JOGURTAS: koks sveikiausias ir kiek galima suvalgyti per dieną

Iš pieno produktų vaikams bene sveikiausi yra rūgštūs pieno produktai – kefyras ir jogurtas. Nuo kada galima jų duoti vaikui ir kaip išsirinkti tinkamiausią?

Pirmas kartas


Pieno produktų galima duoti 10-12 mėnesių vaikui. Kefyrui, jogurtams teikiama pirmenybė ir siūloma nepiktnaudžiauti varške ir varškės sūriu. Kefyro sudedamosios medžiagos teigiamai veikia daugelį žmogaus organizmo funkcijų. Be naudingųjų bakterijų, sudėtyje yra mineralų bei svarbiausių aminorūgščių, taip pat kalcio ir magnio - nervų sistemai svarbių mineralinių medžiagų. Taip pat gausu vitaminų B12, B1 ir K. Kefyras stiprina imuninę sistemą, be to, labai tinka linkusiems į alergiją vaikams. Geriausia rinktis įprastą 2,5 proc. riebumo kefyrą.


Kada pasiūlyti vaikui?


Kefyro reikėtų vaikui duoti kaip užkandžio - priešpiečiams, pavakariams. Reikia atsiminti, kad dėl mielinio rūgimo kefyre susidaro alkoholio. Vienos dienos rūgimo kefyre yra 0,2 proc. spirito, dviejų dienų - 0,4 proc., trijų dienų - 0,6 proc. Todėl duoti mažiems vaikams labai daug kefyro nepatartina. Užtenka puodelio per dieną - ir būtinai šviežio.


Kokie jogurtai tinkamiausi vaikui?


Kaip ir kiti pieno produktai, jogurtas yra puikus gyvūninės kilmės baltymų ir kalcio šaltinis, todėl vaikui labai reikalingas. Jogurte esančios bakterijos padeda skaidyti maisto medžiagas, neleidžia daugintis „blogosioms" žarnyno bakterijoms. Tyrimai rodo, kad kasdien valgant jogurtus su gyvosiomis Acidophilus ir Bifidus kultūromis, jie gerina žarnyno veiklą ir papildo gerosiomis bakterijomis. Be to, jogurtai su laktobacilomis ir bifidobakterijomis stiprina imuninę sistemą. Jogurtas ypač naudingas pavartojus antibiotikų, atsiradus disbakteriozei.


Koks jogurtas geriausias


Geriausia rinktis tokius, kuriuose yra pakankamai gyvųjų laktobakterijų. Tai vadinamieji gyvieji jogurtai. Paprastai ant jų pakuotės būna nurodytas neilgas laikymo terminas. Geriausia, kai jis ne ilgesnis negu dvi savaitės. Tokiame jogurte yra labai daug naudingų bakterijų. Pasibaigus vartojimo laikui jogurto nebeduokite. Geriausia pirkti tiek, kiek vaikas gali suvalgyti vienu metu, nes laikant šaldytuve atidarytą indelį sparčiai dauginasi įvairūs mikrobai. Svarbu atkreipti dėmesį į jogurto riebumą. Dabar gaminama ir įprasto riebumo (3,2 proc.), ir neriebių (1,5 proc.), ir net visiškai liesų jogurtų. Vaikams neverta duoti lieso. Jis skirtas tiems žmonėms, kurie nori suliesėti, o augančiam organizmui to nereikia.


Jogurtas su priedais ar be?


Geriausia mažyliui duoti jogurto, kuriame yra natūralių vaisių gabalėlių, o ne maisto aromatizatorių. Visada geriausia pirkti tokį, kuriame yra kaip galima mažiau konservantų. Geriausia išeitis - natūralaus skonio jogurtą pagardinti šviežiomis uogomis, vaisiais.


Kada pasiūlyti jogurto vaikams?


Geriausia rytais, kad visą dieną žarnyne būtų pakankamai naudingų bakterijų, ir vakarais, jeigu vaikas mėgsta sočiai pavakarieniauti. Šaunu, jei per dieną vaikui duodate du 50 g talpos jogurto indelius, bet jeigu suvalgo bent vieną, tai irgi gerai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis