2 linksmi eksperimentai, kuriuos galite padaryti patys

Turbūt visi šiuolaikiniai pirmokai į mokyklą išeina su telefonais kišenėse. Kurio išmanusis geresnis, tas ir „kietesnis". Siūlome keisti šią madą. Kaip? Pasiūlykime išmokti keletą „kietų" išmaniųjų žaidimų, tegul jais ir didžiuojasi per pertraukėlės.

Draugiški obuoliukai

Reikės dviejų kėdžių, tarp jų įtempti storesnį siūlą ar virvelę, tvirtai pririšti prie abiejų kėdžių atkaltės.

Prie įtemptos virvelės reikia pririšti dar dvi vienodo ilgio ir storio virvutes su jų galuose pririštais vienodo dydžio svareliais (tai gali būti du vienodo dydžio obuoliai ar kriaušės).

„Nuraminkite" obuoliukus, kad nejudėtų.

Tada paleiskite svyruoti vieną svyruoklę, kai ši įsisvyruos - opa! lyg nei iš šio, nei iš to pradės svyruoti ir antroji. Kai antroji įsisvyruos smarkiausiai, pirmoji pradės lėtėti (jau bus sustojusi): savo energiją vienas obuoliukas tarsi atiduos bičiuliui.

Fotografės Nendrės

Stebėkite toliau: netrukus obuoliukai ir vėl pasikeis vaidmenimis - pirmasis įsisiūbuos, o antrasis beveik sustos. Paraginkite vaiką eksperimentuoti: kai virvelė labiau įtempta, obuoliai dar greičiau vienas kitam perduoda energiją ir vienas kitą įsiūbuoja.

Užduotis mamai: užkandžiams į mokyklą stenkitės įdėti vienodo dydžio obuoliukų.

Šis triukas iš fizikos mokslų srities, suteikia žinių apie svyravimą.

Baltas fontanas

Ką daro mama, kai iš mokyklos vaikas parpėdina su rašalo ar flomasterio dėme ant suknelės ar marškinukų? Šį darbą ji patiki dėmių valikliui. Tačiau šis skystis sugeba daugiau, nei tik valyti dėmę!

Šį eksperimentą geriau daryti klasės draugus pasikvietus į namus, kai mama yra kažkur netoliese.

Puikiai tiks per gimtadienio šventę ar Rugsėjo pirmosios vakarėliui - vaiko draugai liks išsižioję iš nuostabos. Reikės plastikinio butelio, 50 ml audinių baliklio (ant pakuotės turi būti žodelis OXY), 1 arb. š. mielių ir 4 arb. š. šilto vandens.

Į butelį atsargiai įpilame baliklio. Mažoje stiklinaitėje sumaišome vandenį su mielėmis, o dabar sulaikome kvėpavimą ir pilame jas į butelį su balikliu. Štai! Butelyje, regis, pradeda maišytis žemė ir dangus, viskas išputoja ir... iššauna baltų putų fontanas!

Fotografės Nendrės

Leiskite vaikams paliesti butelį (svarbu, kad pirštukais neliestų baltų putų!), jis įkaitęs. Įvyko pati tikriausia cheminė reakcija, o išsiskyrusios dujos, dėl kurių fontanas šovė į viršų, yra deguonis!

Šis eksperimentas susiejo du mokslus - chemiją ir biologiją. Mielės yra gyvas mikroorganizmas, grybelis. Galima eksperimentuoti ir su kitais gyvais organizmais, pavyzdžiui, perpjaukite perpus obuolį, bulvę, įvairių kitų vaisių ir daržovių bei užlašinkite šiek tiek baliklio.

Eksperimentų idėja - Irinos Černiukės

Daugiau eksperimentų idėjų ieškokite rugsėjo mėnesio „Tavo vaikas" žurnale, straipsnyje „Išmanieji žaidimai" su rubrika „Geras laikas". Išsamus žurnalo anonsas – čia.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis