Kaip atpratinti vaikus valgyti šlamštą: 5 greiti ir sveiki patiekalai

Beveik trečdalis moksleivių mielai maitintųsi saldumynais, antra tiek vaikų pripažįsta karšto maisto svarbą, tačiau vis dar didelė dalis moksleivių tenkinasi šaltais užkandžiais, atskleidė mokykloms maistą tiekiančios įmonės „Pontem" užsakymu „Spinter tyrimai" atlikta reprezentatyvi mokinių apklausa.


Parsisiųskite Tavovaikas.lt programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Obuolių pyragas, kuris visada pavyksta ir sulaukia pagyrų
Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus nustebins

Vaikų mėgstamo maisto TOP 8*

1 Karštas namuose gamintas patiekalas 33, 9 proc.
2 Saldumynai 28,3 proc.
3 Šalti užkandžiai (sumuštiniai, mėsainiai) 18,2 proc.
4 Greitai paruošiamas karštas maistas (koldūnai, žuvies piršteliai) 7,5 proc.
5 Vaisiai, daržovės 3,6 proc.
6 Košė, dribsniai 3,3 proc.
7 Salotos 3 proc.
8 Sriuba 2, 6 proc.

* Sudaryta pagal „Spinter" tyrimų bendrovės atliktą „Mokyklinio amžiaus vaikų ir jaunuolių maitinimosi įpročių" tyrimą.

Santariškių Vaikų ligoninės dietologė Jolita Bagdonavičiūtė pastebi tendenciją, kad dažnai po pamokų namo grįžę moksleiviai, nemokėdami patys pasigaminti maisto, mielai maitinasi šokoladais, sausainiais, saldainiais.

„Vienintelė organizmo reakcija į būtinų medžiagų trūkumą - tai alkis. Pasitaikius po ranka saldumynui ir cukrui patekus į žmogaus organizmą, alkis juo greitai numalšinamas, tačiau tai nėra sveika. Šokolade, įvairiuose tortuose ar pyraguose kelis kartus viršijama angliavandenių ir sočiųjų riebalų paros norma. Nekaltas smaližiavimas gali tapti rimtų ligų priežastimi - ateityje sukelti cukrinį diabetą, kraujagyslių ir širdies ligas", - sakė J. Bagdonavičiūtė.

Tėvams reikėtų būti atidiems - stebėti savo vaikus ir paaiškėjus, kad saldumynai tampa alkį malšinančiu maistu, būtina skubiai imtis veiksmų, padedančių grąžinti prie normalios mitybos.

Kaip tai padaryti? Pirmiausia reikia pasirūpinti, kad namie nebūtų jokių saldumynų. Mitybos specialistai pataria, kad gera išeitis yra ieškoti kompromisų ir pavojingiausius saldumynus - riebius tortus, pyragus, bandeles - keisti į sveikesnius, pavyzdžiui, džiovintus vaisius ar šviežių vaisių desertus.

Patartina tėvams skirti laiko ir pagaminti sveikų saldumynų bei pačius vaikus išmokyti gaminti nesudėtingus saldžius patiekalus, galinčius pakeisti šokoladus, saldainius.

5 nesudėtingų patiekalų receptai

Sveikas ir skanus vaisių desertas

Reikės:

  • 100 gramų varškės

  • Saujos razinų, džiovintų ananasų, persikų ar kitų mėgstamų vaisių.

  • Galima įdėti šaukštelį medaus.

Paruošimas:

Viską sumaišyti ir ragauti - tai greita ir skanu.

Shutterstock nuotr.

Maistinga ryžių košė

Reikės:

  • 200 gramų rudųjų ryžių

  • 200 gramų šaldytų žirnelių

  • 1 svogūno

  • 50 gramų fermentinio sūrio

Paruošimas:

Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Į išvirtus ryžius sudėkite svogūną ir žirnelius. Įpilkite šiek tiek vandens ir patroškinkite 5-10 min. Baigus virti košei, sudėkite sūrį. Jam išsilydžius - viską išmaišyti ir valgyti.

Shutterstock nuotr.

Sveikuoliški sumuštiniai

Reikės:

  • 1 pakelis ryžių paplotėlių

  • 200 gramų lašišos

  • 1-2 agurkų

  • Sviesto

Paruošimas:

Ryžių paplotėlius sutepti sviestu. Uždėti lašišos ir griežinėliais pjaustyto agurko. Paprastas, lengvas ir maistingas užkandis!

K. Cemnolonskio nuotr.

Daržovių kotletai su varške

Reikės:

  • 40 gramų varškės

  • 90 gramų baltagūžių kopūstų

  • 90 gramų morkų

  • 28 gramų pieno

  • 1/4 kiaušinio

  • 20 gramų manų kruopų

  • 7 gramų maltų duonos džiūvėsėlių

  • Druskos,aliejaus

Paruošimas:

Daržoves nuvalome ir supjaustome šiaudeliais, jos troškinamos piene, kol suminkštės, baigiant virti suberiame manų kruopas, išmaišome ir dar verdame 12 min. Gauta masė atvėsinama iki 40 laipsnių temperatūros, sudedama pertrinta varškė, kiaušiniai, pasūdoma, gerai išmaišome ir darome du apvalius kotletus. Juos pavoliojame džiūvėsėliuose ir kepame keptuvėje abi puses po 3 min. kol gražiai pagels.

Shutterstock nuotr.

Mėsos kukulaičiai

Reikės:

  • 1 morkos

  • Truputį druskos

  • 10 gramų krapų

  • 1 bulvės

  • 300 gramų maltos kalakutienos arba vištienos

  • 20 gramų miltų

Paruošimas:

Sutarkuoti bulvę bei morką su burokine tarka ir įmaišyti į faršą. Sudėti prieskonius bei miltus. Viską išmaišyti ir formuoti kukuliukus. Dėti į verdantį vandenį. Virti 10-15 min. 

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis