Kodėl pirmiausia reikėtų suvalgyti daržoves?


Mitybos specialistai ir mokslininkai jau seniai tyrinėja geriausius būdus valgyti tam, kad mūsų organizmas gautų maksimalią naudą iš maisto. Tikriausiai jau ne kartą esate girdėję, jog pirmiausiai reikėtų suvalgyti žalias daržoves, tuomet bulves ar kruopas, ir tik paskiausiai mėsą ar žuvį. Bet kodėl mitybos specialistai rekomenduoja valgyti būtent tokia tvarka? Pateikiame 5 priežastis.

Daržovės yra vienas iš mitybos ramsčių, turinčių daug naudingų medžiagų. Nors tradicinės mitybos įpročiai skiriasi tarp kultūrų, naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad daržoves geriau valgyti prieš kitus maisto produktus.


1. Skatinama virškinimo sistema. Daržovės, ypač žaliosios, turi daug skaidulų, kurios skatina žarnyno judesius. Jei pradėsite valgyti nuo daržovių, jūsų virškinimo sistema pradės dirbti efektyviau, parengdama ją sunkesniam maistui, pavyzdžiui, mėsai ar žuviai.


2. Kontroliuojamas kalorijų suvartojimas. Daržovės yra mažai kalorijų turintys produktai, bet tuo pačiu metu jos suteikia sotumo jausmą. Pradėdami valgyti nuo daržovių, jūs greičiau pasisotinsite ir taip sumažinsite tikimybę suvartoti per daug kalorijų iš kitų maisto produktų.


3. Mažinamas cukraus kiekis kraujyje. Daržovės, ypač neperdirbtos, turi mažą glikemijos indeksą. Valgant jas prieš kitus produktus, galima sumažinti bendrą maisto glikemijos indeksą, todėl cukraus kiekis kraujyje didės lėčiau.


4. Geresnė maistinių medžiagų absorbcija. Kai kurie vitaminai ir mineralai iš daržovių geriau absorbuojami, kai virškinimo sistema dar nėra „užpildyta“ kitu maistu. Be to, riebaluose tirpūs vitaminai (pvz., A, D, E ir K vitaminai) geriau absorbuojami, kai su maistu suvartojama šiek tiek riebalų. Valgant daržoves kartu su nedideliu kiekiu sveikų riebalų, galima padidinti šių vitaminų absorbciją.


5. Gerinama sveikata. Įvairūs tyrimai rodo, kad žmonės, valgantys daugiau daržovių, turi mažesnę riziką susirgti širdies ligomis, tam tikrais vėžio tipais ir kitomis lėtinėmis ligomis.


Taigi pradėdami valgyti nuo daržovių, galite padidinti suvartojamų skaidulų, vitaminų ir mineralų kiekį, kontroliuoti kalorijų kiekį bei skatinti virškinimo sistemą. Tai ne tik padeda geriau jaustis po valgio, bet ir gali teigiamai veikti jūsų ilgalaikę sveikatą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis