Kokių augalų negalima laikyti vaiko kambaryje

Vaiko kambaryje laikyti kambarinius augalus galima, tačiau reikia kruopščiai parinkti, kokius. Nes kai kurie gali būti pavojingi ir atnešti daugiau bėdos, negu naudos.

Kodėl reikia augalų vaiko kambariui?


Kambarinės gėlės ir augalai ne tik puošia kambarį ir džiugina akis, bet ir gali būti naudingi sveikatai. Kambarinės gėlės ir kiti augalai vaiko kambaryje gali būti naudingi tuo, kad jie sugeria triukšmą, sunkiųjų metalų ir toksinų daleles; teigiamai veikia vaiko psichoemocinę būklę.


Na, o tie augalai, kurie išskiria fitoncidų, turi teigiamos įtakos sveikatai, savijautai ir imunitetui. Manoma, kad jei kambaryje yra fitoncidų turinčių augalų, jame mikroorganizmų kiekis yra perpus mažesnis, negu kambaryje be augalų. Taigi, tinkamai parinkti augalai atstato jėgas ir turi teigiamos įtakos sveikatai.


Kokie kambariniai augalai išskiria fitoncidų?


Fikusai;


Rozmarinai;


Citrusiniai augalai (citrinmedis, apelsinmedinis, mandarinmedis);


Alijošius;


Lauramedis;


Kalankė;


Mėta;


Monstera.


Nereikia persistengti


Tačiau nereikia vaiko kambario apstatyti daugybe kambarinių augalų. Vidutinio dydžio kambariui visiškai užtenka vieno didesnio kambarinio augalo, arba dviejų, jei jie maži.


Vida Press


Be to, labai svarbu perkant augalą pasidomėti ne tik jo laistymu ar priežiūros ypatybėmis, bet ir tuo, ar jis neturi savyje nuodingų medžiagų. Labai protingas spendimas būtų susirašyti visus turimų kambarinių augalų pavadinimus, kad atsitikus nenumatytam atvejui, galėtumėte tą sąrašą pateikti specialistui.


Kokie augalai vaiko kambaryje yra tabu?


Vaiko kambaryje gėlė ar kitas kambarinis augalas turi būti padėti jam nepasiekiamoje vietoje. Augalas turi būti ant stabilaus pagrindo, kad vaikas užkliudęs ar truktelėjęs už staltiesės, neužsiverstų vazono ant savęs.

Na, ir svarbiausias kriterijus, renkantis kambarinį augalą vaiko kambariui, yra jo kenksmingumas. Geriau vengti vaiko kambaryje tokių kambarinių augalų, kurie gali jam pakenkti - tai yra, nuodingais lapais ir vaisiais, skleidžiantys pernelyg aštrų kvapą, su aštriais spygliais.


Pavojingi kambariniai augalai:


Kaktusai: aštrūs spygliai gali sužeisti vaiką.


Difenbachija: perlaužus lapą ar stiebą gali sudirginti sultys.


Amarilis: apsinuodyti galima suvalgius jo svogūnėlį.


Oleandras: visos jos dalys labai nuodingos, net skleidžiamas kvapas.


Pelargonija: ji priskiriama prie augalų, kurie turi fitoncidų, tačiau tuo pačiu ji turi ir alergizuojančių savybių.


Puansetija: pažeidus stiebą ar lapą yra pavojingų sulčių.


Koralinė kiauliauogė: mėgstama dėl ryškių ir gražių vaisių, kurie, deja, yra nuodingi.


Kaip kambarinius augalus rinktis atsižvelgiant į vaikų amžių:


Naujagimis


Kol kūdikis nemoka nei šliaužioti, nei ropoti, jo kambaryje gali būti bet kuris kambarinis augalas, svarbu, kad jis jo nepasiektų sėdėdamas ar gulėdamas lovytėje. Šiuo laiku svarbu atminti, kad augalai ne tik valo orą, bet ir patys surenka dulkes, todėl jų lapus kartą per savaitę nuvalykite drėgna šluoste arba, jei rūšis leidžia, pakiškite po dušu.


Kūdikis - 2 metų vaikas


Pradėjęs ropoti, o vėliau ir vaikščioti, vaikas yra labai smalsus, todėl šiuo laikotarpiu reikia kruopščiai peržiūrėti, kas auga jūsų namuose, ar tai yra pasiekiama kūdikiui. Kyla pavojus ne tik, kad vaikas paragaus žemių iš vazono arba atsikąs augalo, bet ir, kad užsimes ant savęs vazoną ir taip susižalos.


2 -5 metų vaikas


Vaikui jau galite paaiškinti, kuris augalas yra pavojingas ir kurio geriau neliesti. Šio amžiaus vaikai yra labai smalsūs ir imlūs, jie mėgsta klausinėti, kas ir kaip. Jau galite su tokio amžiaus vaiku atlikti pirmuosius eksperimentus - pavyzdžiui, pasodinti vazone saulėgrąžą, avokado ar citrinos kauliuką ir stebėti, kas iš to išaugs. Parūpinkite vaikui mažą laistytuvą, kuriuo jis galėtų palaistyti „savo" gėles.


Vida Press


Jeigu apsinuodijo


Jeigu įtariate, kad vaikas apsinuodijo kambariniu augalu, skubiai vykite į medicinos įstaigą ir pasiimkite lapelį augalo, kuris, galimai, pakenkė vaiką. Žinodami jo rūšį, medikai galės operatyviau padėti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis