Vaiko lėkštėje – morka: svarbiausi patarimai tėvams

Morka – viena iš pirmųjų daržovių kūdikio valgiaraštyje. Kuo ji turtinga, kaip ją patiekti vaikui? Svarbiausi patarimai mažųjų smaližių tėvams.

Morka turi karotino, kuris būtinas regai, augimui, gerai odos ir gleivinės būklei. Karotinas vaiko kepenyse virsta vitaminu A. Ši daržovė taip pat turi C, K, B grupės vitaminų. Morkoje yra angliavandenių, folio rūgšties, kalio, geležies, jodo, kalcio bei kitų mineralinių medžiagų. 


Pradėjus primaitinti, vaiko pirmosios daržovių košės turi būti iš vienos daržovės. Po savaitės jau galima virti košę iš kelių daržovių. Virkite daržoves mažame vandens kiekyje, kuris vėliau pravers gaminant daržovienę. Ją paskaninkite sviestu ar aliejumi, kad ištirptų riebaluose tirpūs vitaminai. 100 gramų košės reikia pusės šaukštelio aliejaus ar sviesto.

 

Kaip ir visos oranžinės ir raudonos spalvos daržovės, morka jautrų kūdikį gali alergizuoti. Pastebėję, kad vaiką išbėrė ar jam pučia pilvą, yra neramus, neduokite morkos kurį laiką ir stebėkite. Jei per savaitę, kai neduodate jos mažyliui, vaiko savijauta pagerėjo, ko gero, buvo kalta morka. 


Iki 1 metų amžiaus kūdikiui negalima duoti žalios morkos ar sulčių, nes nebrandi virškinimo sistema dar nesugeba jos virškinti. Sulaukusiam 1 metų vaikučiui galima pasiūlyti morkų sulčių, bet ne daugiau nei 50 gramų per dieną (maždaug iš vienos vidutinės morkos). Į sultis įpilkite 1-2 lašus aliejaus, kad organizmas pasisavintų karotiną, ir iškart sugirdykite, nes veikiamas šviesos karotinas suskyla. 


Trinta morkų sriuba turi malonų skonį, kvapą ir spalvą. Ją galima virti derinant su kitomis daržovėmis – bulvėmis moliūgais, cukinijomis ir kt.
Trinta morkų sriuba turi malonų skonį, kvapą ir spalvą. Ją galima virti derinant su kitomis daržovėmis – bulvėmis moliūgais, cukinijomis ir kt.
Shutterstock nuotr.


Mažyliui nuo 1 iki 3 metų kai kurias daržoves dar sunku gerai sukramtyti, tad morką smulkiai sutrinkite trintuve. Ji tinka prie mėsos, paskaninti kruopų košes. Morka, žinoma, tinka sriubai, troškiniams. Kai vaikas geba gerai kramtyti kietą maistą, duokite sugraužti visą morką - sveika ne tik pilvukui, bet ir dantims.


2 skanūs receptai:


Ypatingo skonio saldžiųjų bulvių ir morkų trinta sriuba


Trintos sriubos paprastai gaminamos iš daržovių, kurios prieš tai apdorojamos jas pakepant, kad vėliau sriuboje atskleistų savo visapusiškesnį skonį. Tačiau daržoves galima apkepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje. Ši sriuba puikus to pavyzdys: saldžiąsias bulves (batatus) ir morkas supjaustome kubeliais, šauname į orkaitę, pakepiname apie pusvalandį, kol jos iškepa ir sumetame į puodą su kitais paruoštais ingredientais. Visą receptą rasite ČIA.


Ypatingasis morkų pyragas


Tai nesaldus morkų pyragas, kuris gali tikti šeimos pietų stalui arba maloniai nustebinti atėjusius svečius. Nesunkiai pagaminamas, puikiai tiks ir pietų, ir vakarienės stalui. Visą receptą rasite ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis