Liepos valgymo dienoraštis: patys skaniausi košių ir tyrelių receptai

Trijų vaikų mama Gražina su www.tavovaikas.lt portalu dalijasi savo dukrytės Liepos primaitinimo dienoraščiu. Ankstesniuose įrašuose ji pasakojo, kaip sekėsi primaitinti mažylę daržovių ir kruopų košėmis. Šįkart mama dalijasi skaniausiais receptais. Tikimės, kad naujų idėjų pasisemsite ir jūs.

Kai Liepa jau išragavo kalnus daržovių, grūdų košių ir vaisių, galų gale paaiškėjo, kas jai patinka labiausiai. Ji, mergaičiukė, nelabai išranki ir tinka jai daug kas, bet vis tiek turi savo mėgstamiausių valgių – jų receptais ir pasidalysime.


Daržovių košės


Vitaminų makalainė


Šią taip pavadinau, nes Liepai patinka „kuo daugiau“ – kuo įvairesnių daržovių, tuo geriau. Kol valgė ir pažindinosi po vieną, tol nelabai džiaugėsi, bet, kai tik prasidėjo makalainės, oi kaip ėmė tikti!


Taigi, reikės moliūgo, cukinijos, bulvės, morkos. Viską išvirti ir sutrinti. (Aš garinu garintuve, paskui nupilu skysčio perteklių ir tame pačiame inde sutrinu). Pagardinti galima sviestu arba aliejumi.


Beje, labai tiko į šią košę pridėti šaukštą išvirtų lęšių ir tada viską sumalti.


Atradimas. Liepai labai patinka, kai daržovių košė būna paskaninta obuoliu arba pomidoru (prie kitų daržovių įmetu gabaliuką obuolio ar puselę pomidoro, tik jį paskui nulupu – ištroškintas lupasi labai lengvai). Dar labai mėgsta, kai košė paskaninama krapais – ir gausiai! Irgi įmetu žiupsnelį šviežių ar džiovintų ir kartu išgarinu.


Pastebėjimas. Tiek garinant garintuve, tiek verdant puode susidariusį skysčio perteklių patartina pasilikti (nupilti į kitą indą), nes sutrinta košė gali pasirodyti per tiršta, tad labai tinka įpilti to skysčio.


Apie lęšius


Lęšiuose daug vitamino B, geležies, skaidulų. Pastarųjų daugiau ruduosiuose ir žaliuosiuose. Prieš verdant juo reiktų pamirkyti apie trejetą valandų (aš palikdavau užmerktus per naktį). Lęšius reikia sudėti į šaltą vandenį ir virti ant nedidelės kaitros. Vandens pilti – keliskart daugiau nei yra lęšių. Raudonuosius lęšius reikia virti apie 15 min., ruduosius ir žaliuosius – 30–40 min. Tiesa, lęšiai gali pūsti pilvuką.


Kruopų košės


Avižinė ir grikių košė su pienu ir moliūgų sėklomis


Čia vėlgi Liepai galioja taisyklė „kuo daugiau, tuo geriau“. Labiausiai ji mėgsta dviejų trijų rūšių grūdų košę, ir būtinai – kuo nors pagardintą.


Taigi, reikės avižinių ir grikių kruopų, mišinuko, sumaltų moliūgų sėklų. Atskirai vandenyje išvirti avižinę ir grikių košę, paskaninti paruoštu mišinuku ir šaukšteliu sumaltų moliūgų sėklų.


Variacijos. Liepai labai patinka, kai į košę būna įdėta sutrintų šviežių uogų arba mangų tyrelės (tinka ir kitokia tyrelė, bet mangų – jos mėgstamiausia). Kruopos irgi tinka įvairios, mėgstamiausi deriniai: grikiai ir miežiai, soros ir avižos, grikiai, avižos ir kukurūzai. Apskritai grikių kruopos jai tinka visur – labai mėgsta iš jų išvirtą košę.


Apie moliūgų sėklas


Jose yra vitamino B, kalcio, geležies, magnio, kitų naudingų medžiagų. Gausu ir cinko, šis padeda palaikyti imunitetą, be to, moliūgų sėklos – natūralus antioksidantas, netgi padeda palaikyti sveiką miegą (sudėtyje yra tai reguliuojančių medžiagų), taip pat sveika akims (yra vitamino A, E, beta karoteno). Moliūgų sėklas (nekepintas!) galima sumalti kavamale, laikyti sandariame stiklainėlyje ir po truputį skaninti kruopų košes.


Ropinių kopūstų ir ryžių košė su obuoliais


Kruopų košę galima sumaišyti su garintomis daržovėmis. Liepa mėgsta įvairius derinius, pasidalysime vienu iš jų – kerta, net ausys linksta!


Taigi, reikės ropinio kopūsto, ryžių, obuolio. Ropinį kopūstą – išgarinti arba išvirti, ryžius išvirti, viską sumaišyti, sutrinti, paskaninti garintu arba keptu obuoliu be odelės, galima smulkia tarka sutarkuoti gabaliuką žalio.


Apie ropinį kopūstą


Liepa – šios daržovės gerbėja. Ir ne veltui. Ropiniuose kopūstuose gausu vitamino C (apie 120 g svorio ropinis kopūstas patenkina vitamino C dienos poreikį), daug B grupės vitaminų, biotino, geležies, magnio, mangano, kalio ir kt. Be to, jis skanus! O ypač – su kokia nors makalaine.


Ryžių ir avižų košė su jogurtu, obuoliais ir kriaušėmis


Tai paruošta vartoti išspaudžiamoji SEMPER košė. Prisipažinsiu – vyresnieji brolis su sese laaabai nori šios košės, kai tik duodu mažajai. Vienas dalykas – labai patogu valgyti, kitas dalykas – skanu. Taigi ši – tarp Liepos favoritų.


Ryžių ir avižų košė su kriaušėmis ir džiovintomis slyvomis


Ši SEMPER košė padėjo mums, kai kelioms dienoms buvom išvykę pailsėti už miesto. Kaip ir pasitaiko kelionėse, šiek tiek užkietėjo Liepos viduriukai, ir aš daviau šios košės – kadangi sudėtyje yra džiovintų slyvų, problemą greit sutvarkė. O Liepai labai patiko, ji valgytų ją ir valgytų. Apskritai ji mėgsta džiovintas slyvas. Tik labai daug duoti baisoka, kad nesulauktumėm atvirkštinio efekto su viduriukais...


 

Vaisių tyrelės


Mangų, bananų ir kriaušių tyrelė


Vaisius galima maišyti įvairius, bet Liepai šis derinys – vienas pačių pačiausių. Apskritai, jei yra mangų, tai tyrelė „užskaityta“.


Taigi, reikės mango, banano ir kriaušės, juos sutrinti ir... paruošta! Nebūtina niekuo gardinti, nes ir taip nepaprastai skanu.


Apelsinų, obuolių ir bananų tyrelė


Šią SEMPER tyrelę Liepa irgi labai mėgsta, ji jau paruošta vartoti ir nepakeičiama, kai kur nors išvažiuojame. O mes mėgstame lankytis svečiuose, eiti pasivaikščioti, grožėtis gamta parkuose ir pan., taigi mažoji dama praalksta, tada labai skaniai suvalgo šią tyrelę. Beje, bandžiau tokią pačią ruošti namuose, bet skonis Liepai ne taip labai patiko.


Liepai patinka „Semper“ paruoštos vartoti tyrelės.
Liepai patinka „Semper“ paruoštos vartoti tyrelės.
Asmeninio albumo nuotr.


Vaisių ir uogų (obuolių, bananų, aviečių ir mėlynių) tyrelė su avižų koše


Tai – išspaudžiamoji SEMPER tyrelė, nepakeičiama pagalbininkė, kai reikia pamaitinti, tarkim, išvykus. Ją patogu valgyti visur: ir automobilyje, ir svečiuose, ir kavinėje ar tiesiog lauke. Viena Liepos mėgstamiausių! (Ragavau ir aš – gardumėlis...)


 mama Gražina


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis