Jūs nustebsite sužinoję, kodėl vyrai BIJO tapti tėčiais

„Brangusis, aš laukiuosi!“ – į šią frazę vyrai reaguoja labai skirtingai. Kai kurių reakcija būna tokia, kad jos nebesinori patirti antrą kartą. Kodėl vyras bijo tapti tėvu? 8 dažnai pasitaikančios priežastys.

Bijo, kad nesugebės išlaikyti šeimos


Vyras, kuris nepasitiki savo jėgomis ir galimybėmis, šeimos pagausėjimo klausimą stengsis atidėti kiek įmanoma ilgiau. Nėštumo laikotarpiu ir gimus mažyliui jis nuolat nerimaus, ar sugebės su viskuo susidoroti. Tokiam vyrui baimė neleis iki galo mėgautis tėvystės džiaugsmais. Jis galvos: „Štai, vaikas jau žengia pirmuosius žingsnius, kiek čia liko ir iki mokyklos. O jau tada kiek bus išlaidų...“ Arba – „dukrai tai pirmoji žiema, bet šis kombinezonas kitais metais jau bus per mažas. Iš kur gauti tiek pinigų?“


Šios baimės ne tiek susijusios su realiomis vyro pajamomis ar socialiniu statusu, kiek su paties vyro pasitikėjimu savimi. Tokios baimės gali būti būdingos vyrui, užaugusiam be tėvo, kai vienintelė šeimos išlaikytoja buvo vieniša mama. Jis puikiai atsimena, kaip sunku buvo mamai dirbti dviejose darbuose, ir atsineša šį modelį į savo gyvenimą – „kai užaugsiu, man reikės taip pat sunkiai dirbti, kaip mano motinai. Mažai matysiu savo šeimą ir vis vien nesugebėsiu suteikti visko, kas reikalinga.“ Jei mylinti žmona paaiškins, kad yra pasirengusi visus sunkumus įveikti kartu ir nereikalaus nerealių dalykų, vyras po truputį nustos jaudintis.


Tačiau šios baimės nereikėtų painioti su savanaudiškumu, kai vyras paprasčiausiai nenori dėl vaiko aukoti savo jėgų, laiko ir pinigų. Tokioje situacijoje frazę „nesu pasiruošęs išlaikyti šeimą“ reikėtų suprasti kaip „nesu pasiruošęs aukoti savo interesų ir norų ant šeimos altoriaus.“


Bijo tapti ne toks svarbus moters akyse


Gimus vaikui, situacija šeimoje pasikeičia – vaikas įsikuria tarp tėvų ir tampa centrine figūra namuose. Jaunasis tėtis netenka nemažos dėmesio dalies, ir tai normalu. Tačiau yra vyrų, kurie šių permainų nepriima natūraliai, kurie jaučia diskomfortą ir vaiką vertina kaip konkurentą kovoje dėl moters meilės. Tokie jausmai kyla pasąmonėje ir primena mūsų gyvūnišką prigimtį – ne veltui laukinėje gamtoje gyvūnų patinai kartais nužudo savo jauniklius, kad patelei nebereikėtų jų maitinti ir ji vėl būtų seksualiai aktyvi.


Moteris pati turėtų pasirūpinti, kad vyras nekonkuruotų su mažyliu. Verčiau lai vyras padeda rūpintis vaiku – taip formuosis tvirtesnis tėvo ir vaiko ryšys ir konkurencija po truputį išnyks.


Bijo, kad negalės nutraukti santykių


Moters nėštumas vyrui neigiamų emocijų gali sukelti ir tuo atveju, jei jis nėra tikras, kad išsirinko tinkamą moterį. Atrodytų, moteris vyrui patinka, yra tinkama ilgalaikiams santykiams, bet vyras jaučia, kad jo paieškos dar nesibaigė. Žinoma, neatsakingas žmogus nelabai dėl to jaudinsis – sužinojęs nedžiuginančią naujieną jis tiesiog dings. O atsakomybės jausmu pasižymintis žmogus negalės paprasčiausiai nutraukti santykių žinodamas, kad moteriai ir mažyliui būtina bent jau materialinė pagalba.


Bijo, kad pasikeis gyvenimo stilius


Atsakingas vyras supranta, kad gimus vaikui, gyvenimo pobūdis neišvengiamai pasikeis. Vyras, kuris nenori nieko keisti, sako: „Bet mes nebegalėsime tiek keliauti... Gal apie vaiką pagalvosime grįžę iš kelionės?“ Neatsakingam vyrui, suprantama, tokių klausimų net nekyla: yra vaikas, nėra – jis ir toliau gyvens kaip gyvenęs ir net nesusimąstys, kad moteriai galbūt reikalinga pagalba.


Bijo, kad nesugebės būti geru tėvu


Tokia baimė dažniausiai kankina vyrus, kurie neturėjo tinkamo savo tėvo pavyzdžio. Jie iki galo nesupranta, ką reiškia būti tėvu, kokios tėvo užduotys ir atsakomybės. Dažnai tokie vyrai bijo, kad nesugebės užauginti gero vaiko, nes nemokės su vaiku komunikuoti ir prie jo prisitaikyti, nežino, ką tėvas turėtų perduoti savo vaikui, koks artimas turėtų būti jų kontaktas.


Bijo dėl savo moters


Kai kurie vyrai baiminasi dėl moters sveikatos. O jei jai kas nutiks? Ypač šios baimės kankina, kai moteris nėra labai jauna. Tai net gali vyrą priversti atsisakyti minčių apie vaiką. Žiniasklaidoje daug pasakojama apie pavojus, susijusius su vėlyvu nėštumu ir gimdymu. Itin rūpestingi vyrai skaito šią informaciją ir kartais uždraudžia moterims net galvoti apie galimybę pastoti.


Bijo, kad moteris praras formas


Jokia paslaptis, kad vyrai myli akimis. Kai kuriems vyrams fizinis patrauklumas išlieka pagrindiniu kriterijumi visą gyvenimą, tad jie sunkiai pakelia mintį apie mylimos ir tokios tobulos moters nėštumą. Jie nuolat atidėlioja šį klausimą, nes bijo, kad gražuolė išnyks, ir po gimdymo jam teks gyventi su visiškai kita moterimi.


Bijo, kad vaikas ne jo


Moteris, visus devynis mėnesius nešiodama vaiką po širdimi, neturi jokių abejonių, kad yra jo mama. O vyras visą šį laiką laukia, kol vaikas pasirodys šiame pasaulyje ir pažvelgęs į jį jis galės pasakyti: „Mano kopija!“ Žinoma, giliai širdyje jam kirba abejonė „O jeigu tėvas ne aš?“ Jei realaus pagrindo įtarimams nėra, šį laukimą jis išgyvena palyginti ramiai. Savo ruožtu, protinga moteris planuodama nėštumą darys viską, kad vyro nekankintų tokios mintys, ir stengsis išvengti jį gąsdinančių situacijų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis