Ko žiemą reikia saugotis nėščiajai?

Laukiatės kūdikio ir norite dar kartą su savo antrąja puse kelias dienas romantiškai praleisti kalnuose? O gal geriau nuskristi kažkur, kur šilčiau? Čia rasite atsakymus į svarbiausius klausimus apie žiemos atostogas nėštumo laikotarpiu.

Jauki trobelė vidury sniegu nuklotų kalnų – jūs taip pat svajojate apie romantiškas žiemos atostogas? Ir klausiate savęs, ar nėštumo metu tai leistina? Viską išsiaiškinsite, tereikia pasirinkti jus dominantį klausimą.

Šią žiemą dar kartą mielai išvykčiau į kelionę – ar galima tai daryti nėštumo laikotarpiu?

Jeigu jūsų nėštumas klostosi be jokių problemų, kodėl gi ne? Geriausias metas kelionėms yra tarp penkto ir septinto nėštumo mėnesio. Gydytojai pataria nekeliauti pirmą nėštumo trimestrą ne šiaip sau. Kol vaisius nėra įsitvirtinęs gimdoje, yra didesnė kraujavimo ir persileidimo rizika. Taip pat nepatariama leistis į keliones ir paskutiniais nėštumo mėnesiais, nes visada išlieka tikimybė pagimdyti anksčiau planuoto laiko.

Ar galima nėštumo metu atostogauti kalnuose?

Iš esmės atostogos kalnuose nėštumo laikotarpiu nėra draudžiamos, tačiau kopimo į kalnų viršūnes (net su keltuvais) vertėtų atsisakyti. Viršuje sumažėja oro slėgis, todėl didesniame nei 1800 metrų aukštyje nėščiai moteriai gali pradėti stigti deguonies. Vadinasi, tas pats galioja ir vaisiui.

Ar kūdikis jaučia, kad lauke yra šalta?

Net jeigu lauke labai šalta, o išėjus pasivaikščioti žieminis paltas ties pilvu neužsisega, baimintis neverta – kūdikiui jūsų pilve niekada nebūna šalta. Nuo išorės temperatūros jį apsaugo oda, riebalinis sluoksnis, raumenys, pilvaplėvė, gimdos sienelė, amniono maišelis ir vaisiaus vandenys. Net jeigu nėščia moteris plaukia šaltame vandenyje, kūdikis šalčio nejaučia. Tokiu atveju būsimos mamos organizmas tarsi įjungia papildomą šildymą ir suintensyvėja kraujotaka išorinėse kraujagyslėse.

Vis dėlto, daugelis besilaukiančių moterų yra pajautę, kad šaltyje mažylis ima intensyviau judėti. Taip jis netiesiogiai reaguoja į nemalonų šaltį – jis jaučiasi taip pat, kaip jaučiasi mama.

Ar galima kūdikio besilaukiančiai moteriai užsiiminėti žiemos sporto šakomis?

Ir taip, ir ne. Žinoma, sportas teigiamai veikia nėštumą. Romantiškam pasivaikščiojimui žiemą nėra jokių kontraindikacijų. Tas pats galioja ir lengviems žygiams, jeigu nekopiama aukštai į kalnus. Slidinėjimas ugdo ištvermę, tačiau pernelyg ilgų distancijų turite vengti. Taip pat sveikatą teigiamai veikia ir čiuožimas, tačiau niekas nėra apsaugotas nuo kritimo ant ledo, o tai yra didelė rizika vaisiui.

Ar galiu slidinėti nėštumo metu?

Net jei esate prisiekusi slidininkė, nepaisant visko, nėštumo metu slidžių verčiau atsisakyti, nes pernelyg didelė kritimo galimybė. Jeigu vis dėlto šio malonumo visiškai atsisakyti nenorite, jokiu būdu nesirinkite ekstremalių slidinėjimo trasų!

Žiemos metu mieliau skrisčiau į šiltus ir saulėtus pietus, kuri šalis geriausiai tinka nėštumo laikotarpiu?

Visos šalys, kur infekcijų rizika nėra labai didelė. Bet kokiu atveju, prieš užsisakydama kelionę privalote pasitarti su savo ginekologu. Be to, kelionė lėktuvu neturėtų trukti ilgiau nei keturias valandas. Ilgesnis sėdėjimas lėktuve gali sukelti problemų jūsų kojų venoms.

Kai sugrįžus į lietuvišką žiemą išvengti persišaldymo?

Valgykite daug vitamino C turinčių vaisių ir daržovių (pavyzdžiui, citrusinių vaisių, kivių, paprikų), kurie apsaugos jūsų imuninę sistemą ir neleis jums taip lengvai peršalti.

Kur dar galima pasilepinti maloniu poilsiu nėštumo laikotarpiu?

Norite nėštumo metu palepinti save poilsiu? Jokių problemų. Daugybė viešbučių be kitų paslaugų siūlo akupunktūrą, masažus, nėščiųjų gimnastiką, ajurvedos procedūras nėščioms moterims ir kitas panašias paslaugas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis