, nepraneša vaiko lyties būsimiems tėvams, o užrašo ant lapelio ir įdeda į voką. Būsimieji tėvai atiduoda voką kepėjui, kuris turi iškepti tam tikros spalvos tortą.

Paskirtą dieną draugai ir giminaičiai susirenka į šventę, kuri vadinasi „Gender reveal party" („Lyties atskleidimo vakarėlis"). Iškilmingai perpjaunamas tortas. Jei jo pertepimas rožinis – reiškia, gims mergaitė, o jei žydras – berniukas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis