Visa tiesa apie svorį ir kalorijas nėštumo metu

Kiek rekomenduojama priaugti per nėštumą ir kaip pasiskirsto priaugti kilogramai?



Parsisiųskite Tavovaikas.lt programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kiek turėtumėte priaugti, priklauso nuo to, kiek svėrėte prieš nėštumą. Vidutiniškai per 40 savaičių sveika yra priaugti 10-12,5 kg. Nors Jungtinėje Karalystėje nėra konkrečių rekomendacijų, kiek reikėtų priaugti per nėštumą, Amerikos akušerių ir ginekologų koledžas lieknesnes moteris ragina priaugti kiek daugiau - apie 12,8-18 kg.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kas šokiruoja italą tėtį Lietuvoje?

9 kvailos frazės, kurias sako ir protingi tėvai

Priaugama per du paskutinius trimestrus, maždaug 0,5 kg per savaitę, kiek daugiau pačioje pabaigoje. Apie ketvirtadalis priaugto svorio (3-4 kg) bus jūsų kūdikio svoris; apie pusė (6 kg) - su nėštumu susijęs svoris (placenta, vaisiaus vandenys, gimda, papildomas kraujo kiekis, krūtų audinys); ir dar ketvirtadalį svorio (3-4 kg) sudaro priaugti kūno riebalai.

Kūno sudėties pokyčiai per nėštumą, jei priaugama apie 12,5 kg


Kūdikis 3,4 Placenta 0,65 Vaisiaus vandenys 0,8 Gimda 0,97 Krūtų audinys 0,41 Kraujas 1,25 Vanduo 1,68 Riebalai 3,35


Paprastai dėl progesterono poveikio daugiau riebalų atsiranda per antrą trimestrą ant viršutinės šlaunų dalies, klubų ir pilvo. Šių atsargų reikia energijai gauti vėlyvuoju nėštumo laikotarpiu, kai besivystančio kūdikio energijos poreikis yra didžiausias.

Vėlyvuoju nėštumo laikotarpiu ir po gimdymo kūnas gamina hormoną laktogeną. Sumažėjus suvartojamų kalorijų kiekiui, šis hormonas skatina naudoti tas riebalų atsargas kaip energiją besivystančiam kūdikiui ir motinos pienui gaminti. Iš tiesų šie papildomi riebalai nėra būtini, nes rizika suvartoti per mažai maisto nedidelė. Dauguma moterų ir taip turi pakankamai riebalų, kad energijos pakaktų, jeigu negautų jos su maistu.

Kokia rizika kyla, jeigu per nėštumą svorio priaugama per daug?

Jeigu turite antsvorio arba per daug kūno riebalų, gali padidėti kraujo spaudimas. Tai padidina ir tokių komplikacijų kaip gestacinis diabetas ir preeklampsija riziką. Dėl gestacinio diabeto kūdikis gali gimti didesnio negu normalus svorio, o preeklampsijos požymiai - pavojingai didelis kraujo spaudimas, ir ji gali progresuoti iki rimto, traukulius sukeliančio sveikatos sutrikimo. Moterys, turinčios daug antsvorio, rizikuoja pagimdyti labai didelius kūdikius, vadinasi, gimdant gali prireikti žnyplių arba cezario pjūvio. Kyla didesnė ir infekcijų, pavyzdžiui, šlapimo takų, rizika.

Ar nedaug kūno riebalų per nėštumą gali kelti problemų?

Jeigu jūsų sveikata gera ir svorio priaugate tiek, kiek rekomenduojama, nedaug riebalų neturėtų kelti rūpesčių. Daug moterų, kurios iš prigimties yra labai liesos, susilaukia sveikų kūdikių. Tačiau jeigu svorio priaugate labai mažai, turėtumėte pasitarti su akušeriu arba gydytoju.

Kokia rizika kyla, jeigu svorio priaugama per mažai?

Priaugti per mažai svorio nėštumo laikotarpiu nerekomenduojama, nes tai gali daryti neigiamą įtaką kūdikiui. Didesnė tikimybė, kad gimusio kūdikio svoris bus per mažas, jis bus per mažo ūgio ir jo galvos apimtis mus mažesnė negu normali. Jeigu nėštumo pradžioje jūsų svoris per mažas, stenkitės priaugti bent 12,5 kg.

Kiek kalorijų turėčiau gauti per nėštumą?

Per pirmuosius du nėštumo trimestrus papildomos energijos iš tiesų reikia labai nedaug. Tad, priešingai negu populiarus priežodis, jums visai nereikia valgyti už du. Sveikatos departamentas rekomenduoja nekeisti kalorijų kiekio. Per trečią trimestrą energijos poreikis padidėja, nes kūdikis auga, taip pat padaugėja su nėštumu susijusių audinių. Sveikatos departamentas pataria šiuo laikotarpiu suvartoti papildomas 200 kalorijų per dieną. Bet ši taisyklė turi ir išimčių, nes tai priklauso nuo to, kiek svėrėte iki nėštumo ir kaip aktyviai gyvenate per nėštumą. Turinčioms antsvorio moterims gali reikėti mažiau papildomų kalorijų, o nepakankamai sveriančioms - daugiau.

Tačiau kadangi esate sportininkė, jums gali ir neprireikti valgyti daugiau - dėl didėjančio pilvo keliamų nepatogumų įprastą fizinio aktyvumo lygį gali prireikti sumažinti. Jeigu smarkiai sumažinsite treniruočių krūvį, teks paderinti suvartojamo maisto kiekį, kad jis atitiktų jūsų fizinio aktyvumo lygį. Treniruotis per nėštumą galima, bet jums neabejotinai teks sumažinti treniruočių dažnumą ir (arba) intensyvumą per trečią trimestrą (dėl padidėjusio svorio ir fiziologinių pokyčių).

Ar pavojinga riboti kalorijų kiekį per nėštumą?

Daugumai sportininkių, kurios sunkiai treniruojasi, kad liktų liesos, būna sunku susitaikyti su per nėštumą priaugamu svoriu, joms gali kilti pagunda riboti riebalų kiekį suvartojant mažiau kalorijų. Ypač pažeidžiamos tos, kurių valgymo įpročiai linkę sutrikti. Tačiau laikytis dietų arba apriboti suvartojamų kalorijų kiekį per nėštumą pavojinga ir besivystančio kūdikio, ir motinos sveikatai.

Ilgesnį laiką vartojant per mažai kalorijų gali sutrikti kūdikio vystymasis ir jis gali gimti per mažas. Nevalgant arba valgant retai sumažėja cukraus kiekis kraujyje, todėl gali svaigti galva, apimti mieguistumas, sutrikti kūdikio raida. Tačiau besivystantis kūdikis yra stebėtinai atsparus ir, net jeigu motinai trūksta maisto medžiagų, kūdikis iš motinos atsargų pasiima viską, ko jam reikia. Taip gamta apsaugo kūdikį.

Ištrauka iš leidyklos „Briedis“ Anitos Bean knygos „Sportuojančių moterų mityba”. Tai antroji knyga iš serijos „Bėgimo enciklopedija“, kurioje pateikiama naudingos informacijos ir praktinių patarimų įvairiais klausimais: apie kūno įvaizdį, sveikus kaulus, mitybos poreikius, kūno svorio mažinimą ir didinimą, geležies stoką ir sportininkių mažakraujystę, treniruotes ir mėnesinių ciklą, treniruotes per nėštumą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis