5 dažniausios priežastys, kodėl vaikai tingi mokytis

Kodėl vaikai, kurie iš prigimties yra smalsios ir žingeidžios būtybės, nenoriai mokosi, o po atostogų ne visada nori eiti į mokyklą? Apžvelgiame 5 priežastis, kurių dauguma susijusios su motyvacija bei nesėkmėmis.

1. Galimybių ir reikalavimų neatitikimas

Daugelis tėvų vaikams renka „pačią geriausią" mokyklą. Skaito mokyklų reitingus, domisi ankstesnių mokinių pasiekimais ir svajoja, kad jų atžala toje mokykloje parodys pačius geriausius pasiekimus. Gerai, jei toks vaikas nuo mažų dienų yra labiau intelektualiai išsivystęs, o jei ne? Vaikui gali būti sunku mokytis klasėje, kurioje reikalavimai yra didesni, negu jo galimybės. Tai niekuo nesusiję su vaiko tingumu. Kartais net dedant pačias didžiausias pastangas vaikas nesugeba įsisavinti naujos informacijos. Viena nesėkmė, kita – ir vaikas gali prarasti motyvaciją bei norą mokytis. Tokiu atveju tėvams verta realiai įvertinti vaiko galimybes ir galbūt pagalvoti apie įprastą mokyklą, kurioje vaikas jausis geriau.

TAIP PAT SKAITYKITE:
25 klausimai vaikui vietoj banalaus "Kaip sekėsi šiandien?"
Kaip mokytis vaikui gali (ir turi) padėti tėvai

2. Neorganizuotumas

Tai dažna pradinių klasių vaikų problema. Kol jie yra mokykloje, padedami mokytojo, šiaip ne taip suspėja viską padaryti, tačiau grįžę namo to nebesugeba. Jau laikas gulti, o vaikas prisimena, jog namų darbai dar neparuošti - jis taip ir neprisėdo prie jų, nes nežinojo, nuo ko ir kaip pradėti. Pažaisti kompiuteriu, panaršyti išmaniajame, paplepėti telefonu su draugais – pašalinius reikalus atlikti jis spėja, o štai paruošti pamokas – ne. Nedirbant namuose, neatliekant namų darbų pažymiai pamažu ims prastėti. Vaikas praras norą mokytis.

Tėvų užduotis – išmokyti vaiką savidisciplinos, paaiškinti, kad yra prioritetai, kuriuos vaikas turi žinoti. Paprasčiausias siūlymas – drauge su vaiku surašyti jo dienotvarkę, kuri padės jam nenukrypti nuo tikslo.

3. Neįdomu

Vaikas tikėjosi, kad mokykla tai kažkas „ohoho!". Smagaus, linksmo, įdomaus. Juk taip jam kartojo mama, tėtis ir kiti prieš pradedant eiti į pirmą klasę. Tačiau realybė tokia, kad kartais mokykla vaikui tampa didele nuobodybe, kuomet reikia nuobodžiauti pamokoje, daryti neįdomius dalykus, o mokytojas nesudomina vaiko užduotimis, nežadina jo smalsumo ir kūrybinių galimybių. Jeigu vaikams nuobodu mokykloje, namuose jie irgi netrykš noru mokytis. Vaikams kartais sunku suprasti, kodėl jie mokosi vieno ar kito dalyko, kodėl tai būtina. Ir mokytojų, ir tėvų tikslas yra sudominti vaiką, jis turi suprasti, kad kiekvienas teorines žinias jis gali ar galės pritaikyti praktikoje.

4. Atmosfera klasėje

Kartais priežastis, kodėl vaikas nenori eiti į mokyklą, slypi jo klasėje ir santykiuose tarp vaikų. Jeigu mokykloje klesti patyčios, o mokytojai nesugeba užkirsti joms kelio, vaikas nenorės eiti į mokyklą. Bijodamas eiti į mokyklą, kur vėl patirs pažeminimą, vaikas praranda norą mokytis ir tai akivaizdžiai matosi jo pasiekimų knygelėje. Tėvai turėtų pasikalbėti su savo vaiku, ir jeigu įtaria, kad klasėje gali būti patyčių, jie turi būtinai įsikišti. Pirmiausia reikėtų aptarti susiklosčiusią situaciją su klasės mokytoju, mokyklos psichologu bei socialiniu darbuotoju.

5. Nuovargis

Vaikai, ypač pradinėse klasėse, labai greitai pavargsta. O jei dar lanko ne vieną užklasinės veiklos būrelį, jiems išvis nelengva. Nuovargis mažina vaikų galimybes įsisavinti naujas žinias. Tėvams gali atrodyti, kad jų gabusis ir talentingasis vaikas tiesiog tingi mokytis, tačiau priežastis – nuovargis, persitempimas. Tokiu atveju reikėtų peržiūrėti visą vaiko veiklų sąrašą – gal galima kažko atsisakyti? Taip pat svarbi dienotvarkė – kad tarp užsiėmimų vaikas turėtų galimybę pailsėti, pabūti gryname ore.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis