Po Velykų liko kalnas kiaušinių? Su šiais patarimais pigiai ir gardžiai juos sunaudosite

o Velykų užsilikęs margučių kalnas šaldytuve daugeliui kelia galvos skausmą. Vis dėlto, tai proga pigiau ir tvariau pasigaminti gardžių užkandžių bei patiekalų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kietai virti kiaušiniai – tai baltymų ir vitaminų A, D, B12 šaltinis, tačiau per Velykas reikėtų vengti jų pertekliaus bei kiaušinių patiekalais mėgautis saikingai. 

Laiko patikrintas baltymų šaltinis


Daugelis neįsivaizduoja savo ryto be keptų ar virtų kiaušinių – tai bene klasikinis pusryčių patiekalas, o nei vienos Velykos neapsieina bent be vieno nudažyto margučio. Be to, jų ridenimas ar daužymas prie šventinio stalo – dar ir puiki pramoga, tad dažniausiai sėdime prie gausaus numargintų kiaušinių krepšelio.


„Virti kiaušiniai yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, turintis tinkamu kiekiu visas devynias nepakeičiamas aminorūgštis. Šios medžiagos reikalingos raumenims atkurti, augti ir bendrai sveikatai palaikyti. Viename dideliame kiaušinyje yra maždaug 6 g baltymų. Be to, virtuose kiaušiniuose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą D, vitaminą B12, vitaminą A, seleną ir choliną. Vitaminas D labai svarbus kaulų sveikatai, imuninei sistemai ir nuotaikai reguliuoti, o vitaminas B12 – nervų veiklai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Selenas yra stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, o cholinas svarbus smegenų sveikatai ir medžiagų apykaitai“, – vardija sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.


Tačiau ji įspėja, kad vartojant per daug kiaušinių, gali padidėti cholesterolio kiekis kraujyje ir tam tikrų sveikatos sutrikimų rizika: „Tai ypač aktualu asmenims sergantiems lėtinėmis metabolinėmis ligomis, pavyzdžiui dislipidemija ar cukriniu diabetu. O jautresnės virškinimo sistemos žmonėms dėl per didelio kiekio kiaušinių gali atsirasti nemalonūs jutimai pilve, ar netgi skausmas. Bet kuriuo atveju rekomenduočiau per Velykas visomis vaišėmis mėgautis saikingai, juk svarbiausia šventės metu – ne maistas, jis yra tik sudedamoji pasibuvimo dalis.“


Galima panaudoti ir pikantiškiems kepiniams


Anot ekspertės, dar vienas puikus būdas sunaudoti po Velykų likusius virtų kiaušinių likučius – panaudoti juos pigesniems, bet gardiems ir pikantiškiems kepiniams. Pavyzdžiui, greitai pagaminsite sluoksniuotos tešlos bandeles ir turėsite sotų užkandį.


„Pasigaminkite pikantiškų keksiukų ar bandelių, į jų tešlą įmaišydami kietai virtų kiaušinių, sūrio, žolelių ir prieskonių. Kietai virtus kiaušinius taip pat galite naudoti kreminiam kišui gaminti. Tokie pikantiški kepiniai puikiai tiks priešpiečiams, net pietums ar vakarienei, o mėgautis jais galima tiek karštais, tiek šaltais“, – rekomenduoja O. Suchočeva.



Kaip išsaugoti virtų kiaušinių perteklių?


Ji sako, kad net ir nespėjus sunaudoti virtų kiaušinių likučių po Velykų kitų patiekalų gamyboje, juos galima paprasčiausiai užkonservuoti ir tokiu būdu perteklių išsaugoti. Vienas iš tokių būdų – marinavimas.


„Kietai virtų kiaušinių likučius galima išsaugoti marinuojant juos aromatingame sūryme. Tiesiog pavirkite acto, vandens, cukraus, druskos bei prieskonių, pavyzdžiui, garstyčių sėklų, pipirų grūdelių ir lauro lapų, mišinį. Tuomet karštą marinatą užpilkite ant nuluptų kietai virtų kiaušinių sterilizuotame stiklainyje. Leiskite jiems atvėsti iki kambario temperatūros, tada stiklainį uždarykite ir bent savaitę palaikykite šaldytuve, kad išryškėtų skonis. Tokiu būdu konservuotais kiaušiniais galima pigiai, skaniai ir pikantiškai pagardinti salotas, sumuštinius ar mėsos patiekalus, o šaldytuve juos galima laikyti kelias savaites“, – pasakoja O. Suchočeva.


RECEPTAS


Sumuštiniai su kiaušinių užtepėle ir pesto


Sumuštiniams reikės:

120 g neriebaus majonezo;

60 g smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno;

20 g pesto;

Šiek tiek druskos;

Šiek tiek pipirų;

4 vnt. kietai virtų kiaušinių, susmulkintų;

3 vnt. kietai virtų kiaušinių baltymų, susmulkintų;

8 vnt. skrudintų kvietinės duonos riekelių;

Kelių špinatų lapų.


Gaminimo eiga:

  1. Nedideliame dubenyje sumaišykite pirmuosius penkis ingredientus. Švelniai įmaišykite kiaušinius ir kiaušinių baltymus. Užtepkite užtepėlę ant keturių skrebučių, ant viršaus uždėkite špinatų ir uždenkite sumuštinį likusiomis skrebučių riekelėmis.


Skanaus!




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis