Kas vėlai gimdo - ilgiau gyvena?

Bostono (JAV) universiteto medicinos fakulteto mokslininkų atlikta studija rodo, jog moterys, kurios susilaukė paskutinio vaikučio po 33 -ojo gimtadienio, gyvena ilgiau, negu moterys, kurios paskutinį kartą gimdė iki 30-ies metų.

Iki šiol daug tyrimų apie vėlyvą motinystę buvo atliekama norint nustatyti priklausomybę tarp brandaus gimdyvės amžiaus ir galimų nėštumo, gimdymo komplikacijų, Šis tyrimas - visiškai kitoks, suteikiantis gerų žinių moterims, kurios neskuba gimdyti.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Paskelbti populiariausi 2014 metų pirmojo pusmečio vaikų vardai
2 skanūs patiekalai su jaunomis cukinijomis

Mokslininkai atlikę tyrimą nustatė, kad sveikos moterys, kurios po 33 metų pastojo natūraliu būdu (be pagalbinio apvaisinimo ar gydymo) ir pagimdė vaikus, turi šansų gyventi ilgiau už bendraamžes, kurios paskutinio vaiko susilaukė iki 29 -erių metų.

„Tačiau tai nereiškia, kad dabar visos moterys turi laukti iki 33 ir tik tada eiti gimdyti, tikėdamos, kad dėl to gyvens ilgiau, - sako dr. Thomas Perls, Bostono universiteto medicinos profesorius. - Moterų, kurios vėlai pastoja, reprodukcinė sistema išlieka ilgiau aktyvi, taigi, ir organizmas lėčiau sensta, tad moterys ilgiau gyvena".

Ilgalaikio tyrimo metu buvo tiriama daugiau kaip 500 moterų. Mokslininkai norėjo sužinoti, kaip moters gyvenimo amžius susijęs su tuo, kada ji gimdė paskutinį savo vaiką. Nustatyta, jog moterys, kurios paskutinį vaiką gimdė po 33 metų, turi dvigubai daugiau šansų sulaukti 95 metų ir daugiau, palyginus su tomis moterimis, kurios paskutinio vaiko susilaukė iki 29 metų.

Mokslininkai mano, kad šis tyrimas svarbus genetiniu požiūriu. „Jeigu moters genų kombinacija leidžia jai ilgiau išlikti vaisingai ir ilgiau gyventi, yra tikimybė, kad tai perduodama kitoms kartoms. Tai gali padėti suprasti, kodėl iš šimto ir daugiau metų sulaukusių žmonių yra iki 85 proc. moterų ir tik 15 proc. vyrų", - sako tyrimo autorius dr.T.Perls.

Šio tyrimo rezultatai panašūs anksčiau atlikto tyrimo rezultatams. Jo metu buvo nustatyta, jog moterys, gimdžiusios po 40, keturis kartus dažniau sulaukia 100 metų ir daugiau, negu moterys, kurios baigė gimdyti dar būdamos jaunos.

Šio tyrimo rezultatai paskelbti JAV medicinos žurnale „Menopause".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis