Studijos, užtikrinančios ateities karjeros perspektyvas

Kur studijuoti ir kokią studijų kryptį pasirinkti - nelengvas galvosūkis daugumai abiturientų. Juk planuojantiems savo ateitį, tenka rinktis iš daugiau nei 40 Lietuvoje veikiančių universitetų ir kolegijų, siūlančių iš pirmo žvilgsnio panašias, tačiau iš tiesų skirtingo modulio studijų programas. Atsivėrusios studijų užsienyje galimybės šį galvosūkį tik pasunkina.

Sparčiausiai auganti sritis žada karjeros galimybes

LAMA BPO duomenimis, 2014 metais sparčiausiai auganti buvo biomedicinos mokslų sritis. Palyginus su 2013 metais, šios srities populiarumas paaugo keliais procentais, o pagal studijų pasirinkimą pirmaujantys socialiniai mokslai sulaukė kiek mažiau dėmesio, nei anksčiau.

Jeigu XX amžius buvo pasišventęs fizikai, tai XXI amžiaus pagrindinė ašis - biomokslai. Šiai sričiai žadamos milžiniškos perspektyvos, nepriklausomai nuo to, kuri kryptis bus pasirinkta - biochemija, biomedicina, bioinžinerija ar kita specialybė.

„Biomokslų srities profesionalai labai paklausūs darbo rinkoje, todėl karjeros perspektyvos - iš tiesų didelės tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad dauguma studijas baigusių magistrų yra įsidarbinę, o šios srities profesionalų poreikis nuolatos tik didėja, - kaip vieną iš pagrindinių biomokslų studijų privalumų įvardina VDU biotechnologijos studijų programos vadovas profesorius Gintautas Saulis. - Kitas daugumai būsimų studentų aktualus kriterijus - platus biomokslų krypčių pasirinkimas ir išsamios studijų programos, leidžiančios įsisavinti skirtingų sričių žinias, kurios praplečia ir ateities karjeros perspektyvas. Pavyzdžiui, biochemijos bakalaurai gali dirbti biochemijos, chemijos, molekulinės ir ląstelės biologijos laboratorijose bei biotechnologijos, farmacijos, maisto pramonės įmonėse, agrochemijos, sveikatos priežiūros tarnybose. Pasirinkimo laisvė ir galimybė pritaikyti savo žinias iš tiesų plati".

Šiuolaikinis studentas - laisva ir kūrybiška asmenybė

Daugumos šiuolaikinių studentų požiūris į studijas sparčiai keičiasi. Būsimieji savo srities profesionalai jau supranta, kad kokybiškas yra tas išsilavinimas, kuris neįspraudžia į siauros specializacijos rėmus ir negamina sisteminių rinkos dalyvių, o suteikia galimybę tobulėti neapsiribojant vienu pasirinkimu. Galima studijuoti biomokslus ir tuo pačiu metu gilinti žinias kitoje, iš pirmo žvilgsnio nesusijusioje srityje, pavyzdžiui, ekonomikoje ar vadyboje. Platesnis studijų spektras suteikia daugiau galimybių ir skatina kūrybiškiau pritaikyti studijų metu gautas žinias praktikoje.

Juozas Augutis
VDU mokslo prorektorius Juozas Augutis
Asmeninio archyvo nuotr.
Būtent tokiu principu veikia Artes liberales idėjas puoselėjantys universitetai, labiausiai paplitę Vakaruose. Jų pagrindinis išskirtinumas - gebėjimas kitaip organizuoti studijas, mokslo tyrimus, bendruomenės gyvenimą. Pagrindinė laisvųjų menų idėja - galima ir reikia ne tik studijuoti pagrindinį studijų dalyką (pavyzdžiui, biomediciną), tačiau taip pat reikia būti neatitrūkusiam nuo įvairių kitų sričių: matematikos, gamtos, menų, kalbų mokymosi. Tokių studijų tikslas - ugdyti drąsius, nebijančius eksperimentuoti jaunus žmones, tapsiančius profesionaliais, neabejingais savo šalies kūrėjais.

„Jeigu abiturientas orientuojasi į vieną konkrečią sritį, tarkim biologiją, matematiką ar fiziką, - studijų pasirinkimo spektras Lietuvos universitetuose tikrai platus. Tačiau jeigu būsimasis studentas į pasaulį žiūri globaliau, nori savo žinias gilinti keliose skirtingose srityse tuo pačiu metu - tokiu atveju Artes liberales studijas turintys universitetai suteiktų daugiau laisvės, platesnį išsilavinimą, gebėjimą prisitaikyti kintančiame laikmetyje" - besirenkantiems studijų kryptį ir universitetą pataria VDU mokslo prorektorius Juozas Augutis.

Jeigu abiturientas orientuojasi į vieną konkrečią sritį, tarkim biologija, matematika, fizika, - studijų pasirinkimo spektras Lietuvos universitetuose tikrai platus. Tačiau jeigu būsimasis studentas į pasaulį žiūri globaliau, nori savo žinias gilinti keliose skirtingose srityse tuo pačiu metu - tokiu atveju Artes liberales studijas turintys universitetai suteiktų daugiau laisvės, platesnį išsilavinimą, gebėjimą prisitaikyti kintančiame laikmetyje.VDU mokslo prorektorius Juozas AUGUTIS

Deja, palyginus su užsienio universitetais, Lietuvoje aukštosios mokyklos vis dar laikosi gana konservatyvaus mokslo principų. Kol kas vienintelis Vytauto Didžiojo universitetas stengiasi išlaikyti Artes liberales kryptį - galimybę patiems rinktis ir projektuoti savo studijas, o taip pat suteikia galimybę mokytis 30 skirtingų pasaulio kalbų bei dalyvauti tarptautinių studijų mainų programose.

Kitas svarbus aspektas šiuolaikiniam studentui - galimybė pritaikyti studijų metu įgytas žinias praktikoje. „Jaunasis mokslininkas ne visuomet būna geras verslininkas, tad jam gali pritrūkti drąsos ir žinių, norint savo atradimus paversti verslu. Mes siekiame suartinti dvi skirtingas sritis - mokslą ir verslą, paskatinti verslumo ugdymą bei verslo aplinkos kūrimą universitete", - pasakojo  Juozas Augutis, galintis pasidžiaugti, kad universitete veikiančiame „Verslo praktikų centre" vos per 2 metus buvo įsteigtos 6 įmonės, dirbančios inovatyvių technologijų kūrimo ir diegimo srityse.

Molekulinės biologijos ir biotechnologijos magistranto Eriko įkurta mažoji bendrija „Probiomas" kuria produktus maisto pramonei ir farmacijai. Kuriant įmonės  produktus naudojamas net 5 skirtingų probiotinių bakterijų kompleksas. Aplinkotyros ir ekologijos studijų bakalauras Vaidas savo žinias pritaikė įsteigdamas mažąją bendriją „Galvaida", kuri užsiima atliekų surinkimu, regeneravimu ir kita atliekų tvarkyba bei trąšų ir azoto junginių gamyba.

Tai tik keli pavyzdžiai, puikiai parodantys, kad žinios ir įgūdžiai, kuriuos studentai įgyja studijų metu, yra pakankami pradėti savarankišką veiklą.

Universitetų įvertinimas - svarbus kriterijus renkantis mokslus

 Be abejonės, renkantis universitetą, svarbiausia įvertinti studijų kokybę, kuri matuojama pagal skirtingus kriterijus. Būsimiems studentams vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į siūlomas studijų programas, bet ir taikomus mokymosi metodus, tarptautinių mainų galimybes, įgyjamas kompetencijas bei universiteto akademinius partnerius, jų kokybę ir aukštosios mokyklos bendradarbiavimą su darbdaviais. 

Susipažinti su universitetų įvertinimu bei studijų kokybe padės MOSTA tyrimas, kuriame dalyvavo visos Lietuvos mokslo institucijos. Šiame tyrime buvo nagrinėjama universiteto tyrimų kokybė, ekonominė ir socialinė įtaka, infrastruktūra, mokslo vadyba ir potencialas.

„Visose srityse VDU įvertintas kaip stiprus nacionalinis ir tarptautinis mokslo centras. Tai nuteikia optimistiškai, vadinasi, einame gera linkme. Ypač galime didžiuotis biomedicinos mokslais, kurie įvertinti palankiausiai tarp visų universitetų Lietuvoje, - teigia VDU mokslo prorektorius Juozas Augutis. - Tačiau besirenkantiems studijas norėčiau patarti mažiau galvoti apie tendencijas  ir rinktis tas sritis, kuriose jie galėtų labiausiai save realizuoti. Juk pasaulis atviras - jame telpa ir inžinieriai, ir filosofai, ir istorikai. Pasauliui reikia skirtingų gebėjimų ir kompetencijų".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis