Karšti įspūdžiai iš lietuviškojo dinozaurų parko foto

Lygiai prieš mėnesį netoli Klaipėdos atsidarė dinozaurų parkas po atviru dangumi „Dinoparkas“. TavoVaikas.lt portalo žurnalistai ką tik apsilankė parke ir pateikia jums savo įspūdžių versiją.

Pagrindiniai lankytojai - vaikai

Ruoštis aplankyti naująjį dinozaurų parką pradėjome tada, kai jis dar nebuvo atidarytas. Kad ir ką sakytumėte, tai objektas, kuris daugiausiai orientuotas į šeimas, turinčias vaikus. Na, dar suaugusiuosius, kurie domisi gyvūnų raidos istorija ar studentus, kremtančius gamtos mokslus. Panašus parkas veikia Lenkijoje, taip pat kitose Europos šalyse, o štai Baltijos šalyse kol kas jis toks vienintelis.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pamatykite, kas nutinka,kai vaikas vasarą paliekamas automobilyje vienas

Parkas gimė iš privačios iniciatyvos

Prieš aplankant parką imponavo tai, kad jo idėją subrandino šeima, auginanti vaikus. Iniciatyva, subrandinta ir gimusi žmonių širdyse,  visada turi daugiau šansų už idėją nuleistą iš „valdiškų institucijų".

Dar prieš atidarymą parko įkūrėjas Andrius Aušra interviu DELFI buvo sakęs, kad norėjo pasiūlyti Lietuvos vaikams ir turistams tai, ko dar nebuvo mūsų šalyje. „Tai pramogų parkas šeimai, kad žmonės atvažiuotų pusdieniui ar dienai,  praleistų ją gamtoje, pasivaikščiotų, susipažintų su gyvūnais, kuriuos iki tol buvo matę tik vadovėliuose ir atvirukuose" - sakė parko savininkas.

Įsikūręs tarp Klaipėdos ir Palangos

Dinozaurų parkas „Dinoparkas" įsikūręs nedideliame Radailių kaime netoli Klaipėdos. Iš Klaipėdos važiuojant link Palangos jau yra ženklų, nukreipiančių link parko.  Parkas dirba kiekvieną dieną nuo 10 iki 21 valandos.

Atvažiavus sekmadienio rytą mus pasitinka ryškia liemene vilkįs darbuotojas - jis reguliuoja eismą, kad atvažiavusieji turistai tvarkingai ir netrukdydami vienas kitam pastatytų automobilius. Nors kol kas jų nėra daug, matyt, dauguma potencialių lankytojų dar miega po vakarykščių saulės vonių pajūryje.

Aplinka ir kainos stebina

Apsižvalgome aplink. Kol kas vaizdas primena statybų aikštelę. Jokios idealios tvarkos, na, bet juk pati veiklos pradžia - nėra ko norėti. Parko kasa įsikūrusi neišvaizdžiame vagonėlyje, kaip ir kioskas su vaisvandeniais ir suvenyrais. Bilietų kainos tokios: suaugusiam -24 Lt, vaikams nuo 2 iki 12 metų - 20 Lt. Yra ir šeimyninių bilietų:  2 suaugę + 1 vaikiškas -65 Lt, 2 suaugę + 2 vaikiški - 80 Lt, 2 suaugę + 3 vaikiški -95 Lt.

Galima apžiūrėti ir per valandą, ir per 15 minučių

Dinozaurų parke yra keliasdešimt realaus dydžio dinozaurų maketų. Vieni iš jų riaumoja, kiti - šnypščia, treti - kvėpuoja ir mojuoja uodegas. Vienas dinozauras veikia tarsi fontanas: iš jo nasrų periodiškai išpurškiamas vanduo.

Ekspozicija įsikūrusi kelių hektarų plote, sakoma oficialioje parko svetainėje, tačiau realiai visą eksploziją sparčiu žingsniu galima apeiti greičiau kaip per pusvalandį. Jeigu vaikščiosite neskubant (kaip mes), paskaitydami informaciją apie kiekvieną dinozaurą, galite užtrukti ir iki valandos.

Keliose vietose randame suoliukus - jie smagiai atrodo, yra dinozaurų formos, išdrožti iš medžio. O štai su kitomis pramogomis kiek liūdniau - vienoje vietoje yra nedidukė žaidimų aikštelė - dvejos medinės sūpynės, iš kurių veikė tik vienos, virvinės kopėčios pasilypėti į medį ir perskeltas dinozauro kiaušinis, į kurį galima įlįsti ir nusifotografuoti.

Išėjus už parko ribų veikė pripūstas dinozauro formos batutas, tačiau už pašokinėjimą ant jo jau reikėjo mokėti atskirai.

Išėjus iš parko galima neskubėti namo

Išėjus iš parko lankytojai būriais traukia į šalia esantį Radailių dvaro poilsio kompleksą.  Jis veikia jau septynerius metus, ir čia galima užkąsti ar tiesiog prisėsti pailsėti. Iš karto į akis krenta išpuoselėta aplinka - viskas dailu ir kruopščiai prižiūrėta.

Čia sutinkame ir vilnietį Saulių su šeima, kuris mielai sutinka pasidalinti savo įspūdžiais.

„Atvažiavome čia iš Palangos, kur atostogaujame. Apie dinozaurų parką buvom girdėję iš žiniasklaidos ir čia atvažiavome šešiese -  aš, žmona, penkerių ir dvylikos metų vaikai bei močiute su seneliu. Įėjimas mums visiems kainavo 128 litus: šeimyninis bilietas 2 suaugusieji + 2 vaikai - 80 litų bei du bilietai suaugusiems po 24 litus. Pirmas įspūdis įėjus pro vartus ne koks - aplinka neypatinga, keliukai nepatogūs vaikščioti, mačiau, kaip sunku kitoms šeimoms buvo stumti vežimėlius.  Penkerių metų dukrytė išsigando dinozaurų ir ją teko visą laiką nešti ant rankų, o dvylikametis sūnus sakė, kad jis jau per didelis tokiems parkams, ir jam čia neįdomu..." - mūsų portalui pasakojo Saulius.

Iš viso šeima parke praleido apie valandą - aplankė kiekvieną eksponatą neskubėdami, stengėsi perskaityti kiekvieną užrašą prie eksponato. „Informacija pateikta aiškiai ir suprantamai, iš viso trimis kalbomis - lietuvių, anglų ir rusų. Tai iš tiesų didelis pliusas, nes galima išsamiau sužinoti apie dinozaurus. Labai nustebome visi, ir vaikai, ir aš, kad daug dinozaurų buvo žoliaėdžių, kai kurie išvis neturėjo dantų. Taip pat matėme žuviaėdžių dinozaurų, vienas buvo skraidantis, įrengtas aukštai medyje", - pasakojo vilnietis. Paklaustas, koks eksponatas patiko labiausiai, Saulius atsakė, kad Tiranozauras Rex, nes visai neseniai jo šeima lankėsi animaciniame filme apie dinozaurus, kuriame pagrindinis herojus buvo būtent šios rūšies dinozauras.

„Ne aš vienas toks durnas"

Labiau kritiškesnės nuomonės apie parką buvo ir mūsų pakalbinta Reda, kuri parką aplankė su dviem vaikais, ketverių ir vienuolikos metų.

„Man, kaip suvalkietei, gaila išleistų litų. Aš su dviem vaikais sumokėjau 64 Lt. Eksponatų nedaug,  viską greitai apėjome, man asmeniškai jokio įspūdžio nepaliko, aplinka nesutvarkyta, dėžės su garso aparatūra nesutvarkytos. Tikrai neverta tokios kainos, - sakė  moteris. - Ketverių metų dukrytei buvo baugoka, ji prie dinozaurų artyn nėjo. Jai išvis didžiausią įspūdį paliko šalia parko stovėjęs pripučiamas batutas".

Beje, aplankyti dinozaurų parką  ir pasiūlė pati Reda.

"Svečiavomės pas giminaičius Klaipėdoje, ir pasiūliau visiems čia atvažiuoti. Mano pusbrolio įspūdžiai irgi panašūs, jis nusivylė, tik matydamas kitus lankytojus, juokavo: „Guodžia tik mintis, kad ne vienas aš toks durnius", - pasakojo Reda. - Suprantu, kad žmonės investavo į parką, bet jei jau lupa pinigų, tai turi būt viskas idealiai sutvarkyta, kad būtų vaizdas vertas kainos. Dar nemaloniai nustebino šalia esančiame kioske suvenyrai: šratinukai su apykvailiai atrodančiomis dinozaurų galvomis - po 12 Lt! Dabar kai manęs kas nors apie tai paklaus, sakysiu atvirai, kad už tokius pinigus tikrai neverta ten eiti".

Turistų naujajam parkui netrūksta

Abu kalbinti pašnekovai neslėpė nustebę, kad parkas toks populiarus. Tik, skeptiškai klausė jie, ar ilgam? Po pietų prie „Dinoparko" kasų net rikiavosi eilutė, o žmonės laukė eilės norėdami nusifotografuoti su vienu ar kitu eksponatu.

Tiesa, tokiu susidomėjimu parko savininkai ne tik džiaugiasi. Štai praėjus vos mėnesiui nuo parko atidarymo, „Dinoparko" socialinio tinklo Facebook paskyroje atsirado toks įrašas: „Džiaugiamės, kad Dinozaurų parkas sulaukia daugybės turistų iš Lietuvos bei kitų valstybių. Bet turime didelę problemą dėl mūsų lankytojų elgesio parko viduje. Per tris darbo savaites dinozaurai jau neteko 3 dantų, taip pat išrautas vienas liežuvis.

Norėdami, kad ir kiti lankytojai pamatytų šiuos unikalius eksponatus, prašome laikytis elementarios tvarkos ir nelipti per virvutes, jos tikrai sustatytos ne tam, kad jums būtų papildomos kliūtys. Kiek teko lankytis kituose užsienio dinozaurų parkuose, ten šios problemos nėra, ten lankytojų kultūra aukštesnė".

Patarimai važiuojantiems į parką:

Pasižiūrėkite iš anksto parko buvimo vietą ir aprašymus, kaip iki jo nuvykti.

Pasklaidykite iš anksto su vaikais knygų apie dinozaurus, papasakokite, kas jie tokie buvo.

Jeigu jūsų vaikas mažas arba yra jautrus, lengvai išsigąstantis, apsvarstykite galimybę jo nesivežti.

Nuotraukų galerijoje - mūsų užfiksuotos akimirkos iš Dinozaurų parko praėjusį liepos savaitgalį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis