Norint paruošti vidutinio dydžio (400-450 g) majonezo indelį, jums reikės:
- 2 didelių arba 3 mažų kiaušinių trynių;
- arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių;
- arbatinio šaukštelio citrinų sulčių;
- apie 200 ml alyvuogių aliejaus;
- apie 200 ml rapsų aliejaus;
- šaukštelio jūros druskos;
- žiupsnelio maltų baltųjų pipirų.
Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių, supilkite pastaruosius į indą ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Vėliau įstatykite dubenį į platesnį, pripildytą karšto vandens. Trynius palengva sukite mediniu šaukštu, kol jie sušils - patikrinkite pirštu, nes labai svarbu, kad tryniai būtų šilti. Tuomet į dubenį dėkite garstyčias, pilkite citrinų sultis ir vėl sukite mentele, o vėliau - elektriniu plaktuvu.
SVARBU plakti taip, kad dubuo nejudėtų, pvz., po dubeniu patyrusios majonezo gamintojos tiesia rankšluostuką arba prašo sutuoktinio pagalbos.
Sumaišykite alyvuogių ir rapsų aliejų. Plona srovele labai lėtai pilkite į dubenį, nenustodami plakti. O pabaigoje naminį majonezą pagardinkite druska ir pipirais.
Šis majonezas tinka ir prie kiaušinių, ir prie sumuštinių, arba kaip salotų pagardas.