Dienos receptas: džiovintų vaisių ir riešutų pyragas

Riešutai – mitybą įvairiais metų laikais praturtinantis maisto produktas, savo didžiuliu naudingųjų medžiagų kiekiu prisidedantis prie geresnės savijautos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jų sudėtyje esančios maistinės medžiagos prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto prevencijos.

Riešutai – sveikatai palankus produktas, savyje turintis daugybę naudingųjų medžiagų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jie vertinami dėl išskirtinių, sveikatą gerinančių mitybos elementų. „Visuose riešutuose galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, bei folio rūgšties. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, tai – organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas, prisidedantis prie blogojo cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad riešutai – gausus kalorijomis produktas, tad bendra jų dienos norma neturėtų viršyti 30 gramų", – teigia dr. E. Gavelienė. 


Riešutai yra ir svarbus skaidulų šaltinis. Anot gydytojos, šios medžiagos itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį. 100 g riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos. „Riešutai vienareikšmiškai yra tas maisto produktas, kurio verta skanauti kasdien, visais metų laikais. Beje, šis produktas puikiai tinka užkandžiavimui. Patartina skanauti po vieną riešutą, kruopščiai sukramtant ir pajaučiant skonio subtilybes. Šis procesas leidžia mokytis lėto, sąmoningo valgymo", – pataria specialistė. 


Pyragui reikės: 

230 g  miltų;

1 a. š. cinamono miltelių;

1 a. š. kepimo miltelių;

1 a. š.  druskos;

3 vnt. kiaušinių;

1 a. š. vanilės ekstrakto;

100 g rudojo cukraus;

230 g sviesto;

600–700 g riešutų ir džiovintų vaisių mišinio;

Citrinos žievelės;

Apelsino žievelės;

180 ml vandens.


Gaminimo eiga:

  1. Vidutiniame puode sumaišykite sviestą su džiovintais vaisias, ruduoju cukrumi, vandeniu ir užvirkite. Virkite maišydami 3–4 minutes. Nukelkite nuo ugnies ir palikite pastovėti 45 min arba kol atvės.
  2. Į indelį įmuškite kiaušinius ir juos išplakite. Kitame inde sumaišykite miltus su citrinos žievele, apelsino žievele, kepimo milteliais ir cinamonu.
  3. Į atvėsusį puodą su prieš tai virtais džiovintais vaisiais sudėkite kiaušinius, riešutus, kiaušinius ir miltus su priedais.
  4. Viską sudėkite į kepimo indą ir kepkite 160 °C temperatūroje apie 50 min. Po to uždenkite pyrago viršų folija, kad per daug neapskrustų ir kepkite dar 30 min.
  5. Iškepusį pyragą palikite atvėsti ir geriausia jį valgykite kitą dieną.


Skanaus!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis