Nesidomi žaislais, nori tik telefono ir kompiuterio: ką patars psichologė

Ne viena šeima pastebi, kad šiuolaikiniai vaikai lėles, kamuolius ir mašinytes mielai iškeičia į žaidimus telefonais ar kompiuteriais. Panašų klausimą susirūpinusi mama pateikė ir portale "TavoVaikas.lt" konsultuojantiems psichologams.

Laura klausia:


"Turiu 3 metų mergaitę, ji eina į darželį. Jos problema yra ta, kad ji nesugeba žaisti arba pabūti vienoje vietoje. Ji visada prašo mano telefono ir žiūri internete filmukus. Aš norėčiau, kad ji žaistų su savo žaislais, aš galėčiau jai sekti pasakas ir daryti viską kartu, bet ji tik pradeda isterikuoti, eina į lovą ir galiausiai arba nurimsta, arba užmiega".


Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Anastasija Pilkionienė, www.ipi.lt.


Sveiki, Laura, kaip matau, auginate gana aktyvią, smalsią ir norinčią būti savarankišką mergaitę. Dauguma jos amžiaus vaikų būna judrūs, nepasėdintys vienoje vietoje, galintys susikaupti tik 10-15 min ties vieną veiklą, reikalaujantys nuolatinio veiksmo aplink save.


Šiame raidos etape vaiko vystymasis vyksta daugiausiai per judėjimą ir judrius žaidimus, pamažu pereinant prie ramesnių, reikalaujančių didesnės dėmesio koncentracijos užduočių. Tinkamai lavinama jūsų dukrelė žingsnelis po žingsnelio išmoks kuo ilgiau susikaupti ir užsiimti ramesne veikla.


Šiuolaikiniai vaikai nuo pat gimimo auga apsupti įvairių IT technologijų, nuolat stebi savo tėvelius ir kitus suaugusius, besinaudojančius mobiliaisiais telefonais, kompiuteriais, žiūrinčius TV laidas, filmus ir t.t. Taip pat jie mokosi, stebėdami ir kopijuodami tėvų ir kitų jiems svarbių žmonių elgesį. Todėl nenuostabu, kad jūsų dukrelei įdomūs jūsų mobilusis telefonas arba filmukų žiūrėjimas per internetą, nes ji dažnai mato jus ir kitus, besinaudojančius šiais įrenginiais.


Kiek dažnai ji žais telefonu arba žiūrės filmukus, priklauso nuo jūsų susitarimo su ja ir jūsų nustatytų taisyklių. Kai bus aišku, kiek ir kada jai galima žaisti arba žiūrėti, ir ji pradės laikytis šių taisyklių, tada atsiras laiko žaidimams su žaislais.


Tokio amžiaus vaikams patinka žaisti su kažkuo. Jeigu jūs norite, kad jūsų dukrelė greičiau susidomėtų savo žaislais, galbūt iš pradžių jums reikėtų kartu su ja pažaisti ir parodyti, kad žaidimas yra smagus dalykas. Nelabai suprantu, ką „viską“ jūs norėtumėte daryti kartu su savo mergaite, bet panašu, ne viską jūsų dukrai patinka daryti kartu.


Tokiame amžiuje atsiranda "Aš pats", deja, ne visada laiku ir vietoje. Pvz., jūs skubate į darbą, o vaikas būtinai nori užsirišti pats batų raištelius. Tada ir atsiranda pykčiai, agresija. Svarbu atsižvelgti į jūsų dukrelės norą kažką daryti pačiai ir išsiaiškinti, ką ji norėtų daryti kartu su jumis.


Taip pat svarbu nustatyti ribas, kiek ji gali pati savarankiškai veikti. Pasakos sekimas gali tapti svarbaus užmigimo ritualo dalimi. Bet vėlgi reikėtų atsižvelgti, ar jūsų dukrelė norėtų, kad tik jūs jai sektumėte pasaką, ar ir ji norėtų jums pasekti pasaką, ar jūs galėtumėte tai daryti kartu. Taigi, jums svarbu nustatyti ribas, kad jūsų dukrelė galėtų saugiai išbandyti savo savarankiškumą ir būti kartu su jumis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis