Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs

Lietuvių tautosakoje galima rasti pasakojimų, kad anksčiau kūdikiui į pieną buvo įpilama aguonų pieno, kad mažylis būtų ramesnis ir netrukdytų mamai dirbti namų ruošos darbus.

Nors aguonos Rytų Europos kultūroje žinomos nuo seno, o per Kalėdas mes ruošiame patiekalus su jomis, kiekvieną dieną jų vartoti nepatariama.

Aguonų ir narkotinių medžiagų – opioidų sąsaja akivaizdi. Aguonose - net 26 alkoloidų rūšys. Daugiausia jose morfino (medicinoje taikomas nuskausminamiesiems), kodeino (kosulį slopinančios medžiagos), papaverino, narkotino ir kt., įeinančių į opijaus sudėtį. Prinokusiose aguonų sėklose šių medžiagų yra mažiau.

Aguonos turi daug kalcio ir fosforo, pastarasis svarbus maisto medžiagų apykaitai, dalyvauja sintetinant baltymus, gaminant energiją, reikalingas smegenų,kepenų, inkstų biocheminiams procesams.

Vida Press

Kada galima duoti aguonų vaikams?

Griežtų rekomendacijų, kokio amžiaus vaikui galima duoti aguonų, nėra. Bet svarbu atminti, kad prie aguonose esančių medžiagų yra priprantama. Be to, suvalgius jų daugiau, gali užkietėti viduriai, o ir slopinamasis (raminamasis) aguonų poveikis ne visada reikalingas.

Dauguma vakarų šalių pediatrų rekomenduoja gaminių su aguonomis duoti ne jaunesniems kaip 2-3 metų vaikams ir ne dažniau kaip kartą per savaitę. Aguonos – nealergizuojantis maisto produktas.

Vida Press

Jeigu turite vyresnių vaikų ir ketinate atlikti šlapimo tyrimą norėdami sužinoti, ar jis nevartoja narkotinių medžiagų, įsitikinkite, kad tyrimo dieną ir dieną prieš tai vaikas nevalgė gaminių su aguonomis. Atlikti tyrimai parodė, kad suvalgius 1-2 bandeles su aguonomis, šlapime net 24 valandas gali būti randama opioidinių medžiagų, tai yra, rezultatas bus teigiamas.

Vida Press

Įdarytas moliūgas

Reikia:

1 nedidelio moliūgo;

5 saujų plikytų ryžių;

2 saujų razinų;

2 saujų aguonų;

0,5 litro pieno;

1 šaukšto sviesto;

2 šaukštų cukraus.

Moliūgą nuplaukite, nupjaukite viršų, išskobkite tiek, kad liktų apie 1,5 cm minkštimo.

Ryžius, aguonas, razinas nuplaukite. Moliūgo minkštimą ir sviestą supjaustykite kubeliais - ir viską sumaišykite. Įdėkite cukraus.

Masę sukrėskite į moliūgą, užpilkite pienu (ji turi apsemti moliūgo turinį).

Kepkite orkaitėje apie 2 val.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis