Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Šviežios bulvės yra labai gardžios tiesiog paprastai išvirtos! Paskanintos sviestu, krapais, o šalia patiekiant šviežiai raugintų agurkų ir sūdytos varškės. Man tai – idealus patiekalas. Ką jau kalbėti apie šaltibarščių ir šviežių bulvių derinį.

Ką reikėtų žinoti ir kokių klaidų nepadaryti verdant bulves:

- Pirmiausia bulves, žinoma, reikia nuplauti. O tada jau skusti. Bet kitaip yra su šviežiomis bulvėmis - jų įprastu būdu skųsti nebūtina. Jas užtenka nuplauti ir imtis lengvesnio būdo: luobeles nušveisti šiurkštesniu šveistuku ar tiesiog šiurkštesne kempinės dalimi. Kai tuo tarpu senesnes bulves jau skutame skustuku ar lupame peiliu. Nuskutus išpjaustome bulvėms pajuodusias akis (gerai skamba, ar ne?).

- Jei yra pažaliavusių vietų, tokias bulves metame lauk, nes tose vietose yra nuodo solanino, kurio suvartojus per daug galima stipriai apsinuodyti.

Beje, bulves reikėtų laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, jei įmanoma - vėsiame rūsyje.

PARUOŠIAM BULVES VIRIMUI:

1. Bulves sudedame į didesnį dubenį, užpilame vandeniu ir nuvalome, nuskutame kempine tinka paprastos kempinės šiurkštesnė dalis, metalinis ar plastmasinis šveistukas). Dar vienas būdas nuvalyti bulves – sudėti jas į plastikinį maišelį, berti gerą žiupsnį rupesnės druskos, uždaryti maišelį ir stipriai patrinti vienas su kitomis, o tada bulves nuplauti.

2. Svarbu, kad bulvės būtų maždaug vienodo dydžio. Jei dydžiai skiriasi, supjaustome taip, kad būtų kuo vienodesni.

3. Bulves geriau pradėti virti šaltame vandenyje, kaip ir daugelį šakninių daržovių. Vandens pilti maždaug 1 cm virš bulvių, t.y., kad vos apsemtų, taip jos išvirs tolygiau. Dėl to paties tikslo jas geriau virti vienu sluoksniu.

4. Vandenį, kuriame virs bulvės, galima paskaninti taip: per pusę nuluptu svogūnu, lauro lapais, pipirų grūdeliais, česnako skiltelėmis, gvazdikėliais, žiupsniu kmynų, krapų, bazilikų stiebeliais (lapelius nuimam - juos susmulkinus galima bus paskaninti jau išvirtas bulves).

VERDAM BULVES:

5. Druską beriam iš pradžių, taip išvirusios bulvės geriau išlaikys savo formą (tuo tarpu ruošiantis gaminti bulvių košę, bulves reikėtų sūdyti 10 minučių pavirus). Druskos reiktų berti ~1 a.š./1 litrui vandens (ar užtenka druskos, geriausia tiesiog paragauti vandenį, kuriame bulvės verda - turi būti nei pernelyg sūru, nei per prėska). Verdam ant vidutinės ugnies, kad vanduo ne per daug kunkuliuotų.

6. Mažos šviežios bulvės išverda maždaug per 15 minučių, vėlyvesnės – per 20 minučių. Patikrinti, ar išvirė, galima į bulvę įsmeigus peiliu - jis turi smigti lengvai, o bulvė turėtų išslysti ir nepasikelti kartu su peiliu (tuo tarpu bulvei dar neišvirus, ji nenukris taip traukiama iš puodo).

7. Bulvėms išvirus reikia iš karto nupilti vandenį, kitaip jos prisigers vandens - bus vandeningos. Puodą dedam atgal ant viryklės, kur dar šiek tiek karšta ir paliekam be dangčio, kad likusi drėgmė išgaruotų.

Asmeninio albumo nuotrauka

KAIP PASKANINTI IŠVIRUSIAS BULVES?

8. Pasirinktais prieskoniais ar padažu paskaninam bulves ir uždengę dangtį gerai pakratom puodą, kad jie gerai pasiskirstytų. Būkit atsargūs, jei bulvės bus pervirusios, jos gali subyrėti. Šaukštu maišyti nederėtų, nes bulvės gali suirti.

KUO PASKANINTI IŠVIRUSIAS BULVES?

- Krapais. Smulkiai supjaustom ar suplėšom šviežių (arba šaldytų) krapų ir suberiam ant bulvių.

- Sviestu. Uždedam išlydyto sviesto gabalėlį ant dar karštų bulvių ir uždengę dangtį gerai jas pakratom. Arba įkaitintoje keptuvėje išlydome didesnį gabalėlį sviesto, sudedame išvirusias bulves ir kelias minutes apkepame.

Išlydom gabalėlį sviesto, nukaičiam, į jį suberiam smulkintus krapus, žiupsnelį druskos ir, jei patinka, 1-2 skilteles česnako.

Ant bulvių galima uždėti grietinės, lydyto sviesto ar valgyti tiesiog su rūgpieniu.

Asmeninio albumo nuotrauka

KITI PATIEKALAI:

✔ VARŠKĖ prie bulvių: varškę patrinam bulvių grūstuve, dedam kelis šaukštus grietinės, šlakelį pieno, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišom (jei norisi, galima skonį pastiprinti trinto česnako skiltele).

✔ SALOTOS prie šviežių bulvių: smulkiai supjaustome baziliką, jį užpilame šlakeliu aliejaus, beriame druskos (arba pilam sojos padažo), įmaišom kubeliais pjaustytą pomidorą.

✔ Jeigu lieka virtų bulvių, kitos dienos pusryčiams galite pasigaminti labai skanių apkepėlių:

Asmeninio albumo nuotrauka

į kepimo formeles dedam supjaustytas virtas bulves, jei turite, dar kokių nors virtų daržovių (šįkart naudojau apvirtą žiedinį kopūstą), taip pat labai tinka dėl rūgštelės įpjaustyti pomidoro gabaliukų, paskaninti ožkos ar paprasto balto sūrio gabaliukais, galima dar pagardinti kumpio gabaliukais ar dar geriau - jei liko vakarykštės virtos maltos mėsos gabaliukų/keptos vištienos ir pan.; galiausiai viską užpilam plakto kiaušinio ir grietinės užpilu, kepam 180-190 C ~30 min.

SKANIŲ PAPRASTŲ PATIEKALŲ!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis