TIK VYRAMS: kaip iš tiesų jaučiasi nėščia moteris?

Tai, kad vyras ir moteris yra kilę iš skirtingų planetų, šiandien neabejoja beveik niekas. Kaip vyrui geriau suprasti, kaip jaučiasi jo mylimoji nėštumo metu? Parengėme trumpą devynių mėnesių apžvalgą.

Pirmasis nėštumo trimestras: pirmieji trys mėnesiai

Kad ir kaip planuotumėte nėštumą, lauktumėte dviejų brūkšnelių teste, sužinojus apie būsimą vaikelį, poras apima tam tikras jaudulys ir į galvą lenda daugybė klausimų: kas, kaip, kur, kada... Moteriai taip pat reikia laiko apsiprasti su mintimi apie nėštumą.

Moters nuotaikos šiuo metu keičiasi dažniau, negu paprastai. Ją sujaudina per televizorių pamatytas kūdikio vaizdas, ji supyksta dėl vyro parneštų rožių, nes... šios turi spyglių! Moters nuotaikų chaosui įtakos turi ir rytinis pykinimas, dažnai moteris kamuojantis pirmus tris mėnesius.

TAIP PAT SKAITYKITE:
6 motinystės rekordai, įrašyti į Gineso rekordų knygą
Linksmas video, kuriame šunys moko kūdikį šliaužti

Po džiaugsmo sužinojus apie nėštumą, natūraliai kyla nerimas: ar būsime geri tėvai, kaip keisis mūsų gyvenimas ir tarpusavio santykiai.
Shutterstock nuotr.

Kaip rodo patirtis, ne visada jis būna tik rytinis, kartais pasireiškia vakarais, o kartais trunka nuo ryto iki vakaro. Žinoma, pagulėti lovoje jūsų moteriai būtų labai sveika, tačiau dažniausiai pirmus mėnesius tai neįmanoma - reikia skubėti į darbą ir dirbti, kaip visada.

Jautri moteris pirmus tris mėnesius negali visiškai atsipalaiduoti ir dėl ankstyvojo persileidimo tikimybės, ypač, jeigu jau yra patyrusi jo skonį. Dėl to ji gali nebenorėti taip dažnai mylėtis.

Antrasis nėštumo trimestras: ketvirtas - šeštas mėnesiai

Šiuo nėštumo metu ima ryškėti moters pilvukas. Dabar jau galima akivaizdžiai pamatyti, kad gyvenimas keičiasi iš esmės. Moteris nešioja kūdikį, kuris yra priklausomas nuo jos įpročių ir gyvenimo būdo. Galima sakyti, ji dabar gyvena dviejų žmonių gyvenimus: savo ir negimusio mažylio. Prieš pakeldama vyno taurę, prieš pirkdama bilietą atostogoms į egzotišką šalį, ji pagalvoja, o kaip tai paveiks negimusį mažylį. Moteriai tenka nemaža atsakomybės našta, pasistenkite, kiek tai įmanoma, dalintis ja.

Pradėjus augti pilvukui, moteris gali susidurti su strijų problema: tai mažos rausvos raukšlelės, išvagojančios jos odą. Ji gali jaustis nemaloniai dėl to, todėl papildomas „Kokia tu esi graži" dar niekam nepakenkė.

Artėjant gimdymui moterį gali apimti ne viena baimė: ar skausmas bus ištveriamas; ar vaikas gims sveikas ir panašios.

Nemanykite, kad šiuo metu nebus ir gražių nėštumo akimirkų, žinoma, jų bus! Pagaliau daugeliui moterų baigiasi pykinimas, jos jaučiasi energingesnės ir žvalesnės. Šiuo metu imami jausti pirmieji vaikučio judesiai, akimirka, kuri yra labai jaudinanti ir žavi. Iš pradžių judesiai būna nestiprūs, lyg pilve kažkas banguotų, o vėliau mažylio judesius galėsite pajusti ir jūs, pridėjęs ranką prie pilvuko.

Ultragarso metu jau gali paaiškėti būsimo vaikučio lytis. Kad ir kokia ji būtų, net neabejojame, kad mylėsite vaikelį iš visos širdies. Priminkite tai saviškei.

Trečiasis nėštumo trimestras: septintas - devintas mėnesiai

Tai sunkus laikas jūsų moteriai. Priaugti kilogramai, didelis pilvukas - ji greitai pavargsta, tampa sunku rasti patogią miego pozą naktį, dėl to ima kamuoti nemiga. Vidutiniškai per devynis mėnesius svorio priaugama 12 - 14 kilogramų, tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai svorio prieaugis būna ir 20, ir net 30 kilogramų! Moteris gali jaustis nelaiminga, nes negali be poilsio užlipti į penktą aukštą ar per atostogas prie jūros taip ir neišdrįsta apsirengti maudymosi kostiumėlio.

Šiuo laiku moterį gali apnikti sapnai, kuriuose ji gimdo, apima baimė dėl artėjančio gimdymo, skausmo, dvejonės dėl nuskausminamųjų pasirinkimo, jūsų dalyvavimo gimdyme.

Antrasis nėštumo trimestras - bene geriausias metas: blogavimai ir nuotaikų kaita baigėsi, gimdymo baimė dar nekamuoja.
Shutterstock nuotr.

Jeigu dar neturėjote progos, pasiūlykite žmonai apsilankyti nėštumo kursuose. Bendraukite su vaikučių susilaukusiomis šeimomis - atviri pokalbiai ir naujos žinios yra puikus vaistas nuo baimės.

Aiškiai susitarkite, kaip jūs padėsite gimdymo metu: ar palydėsite iki ligoninės, ar dalyvausite gimdyme ir galėsite išeiti Tėvystės atostogų, kurios Lietuvoje galimos kiekvienam dirbančiam vyrui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis