Nėštumo metu mylintis peršti ir „degina": pataria ginekologė

Vaikelio laukimas neretai pakeičia poros gyvenimą. Taip pat - ir intymų ryšį.

Vienos moterys seksą visiškai pamiršta. Tuo tarpu kitoms lytinis potraukis tik sustiprėja. Daugelis mylėdamosi jaučia nepatogumą. Apie šiuos ir kitus lytinio gyvenimo nėštumo metu ypatumus konsultuoja medicinos centro „Maxmeda“ gydytoja ginekologė dr. Žaneta Kasilovskienė.

Austėja, 32 m.

„Gandrus kvietėme ilgiau nei metus. Pirmasis nėštumas nebuvo sėkmingas. 9 sav. „lėliukas" nustojo vystytis, teko ryžtis valymui. Lyg to dar būtų buvę maža, operaciją palydėjo sunkus ir nepaprastai skausmingas gimdos uždegimas. Teko dar kartelį gultis ant operacinės stalo, savaitę gerti antibiotikus.

Graužiau save ir vyrą, kad taip nutiko. Ieškojau kaltų...

Nuo skausmingų išgyvenimų praėjus maždaug metams viltis, kad turėsime kūdikį, įsižiebė vėl. Nėštumo testas vėl buvo teigiamas.

Vaikelio laukimą lydėjo visi nėštumui būdingi požymiai: buvo silpna, jaučiausi mieguista, „varė" dažnai šlapintis, užkietėjo viduriai, nuolat pykino, o rytais tradiciškai išsivemdavau.

Septintą nėštumo savaitę pasirodė kraujingų išskyrų.

Išsigandusi ankstesnės patirties nieko nelaukusi kreipiausi į gydytoją. Ginekologė apžiūrėjo, diagnozavo padidėjusį gimdos tonusą, skyrė reikiamą gydymą, patarė laikinai susilaikyti nuo lytinių santykių. Nors mano sveikatos būklė netrukus pagerėjo, o nėštumas iki pat gimdymo nebebuvo lydimas jokių rizikų, intymaus artumo su vyru iš dalies vengiau visus kitus mėnesius. Kodėl? Nes mylintis nuolat perštėdavo, kartais netgi degindavo, buvo nepatogu, nemalonu. O kur dar mintys, kad TAI gali būti kokios nors rimtos bėdos pradžia, o kas, jei padarysiu žalos mažyliui? Raimundas, ačiūdie, buvo supratingas ir kantrus."

Raimundas, 34 m.

„Kai Austėja vėl pastojo, didžiausias mano noras buvo, kad šį kartą viskas būtų gerai. Nėštumo pradžioje jai pradėjus kraujuoti buvau labai išsigandęs. Visos mintys sukosi tik apie vaikelį. Vėliau jos sveikata pagerėjo, bet kai mums mylintis Austėja nepatirdavo malonumo, tik nepatogumą, nusivyliau, sutrikau. Tačiau stengiausi ją suprasti, įtikinėjau, kad viskas susitvarkys, reikia tik palaukti, galbūt labiau atsipalaiduoti. Žinoma, norėjosi dažnesnio intymaus artumo, bet buvo taip, kaip buvo. Ir nieko čia nepakeisi. Tokia savita abstinencija, be to, tai juk laikina.

Nuolat sau kartojau, kad vaiko norėjome abu, tad abu dėl jo turime ir šiek tiek aukotis. Austėja turėjo išgyventi nemažai fiziologinių pokyčių: ją pykino, nuo pat nėštumo pradžios ji dažnai lakstė į tualetą - per naktį net po kelis kartus. O kur dar gimdymo skausmai...

Matydamas savo žmoną, supratau, kad pakentėti galiu ir aš. Be to, meluosiu sakydamas, kad sekso per tuos devynis mėnesius visai nebuvo. Juk yra ir daugiau pasitenkinimo būdų - ne tik tradicinė sueitis. Džiaugiuosi tuo, kad su žmona šiuo klausimu sutarėme."

Daugybė porų, išklausę šią dviejų žmonių išpažintį, turbūt atpažino savo patirtį. Kodėl mylėjimasis per nėštumą daugeliui moterų sukelia tiek nepatogumų, gydytojos ginekologės teiraujasi pati Austėja.

Austėja: Mylintis man perštėdavo, „degindavo" nuo pirmųjų nėštumo savaičių. Kodėl?

Gydytoja: Turbūt teko girdėti, kad pastojusios moters organizme nuo pat pirmų gyvybės užsimezgimo akimirkų vyksta hormoniniai pokyčiai. Jūs - ne išimtis. Pasikeitė hormonų estrogeno ir progesterono santykis, pirmojo sumažėjo. Dėl to pakito makšties gleivinės mikroflora. Labai svarbu, kad ši būtų rūgšti, nes tik tokia terpė patikimai sunaikina į ją patekusias bakterijas, kurios gali sukelti įvairius uždegimus.

„Deginti" ir perštėti mylintis gali ir dėl trinties, kuri atsiranda makščiai paburkus, patinus. Tokio pobūdžio tinimus lemia nėščios moters organizme pasikeitusi kraujo apytaka - jo perfiltruojama maždaug ketvirčiu daugiau, tad daugiau priplūsta ir į kraujagysles, taip pat - ir į tarpvietės.

Nemalonius pojūčius iš dalies gali sukelti ir... vyro sperma, mat ji - šarminė terpė. Makšties gleivinės mikroflora ir taip jau nebe tokia, kokia turėtų būti, o sperma ją dar labiau „atskiedžia". Vadinasi, susidaro puikios sąlygos gyvuoti į makštį patekusioms bakterijoms. Be to, svarbu atminti, kad būsimos mamos imunitetas yra silpnesnis nei įprastai. Bakterijos iš išangės per tarpvietę nesunkiai pasiekia makštį. Rezultatas - įvairūs uždegimai, disbakteriozė.

Jei nėštumo pradžioje dėl nepatogumo mylintis galima kaltinti hormonus, nėštumui įpusėjus neretai, be perštėjimo ir „deginimo", mylintis dar jaučiamas ir „tempimas", maudimas, skausmas. Nieko čia stebėtina - vaikutis auga, kartu su juo didėja ir gimda, kuri spaudžia vidaus organus. Moteris gali varginti veninių mazgų bėdos, hemorojus.

Austėja: Visus tuos devynis mėnesius jaučiausi tarsi patekusi į užburtą ratą. Noro mylėtis lyg ir buvo, bet pagalvojus, kad ir vėl perštės, jis labai greitai dingdavo.

Gydytoja: Nėščia moteris jautresnė ne tik fiziologiškai, bet ir psichologiškai, tad laukiantis tokia psichologinė būsena - natūralus dalykas. Ne itin malonūs potyriai iš tiesų gali paskatinti baimę, kad gali nukentėti vaisius, kad kitą kartą mylintis vėl perštės. Rezultatas - tarpvietės raumenys dar labiau spazmuoja, tad meilės malonumą tenka pamiršti galutinai (bent jau tą akimirką).

Austėja: Kaip sau padėti?

Gydytoja: Psichologinę įtampą neretai sumažinti padeda atviras kalbėjimasis su savo sutuoktiniu, gydytoju ginekologu. Tuo tarpu perštėjimą, „deginimą" efektyviai malšina tinkama intymi higiena, kartais pravartu panaudoti lubrikantą, specialių žvakučių, gelių. Kai kurias priemones reikia naudoti profilaktiškai dieną ar porą dienų prieš lytinius santykius, kitas, priešingai, - pasimylėjus. Daugelį jų galima įsigyti be recepto. Nenorint eksperimentuoti, žinoma, geriausiai pasitarti su gydytoju ginekologu. Perštėjimo ir „deginimo" pojūtis - jokia anomalija, tai nėra liga. Kas kita, jei jis nepraeina net ir vartojant specialių priemonių, jei kartu pakinta ir išskyrų spalva, kvapas, tirštumas. Tuomet į gydytoją ginekologą kreiptis būtina, galbūt reikalingi kokie nors tyrimai.

Antroje nėštumo pusėje nepatogumo mylintis neretai galima išvengti tiesiog pakeitus padėtį. Padidėjusių veninių mazgų, hemorojaus sukeltus skausmus apmalšinti padeda specialūs tepalai, tabletės.

Austėja: Kokios padėtys per nėštumą mažiausiai pavojingos ir skausmingos?

Gydytoja: Kai nėštumas artėja į pabaigą, mažiausiai žalinga vadinamoji „šaukštelių" padėtis, kai vyras ir moteris santykiauja iš šono. Kitas nei būsimai mamai, nei kūdikiui nežalingas sueities būdas - santykiavimas dviem lygiais, kai moteris yra šiek tiek aukščiau (guli ar pusiau sėdi ant lovos), o vyras žemiau (klūpo tarp moters kelių).

Austėja: Jei lauksiuosi kito vaikelio, ar patirsiu tokius pat nemalonumus?

Gydytoja: Greičiausiai taip, nors nebūtinai. Moters organizmas hormoninių pokyčių požiūriu į kitus nėštumus reaguoja beveik vienodai. Tačiau bendrai savijautai įtakos turi daugybė pačių įvairiausių dalykų, pavyzdžiui, priaugtas svoris, vaikelio padėtis gimdoje, pati nėštumo eiga, moters imunitetas tuo metu. Netgi metų laikas gali būti perštėjimo ar „deginimo" mylintis priežastis. Pavyzdžiui, šaltuoju metų periodu maudymasis baseine neretai paskatina dar labiau sutrikti makšties mikroflorą, mat į gleivinę patenka daugiau bakterijų. Antra vertus, per antrą ir vėlesnius nėštumus nebėra psichologinio aspekto. Jūs greičiausiai jau žinosite, kaip gali būti, kodėl taip būna, ir pan. Vadinasi, mažiau baiminsitės, nerimausite, kas malonumo per sueitį tikrai neprideda.

Austėja: Labiausiai neramu buvo dėl to, ar patiriamas nepatogumas gali būti žalingas vaikui.

Gydytoja: Ne, jei jį sukėlė ne infekcija. Jei perštėjimas, „deginimas", skausmas atsirado dėl uždegimo, kuris nebuvo laiku pastebėtas, gydytas, tuomet žala kūdikiui tikrai įmanoma. Liūdnų padarinių tokiu atveju gali sulaukti ir pati moteris: infekcijos nulemia didesnę plyšimų tikimybę gimdant, moteris gali labiau kraujuoti, gali būti, kad ilgiau gis audiniai.

Parašyk Redakcijai

Čia pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų.

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis