Populiarėja kitokios cezario operacijos: anksčiau apie tai net svajoti nedrįso (VIDEO)

Pirmą kartą Vokietijoje išbandyta praktika, kai cezario pjūvio metu mama „asistuoja" medikams ir išimtą iš gimdos kūdikį pati užsideda sau ant krūtinės.

Seneliams šis anūkas yra jau šimtasis!
Pažintis su tėčiu iš Panevėžio, kuris turi dvi dideles gyvenimo aistras

Ligoninės "Mühlenkreiskliniken" Moterų klinikos Bad Oeynhausen mieste vadovas dr. Manfredas Šmitas sako, kad iš pradžių jis skeptiškai žiūrėjo į tokį metodą. Šių metų pradžioje ligoninę pasiekė žinios, kad toks būdas išbandytas cezario operacijų metu Australijoje. Medikai ėmė diskutuoti apie tai ir po kurio laiko suprato, kad nėra pagrindo būti skeptiškais. Apsispręsti išbandyti savo ligoninėje pastūmėjo ir moterų, kurioms daryta cezario pjūvio operacija, atsiliepimai. Dauguma jų pasakojo apie keistą jausmą, kai esi bejėgis operacijos metu, į viską žiūri tarsi iš pašalies, neišgyveni gimdymo pajautimo ir dėl to pirmomis dienomis po vaikelio gimimo gali kilti sunkumų žindant ar užmezgant pirmuosius emocinius ryšius. Tai ypač akivaizdžiai patiria moterys, kurioms operacija atliekama su visiškai nejautra.

Panašius jausmus yra patyrusi ir Oksana Kaiser iš Mindeno miesto, šalia kurio ir įsikūrusi ligoninė. Jos pirmasis vaikelis gimė po cezario pjūvio operacijos. Antras, trečias ir ketvirtas gimė po įprastinio gimdymo. Šis nėštumas buvo penktasis. Moteris sako, kad visada jautusi didžiulį skirtumą tarp to, kaip pirmagimis gimė po cezario ir kaip natūraliai gimė paskesni vaikai.


Mühlenkreiskliniken nuotr. – Oksana Kaiser su naujagimiu.

„Kai po operacijos gimė pirmas vaikas, buvo sunku patikėti, kad aš jau mama, kilo net tokių minčių, ar jis tikrai mano. Nieko panašaus nepatyriau, kai kitus pagimdžiau pati", - moters žodžiai cituojami ligoninės išplatintame pranešime.

Pastojus penktą kartą moteriai iš anksto buvo suplanuotas cezario pjūvis. Pasikalbėjusi su akušere ji išgirdo apie galimybę „asistuoti" medikams operacijos metu. Taip buvo nuspręsta atlikti pirmąją tokią operaciją šalies istorijoje.

Kaip sako gydytojas M. Šmitas, svarbiausia operacijos metu yra vaiko ir mamos saugumas. Jam teko konsultuotis su Anesteziologijos skyriaus darbuotojais, ką turi visi drauge padaryti, kad taptų įmanoma moteriai pačiai aktyviai dalyvauti operacijoje.

Buvo sutarta, kad moters rankos turi būti laisvos, tai yra, be vaistų injekcijoms reikalingų atributų (jie perkelti aukščiau virš alkūnių). Pasak medikų, vaikučiui tai yra gana saugu, abejonių labiau kyla dėl moters. Juk operacijos metu prapjaunamas pilvas, yra atvira žaizda, todėl bet kokia infekcija būtų pavojinga.

Gimdyvės rankos buvo apmautos steriliomis pirštinėmis.

Operacija prasidėjo 8 valandą ryto. Iki nustatytos gimdymo datos buvo likusios 8 dienos. Oksanai Kaiser buvo atlikta dalinė nejautra, operacinėje šalia jos buvo ir vyras. Iš pradžių, kaip įprasta, gimdyvė nuo medikų buvo atitverta širma, kuri nuimta vėliau, prieš vaikelio gimimą.

Medikai atliko operaciją kaip įprastai, tik vietoj to, kad patys iškeltų naujagimį iš gimdos, leido tą padaryti mamai.

Kaip po gimdymo sakė Oksana Kaiser, tai, ką ji jautė operacijos metu, prilygo jausmui, kurį ji išgyveno įprastų gimdymų metu. Kol medikai siuvo pilvą, vaikelis gulėjo mamai ant krūtinės, ji su juo bendravo, kaip būna ir paprasto gimdymo metu. Šalia ką tik gimusiu sūnumi džiaugėsi ir operacijoje dalyvavęs tėtis.


Mühlenkreiskliniken nuotr. – laimingi tėvai su medikais. Kairėje – gyd. M.Šmitas.

Gydytojas M.Šmitas, vadovavęs operacijai, liko ja patenkintas. Pasak jo, ateityje, jei tik leis gimdyvės būklė ir šeima to norės, panašios „švelnesnės" cezario pjūvio operacijos bus atliktos dar ne kartą.

Ligoninės vaizdo įrašas, kuriame įamžinta pirmoji cezario pjūvio operacija, kurioje leidžiama mamai pačiai išsiimti kūdikį iš gimdos ir užsidėti ant pilvo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis