7 frazės, kurios įskaudina nėščiąją

Nėštumo metu dėl hormonų poveikio nereta moteris tampa jautresne, negu buvo ir „aštriau“ reaguoja į aplinkinių kalbas ir juokelius. Kartais tokie juokeliai būsimai mamai gali kainuoti nemažai nervų. Sužinokime, ko verčiau neklausti nėščiosios.

Žmonės, kurie sako tai nėščiosioms, gali nė įsivaizduoti, kad tai gali įžeisti, sugluminti ar priversti būsimas mamas jaustis nepatogiai. Jeigu laukiatės vaiko ir kai kurios temos jums nemalonios, tiesiai šviesiai pasakykite pašnekovui, taip išvengsite nesusipratimų ateityje. Kokių 7 frazių geriau niekada nesakyti būsimai mamai?


„Gal laukiesi dvynukų?..."


Kaip manote, ką gi reiškia toks klausimas būsimai mamai? Greičiausiai tai, kad jo autorius nuoširdžiai nusistebėjo dideliu nėščiosios pilvu, priaugtu svoriu ir domisi, ar tai reiškia, kad bus du vaikai, o ne vienas. Iš tiesų taip nederėtų klausti, nes moteris nėštumo metu jautriai reaguoja į kalbas apie svorį. Kiek jo priaugama per devynis mėnesius, dažnai būna nulemta ir genetikos, kūno sudėjimo, ne tik mitybos įpročių nėštumo metu.


„Tu geri kavą?... „


Tikriausiai, pastebėjote, kad būsimoms mamoms aplinkiniai rodo itin daug dėmesio, komentuodami tai, ką ji valgo ar geria. Mieli taip klausiantieji, net neabejokite, kad nėščioji tikrai žino, jog kavoje yra kofeino, kuriuo nereikia piktnaudžiauti nėštumo metu. Ir, greičiausiai, ji su savo ginekologe jau yra aptarusi, kiek ir kokios kavos galima išgerti laukiantis vaikučio.


„Džiaukis gyvenimu, kol gali..."


Kai nėščioji su antrąja puse išvyksta atostogų, vakare nueina į kiną ar koncertą ar išvažiuoja pasilepinti SPA, ši frazė neretai išsprūsta iš jos artimųjų lūpų. Tačiau kodėl? Argi naujagimis namuose atima iš vyro ir moters visus malonumus, ir gimus mažyliui, baigiasi visi turėti pomėgiai ir tradicijos? Tikrai ne! Taip, gyvenimas trise bus jau kitoks, tačiau nereikia jo iš anksto spalvinti juodžiausiomis spalvomis.


„Tikriausiai, dabar pirksite naują butą?..."


Jeigu gyvenate mažame bute, nuomojate gyvenamąją vietą ar glaudžiatės pas tėvus, senelius, šį klausimą pradėjus laukti mažylio jums tikrai kažkas užduos. Deja, nėštumo testas su dviem juostelėmis nėra laimingas loterijos bilietas, atnešiantis milijoną, kurį tuoj pat būtų galima išleisti erdviam būstui pirkti.


„Tikriausiai, tau jau laikas gimdyti?...


Tokį klausimą išgirdusi nėščioji, kuriai iki numatytos gimdymo datos vienas ar du mėnesiai gali ne juokais sunerimti, kad atrodo taip, kad jai laikas į gimdyklą. Iš tiesų, moterys nėštumo metu priauga skirtingai svorio, normaliu laikomas 8-14 kg prieaugis, tačiau būna, kad priaugama ir 15, ir 25 ir net 35 kilogramai. Todėl spręsti apie nėštumo laiką pagal pilvo dydį yra tikrai nepatikima ir truputį įžeidu.


Kita situacija – kai nėštumo terminas jau čia pat, o gimdymas neprasideda. Kasdieniai klausimai: „Jau? / Dar ne? / Kada gi pagaliau?“ ne juokais erzina būsimą mamą.


„Išsimiegok dabar, nes vėliau neleis vaikas"


Na, iš dalies šio teiginio autorius teisus, nes miegas iki gimdymo ir po jo dažniausiai skiriasi, tačiau nebūtinai taip bus, o tuo labiau, nereikia iš anksto tuo gąsdinti nėščiosios. Visai gali būti, kad paskutiniais mėnesiais būsima mama ir be jūsų patarimų blogai miega - padidėjus pilvui, sunku rasti patogią padėtį, naktį dažniau norisi šlapintis ar atsigerti.


„Tikriausiai, gimdysi natūraliai?..."


Kaip ir kur gimdyti vaiką yra poros susitarimas, todėl ar nėščioji gimdys natūraliai, ar su nuskausminimu, jūs nepakeisite jos nuomonės. Jei jūs nuoširdžiai tuo domitės, o ne norite pamoralizuoti ekologijos temomis, formuluokite klausimą kitaip, ne taip tiesmukiškai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis