Gydytoja: šie 5 produktai vaikams yra tabu

Kaip ir ant daugelio vaikiškų žaislų pakuočių, taip ir ant maisto produktų galėtume klijuoti lipdukus - vaikams iki trejų metų draudžiama. Jaunesnio kaip trejų metų vaiko virškinimo sistema dar tik formuojasi, tad jo skrandis yra gerokai jautresnis nei vyresnio amžiaus vaikų.

Kauno klinikų vaikų gastroenterologė docentė Rūta Kučinskienė pataria, kad šiuo laikotarpiu tėvelių pagrindinė užduotis yra pratinti vaiką prie kuo sveikesnių bei natūralesnių maisto produktų. Ne tik todėl, kad vaikelis augtų kuo sveikesnis ir stipresnis, bet ir formuotųsi jo sveikos mitybos įpročiai ir paaugęs jis nenorėtų žiūrėti į greito maisto restoranų pusę. Maisto produktų penketukas, kurių mažiausiems reikėtų vengti:


1. Energetiniai gėrimai ir limonadai

Šiuose gėrimuose yra daug dažų, saldiklių, todėl vaikams iki trejų metų yra dažnos alerginės ir maisto netoleravimo reakcijos, kurias provokuoja šie produktai.

Patarimas: geriausia šių gėrimų išvis nevartoti jokio amžiaus vaikams.


2. Maistas turintis daug E priedų

Mažo vaiko virškinimo sistema, virškinimo sistemos gaminami fermentai ir hormonai dar nėra tokie, kaip suaugusiųjų žmonių, todėl jų dieta turi būti - natūralus, neriebus, neaštrus, neturintis priedų maistas, kuris yra lengviau virškinamas. Pasitelkus tokį meniu vaikelis geriau auga.

Patarimas: mažiausieji vaikai turi valgyti tik natūralų maistą, be chemiškai susintetintų medžiagų.


3. Riešutai ir ledinukai

Šie maisto produktai turi smulkių dalelių, kuriomis galima paspringti ir tokiais atvejais, kurie yra labai dažni, vaikui reikia daryti bronchoskopiją.

Patarimas: riešutų ir ledinukų neduokite mažiems vaikams apskritai, ne tik maistui. Riešutas yra toks mažas, kad vaikas gali ne tik paspringti, bet ir žaisdamas įsikišti sau į ausį ar nosį, kas yra taip pat ne mažiau pavojinga.


4. Grybai

Tai labai sunkiai virškinamas produktas, kuris sukelia pilvo pūtimą, diskomfortą. Vaikui iki trejų metų jų nereikia duoti. 

Patarimas: mažiems vaikams grybų reikia vengti, o pabandyti galima vyresniame amžiuje.


5. Maistas, kuris žinomas, kad individualiai alergizuoja.

Gan populiarus alergizuojantis produktas yra medus - bitės surenka jį iš įvairiausių žiedadulkių, o jos daugeliui sukelia alergines reakcijas.

Patarimas: Visi pasaulio vaikai nėra vienodi. Linkusiems į alergijas reikia vengti alergizuojančių produktų. Tokiems vaikams iš pradžių reikėtų duoti po truputį maisto, kuris alergizuoja, kad pripratintume ir pažiūrėtume, ar ir bėgant laikui jis sukelia kokias nors reakcijas.

Didžiausias iššūkis kiekvienam tėveliui yra pasakyti "ne" savo vaikui. Tačiau patariama stengtis kuo anksčiau vaikui formuoti sveikos mitybos įpročius, tai padės vaikui atsisakyti įvairių pagundų ateityje. Taip išvengsime organizmo sutrikimų, juk mityba yra pagrindinis mūsų visų sveikatos pamatas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis