3 patarimai, leisiantys užtikrinti visavertę vaikų mitybą kasdien

Kiekvieni tėvai nori, kad jų vaikai maitintųsi sveikai ir skaniai. Tačiau lygiai taip pat kiekvienas sutiktų – kartais maistingų užkandžių ar patiekalų ruošimas vaikams gali tapti sunkia užduotimi. Visgi, pasitelkus kelias gudrybes, be jokio vargo galima paįvairinti vaikų mitybos įpročius ir įtikti net patiems išrankiausiems. Straipsnyje pateikiami 3 naudingi patarimai, padėsiantys užtikrinti greitesnį ir sveikesnį maisto ruošos procesą bei įvairesnį ir maistingesnį mažųjų maisto racioną.

1. Planuokite iš anksto


Viskas prasideda nuo meniu planavimo bent kelioms dienoms į priekį. Norint užtikrinti visavertį maisto racioną, patariama iš anksto planuoti patiekalus, užkandžius ir maisto prekių sąrašą. Tai leis sutaupyti laiko. Ieškodami produktų, atsižvelkite į vaiko mėgstamus ingredientus. Be to, svarbu dairytis ne tik ekologiškų maisto produktų – atkreipkite dėmesį ir į turimus virtuvės reikmenis.


Pavyzdžiui, puodai ir keptuvės – rekomenduojama juos rinktis iš nerūdijančio plieno gaminių asortimento. Nerūdijantis plienas nereaguoja su maistu, todėl puikiai tinka vadinamųjų rūgštinių produktų ruošimui (pvz., jautiena, žuvis, kt.). Įrankiai, naudojami ruošiant patiekalus, gali būti tiek mediniai, tiek metaliniai (žinoma, mediniai kiek saugesni paviršiams).


2. Gaminkite spalvingus patiekalus


Vaikus dažniausiai sužavėti galima žaismingomis spalvomis, įdomiomis tekstūromis ir formomis. Atsižvelgiant į tai, patariama gaminti spalvingas trintas sriubas, o užkandžiams rinktis šviežias, įvairių formų daržoves, vaisius. Beje, trintos sriubos leidžia įtikti net patiems išrankiausiems – eksperimentuokite, juk sutrinti galima ir tas daržoves, kurių vaikai įprastai atsisako.


Taip pat galima daryti ir su košėmis. Pavyzdžiui, vietoje bulvių arba kartu su jomis, sutrinti žiedinių kopūstų ar brokolių košę. Spalvos atkreips dėmesį, konsistencija išliks ta pati, o skonis keisi nežymiai, tačiau maistingumo vertė pakils. Be to, svarbu paminėti, kad patiekalo maistingumui įtakos turi ir tinkamas produktų apdorojimas, paruošimas. Verta pasidomėti būdais, kurie leis maksimaliai išsaugoti, pavyzdžiui, daržovių, žuvies, kitų maisto produktų gerąsias savybes.


3. Rodykite tinkamą pavyzdį


Vaikai dažniausiai atkartoja tai, ką mato aplinkoje, todėl svarbu, kad jie matytų tinkamą pavyzdį. Jeigu užkandžiaujate patys, taip pat rinkitės šviežias arba apdorotas daržoves ar kitas greitų, bet galbūt ne tokių maistingų užkandžių alternatyvas. Taip pat rekomenduojama vaikus įtraukti į patiekalų gamybą ir kantriai atsakyti į jiems iškilusius klausimus. Stenkitės maisto ruošimą paversti žaisminga veikla, kuri teiks teigiamas emocijas tiek jums, tiek vaikui.


Tai tik keli, bet išties veiksmingi patarimai, leisiantys užtikrinti, kad vaikai gautų pakankamą kiekį reikiamų vitaminų ir mineralų. Svarbiausia planuoti patiekalus, gaminti kokybiškuose induose ir rodyti tinkamą pavyzdį. Tokiu būdu galima užtikrinti visavertę vaiko mitybą ir išmokyti mažuosius sveikos mitybos principų.

Užsakymo nr.: PT_79779

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis