Kaip vyrui tapti geru tėčiu

Tapti tėvu nesunku, o štai juo būti – labai nelengva. Biologine prasme tapti tėvu labai paprasta. Žmogiška prasme tai reikalauja kur kas daugiau pastangų. Tas, kuris nori būti geru tėvu, rūpinasi savo atžalomis ir tai daryti pradeda dar iki jų gimimo.

Kaip tapti tėvu dar iki vaiko gimimo

Kai vyrai išgirsta džiugią žinią, kad taps tėvais, dažnai pagalvoja, kad turi dar devynis mėnesius laisvo laiko, kuriam pasibaigus rimtai imsis naujų pareigų. Tačiau geras tėvas imasi šios atsakomybės nuo pat pirmų dienų, dar gerokai prieš gimstant mažyliui.

Nėštumo metu būsimas tėvas turi kaip įmanydamas rūpintis savo moterimi, padėti jai šiuo nelengvu laikotarpiu. Jis turėtų reguliariai lydėti savo moterį pas gydytojus, kartu eiti į pasiruošimo gimdymui ir vaiko auginimui kursus. Taip vyrui pavyks suprasti daug naujų dalykų ir iš anksto užmegzti ryšį su savo kūdikiu.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Nijolė Pareigytė-Rukaitienė: dukra nėra ragavusi saldainių

Kaip susigrąžinti formą po gimdymo: pataria kineziterapeutė

Tėvystė - nauja situacija vyro gyvenime

Kai gimsta vaikas, apsiverčia visos šeimos gyvenimas, o ypač vyro. Be to, nereikia pamiršti, kad šiais laikais vaidmenų pasiskirstymas tarp vyrų ir moterų nebėra toks ryškus kaip buvo kadaise. Jau praėjo laikai, kai naujagimiu rūpinosi – jį maitino, vystė ir glamonėjo – išskirtinai tik moteris. Šiais laikais ir vyrai, kurie paprastai dar ir dirba, vis labiau įtraukiami į vaiko auginimą ir namų ruošos procesą. Bent jau iš pradžių ši situacija vyrams kelia sunkumų, nes jiems praktiškai nebelieka laisvo laiko ir drastiškai nukenčia asmeniniai interesai. Kad neiškiltų rimtų problemų, naujai iškepti tėvai nuo pat pradžių turi apie tai atvirai kalbėtis.

Vida Press


Ar labai užimtas tėvas yra blogas tėvas?


Tėvai greitai pastebi, kad dėl profesijos jiems lieka mažai laiko atžaloms. Jie mielai kasdien savo sūnui ar dukrai skirtų gerokai daugiau laiko. Dėl to juos nuolat apninka abejonės ar net baimė, kad jie nepakankamai suvokia jiems priklausančias tėvo pareigas, joms skiria per mažai laiko.


Vis dėlto, įvairiais tyrimais įrodyta, kad vaikai šią situaciją vertina ne taip griežtai. Jiems svarbu, kad tėvas apskritai yra, o kaip dažnai ir kiek laiko su juo būna – tai jau antraeilis klausimas. Todėl abejojantys tėvai turėtų nusiraminti ir žinoti, kad kol savo laisvalaikį – kad ir menką – skiria atžaloms, jie tikrai nėra blogi tėvai.


Auklėjimas per tėvą


Kadangi motinų ir tėvų charakteriai kartais labai skiriasi, gali skirtis ir jų auklėjimo stiliai. Iš esmės, tėvo požiūris į auklėjimą kiek daugiau griežtesnis nei motinos. Paprastai iškilus problemoms vyras reaguoja greičiau ir impulsyviau. Todėl abu tėvai turi susitarti dėl argumentų ir iškristalizuoti bendrą auklėjimo stilių. Jeigu jie to nepadarys, gali savo atžalai sukelti rimtų baimių, kurios gali neigiamai paveikti vaiko raidą. Abu tėvai privalo būti pakankamai griežti, tačiau vaikas niekada neturi jaustis tarsi atstumtas. Net ir konfliktinėse situacijose jis turi suvokti savo tėvus kaip globojančius asmenis. Be to, nereikia pamiršti, kad berniukai dažniausiai orientuojasi į tėvus, o mergaitės – į motinas.


Klaidų bus, ir jų nereikia bijoti


Kiekvienam vyrui siekis būti geru tėvu tampa tikru iššūkiu. Tačiau tai nereiškia, kad tėvo vaidmenį visuomet privalote atlikti idealiai. Paprastai pakanka, kai tėvas savo atžalai skiria kaip įmanoma daugiau savo laisvalaikio ir dėmesio. Protingas balansas tarp griežtumo ir meile grįsto auklėjimo turėtų sudaryti tėvystės pagrindą, nes būtent tai optimaliai užtikrina teigiamą vaiko vystymąsi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis